Русия загуби енергийния контрол над Европа. Какво следва?

Публикувано от Божидар Балевски окт 13, 2023 в Макроикономика

Нахлуването на Русия в Украйна използването на енергийната зависимост на Европа от Москва като оръжие поставиха диверсификацията на енергийните доставки на първо място в дневния ред на европейските държави.


Важно е да се отбележи, че това e дълъг и скъп процес, изискващ инвестиции в инфраструктура (нови тръбопроводи, терминали за втечнен природен газ и т.н.), като резултатите вече са видими. Не е нещо, което се променя от ден за ден или месец за месец. През първото тримесечие на 2022 г. Русия беше най-големият доставчик на газ по тръбопроводи в ЕС с дял от 38,8%, непосредствено преди Норвегия с 38,1%, по данни на Евростат. Но през първото тримесечие на 2023 г. делът на Русия е намалял с 21 процентни пункта като в момента е само 17%, докато този на Норвегия  е скочил с плюс 8 процентни пункта. Това означава, че днес най-големия доставчик е Норвегия с 46% дял. Алжир също скача с +7 процентни пункта и Обединеното кралство с +4 процентна.


Що се отнася до втечнения природен газ или LNG (внасян с кораби), през първото тримесечие на 2022 г. Русия има дял от 18,1 %. Вторият по големина доставчик на ЕС след САЩ с 48,6 % дял. Година по-късно делът на Русия е намалял с 5 процентни пункта и сега федерацията контролира 13% от делът на втечнен газ. В същото време дяловете на Норвегия скачат с +6 процентни пункта, Катар и Алжир по +2 процентни пункта са се увеличили, докато този на САЩ е спаднал с 8 процентни пункта.


Диверсификацията за Европа е важна


Важно е също да се обясни и защо е важно за Европа да има енергийна диверсификация и защо се използва втечнен газ и газ от тръбопроводи. Това се случва поради различни фактори, включително разнообразие на доставките, гъвкавост и инфраструктурни съображения. Започвам с причина номер едно и това е разнообразните източници на доставки. Европа внася значителна част от природния си газ и го добива от различни държави. Използването както на тръбопроводен газ, така и на втечнен природен газ позволява на Европа да диверсифицира източниците си на доставка. Тръбопроводният газ се внася предимно от съседни държави, както видяхме това са Русия, Норвегия и Алжир, докато втечненият природен газ може да се доставя от по-широк кръг региони, включително САЩ, Катар и други. Тази диверсификация намалява риска от прекомерна зависимост от един доставчик, което е от съществено значение за енергийната сигурност. Последваща причина е обвързана с първата и това е енергийната сигурност. Зависимостта от един-единствен източник на природен газ може да бъде рискова, тъй като геополитическото напрежение или прекъсването на доставките в един регион може да доведе до недостиг.


Бързата диверсификация за Европа е възможна


Благодарение на достъпа до терминали за втечнен природен газ и тръбопроводна инфраструктура Европа може бързо да се адаптира към промените на световния пазар на природен газ. Ако доставките по тръбопроводите бъдат нарушени, втечненият природен газ може да бъде пренасочен, за да компенсира недостига, което повишава енергийната сигурност. Следваща причина е гъвкавост. Втечненият природен газ предлага по-голяма гъвкавост по отношение на транспорта и съхранението. Природният газ се охлажда и втечнява за транспортиране, което улеснява транспортирането му на дълги разстояния. Тази гъвкавост е особено ценна при внос на газ от отдалечени доставчици. За разлика от него, газът от тръбопроводите е ограничен от съществуващата тръбопроводна инфраструктура и се използва предимно за по-къси разстояния. Втечненият природен газ може да се съхранява и регазифицира при необходимост, което позволява по-добро управление на газовите резерви, особено в периоди на върхово търсене или колебания в цените. Важен фактор заради, който се използват и двата вида газ е динамиката на пазара. Европейският пазар на природен газ е разнообразен и конкурентен. Наличието на газопроводна инфраструктура и на инфраструктура за втечнен природен газ благоприятства динамичната пазарна среда. Конкуренцията между различните доставчици и методи за внос спомага за поддържането на конкурентни цени и насърчава иновациите в енергийния сектор. Пазарните сили играят съществена роля при определянето на баланса между вноса по тръбопроводи и вноса на втечнен природен газ в зависимост от фактори като ценови диференциали и транспортни разходи.


Зеленият преход на Европа оказва вличние


Заради зелените мечти на Европа фактор са екологичните съображения. Втечненият природен газ се счита за по-чист енергиен източник в сравнение с някои други изкопаеми горива. При изгарянето му се отделят по-малко емисии, което го прави привлекателен за европейските държави, които работят за намаляване на въглеродния си отпечатък. Освен това втечненият природен газ може да служи като преходно гориво, което позволява на държавите постепенно да преминат от въглища и нефт към природен газ, като същевременно инвестират във възобновяеми енергийни източници. Финален фактор и причина за използването на тези два вида ресурси е развитието на нужната инфраструктурата. През годините Европа е инвестирала значителни средства към това направление. Много държави са свързани с обширна мрежа от газопроводи, а по крайбрежието са изградени множество терминали за втечнен природен газ. Тези инвестиции създадоха добре развита и надеждна система за доставка на газ, което прави по-възможно използването както на тръбопроводен, така и на втечнен природен газ.