Регулациите на изкуствения интелект започват. Байдън подписа важно решение

Публикувано от Божидар Балевски окт 31, 2023 в Макроикономика

Президентът на САЩ Джо Байдън направи значителен ход в света на технологиите, като подписа изпълнителна заповед за изкуствения интелект (ИИ), в която се определят стандарти за сигурност и защита на личните данни, като същевременно се задължават тестовете за безопасност на новите модели на ИИ. 


На неотдавнашно събитие в Белия дом президентът Байдън подчерта значението на регулирането на технологиите за изкуствен интелект, за да се използва техният потенциал и същевременно да се намалят потенциалните рискове. Експлозията на практическите приложения и публичната употреба на ИИ през последните месеци налага регулаторни мерки, за да се гарантира отговорното му развитие и внедряване.


Ключови засегнати играчи от индустрията

Изпълнителната заповед има мащабни последици, особено за технологични гиганти като Microsoft, Amazon и Google на Alphabet. Съгласно този нов регламент тези и други компании, които разработват мощни инструменти за изкуствен интелект, трябва да представят резултатите от тестовете на най-новите си модели на правителството за оценка, преди да ги предоставят на обществеността. Това изискване има за цел да гарантира, че моделите на ИИ не представляват заплаха за националната сигурност или обществената безопасност.


Един от интригуващите аспекти на тази заповед е нейният фокус върху съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, като аудио и изображения, известни като "дълбоки фалшификати" или "deepfakes" на английски. За да се пребори с нарастващата загриженост за измамното използване на технологията на дълбоките фалшификати, Министерството на търговията ще бъде натоварено със задачата да разработи стандарти за "водни знаци" за съдържание, генерирано от изкуствен интелект. Това ще даде възможност на хората да проверяват автентичността на аудио- и визуалните материали, което ще помогне за ограничаване на разпространението на дезинформация.


По време на обявяването президентът Байдън сподели собствения си опит с технологията за "deepfakes", като подчерта нейната сложност. Той разкри, че е гледал видеоклипове на свои изказвания, като често се е питал: "Кога, по дяволите, съм казал това?" Този личен опит подчертава спешната необходимост да се обърне внимание на потенциалната злоупотреба с изкуствен интелект в измамни практики.


Ролята на правителството 

Изпълнителната заповед поставя правителството на САЩ в ролята на "пазач", използвайки позицията му на значим клиент на технологичните компании, за да оцени технологиите с потенциални последици за националната сигурност, икономическата сигурност и здравето и безопасността. Различни федерални агенции ще си сътрудничат, за да гарантират, че системите с изкуствен интелект не представляват химически, биологически или ядрени рискове, и за да повишат киберсигурността на критичната инфраструктура.

Президентът Байдън ще се срещне с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и законодатели от двете страни на пътеката, за да обсъдят законодателството в областта на ИИ и неприкосновеността на личния живот. Шумър се застъпва за значителни инвестиции в изследванията и развитието на ИИ, като подчертава необходимостта от стандартизирани технологични насоки.

Изпълнителната заповед се основава на доброволните ангажименти, поети от повече от дузина компании през лятото по искане на Белия дом. Тези ангажименти са в съответствие с правителствената визия за "Kарта за правата на изкуствения интелект", предназначена да ръководи безопасното разработване и използване на изкуствения интелект.


Глобално сътрудничество

Вицепрезидентът Камала Харис, заедно с лидери от индустрията, скоро ще присъства на среща на високо равнище, организирана от Обединеното кралство, посветена на рисковете, свързани с ИИ. Тази изпълнителна заповед предоставя на Съединените щати солиден план, който да представят на световната сцена, подчертавайки значението на международното сътрудничество за справяне с предизвикателствата, породени от технологията на ИИ.

САЩ са отделили 1,6 млрд. долара за ИИ през фискалната 2023 г. - сума, която се очаква да нарасне с разкриването на повече подробности за военните разходи. Това отразява ангажимента на страната да развива технологиите на ИИ и да остане конкурентоспособна на световната сцена.


Още заплахи

Призивът на президента Байдън за насоки за предпазване на американците от алгоритмични пристрастия в различни сектори, включително жилищното настаняване, програмите за държавни помощи и федералните договори, остава ключов аспект на тази изпълнителна заповед. Министерството на правосъдието ще играе ключова роля в установяването на най-добрите практики за разследване и преследване на нарушения на гражданските права, свързани с ИИ, като гарантира справедливост при използването на системите за ИИ.

Изпълнителната заповед има за цел също така да улесни работата на чуждестранни таланти в американски компании за изкуствен интелект чрез намаляване на визовите изисквания. Този ход отразява признанието на администрацията за важността на привличането на най-добрите таланти за насърчаване на иновациите в областта на ИИ в САЩ.


В заключение, изпълнителната заповед на президента Байдън относно регулирането на ИИ бележи значителна стъпка в справянето с бързия напредък и потенциалните рискове, свързани с тази трансформираща технология. Тя демонстрира ангажимента на правителството да насърчава отговорното развитие на ИИ, като същевременно насърчава глобалното сътрудничество при справянето с предизвикателствата, породени от ИИ.