Японската йена продължава да пада

В четвъртък японската йена достигна ново 34-годишно дъно спрямо щатския долар.

Публикувано от Божидар Балевски апр 25, 2024 в Макроикономика

Японската йена продължава да се движи надолу, като в четвъртък достигна ново 34-годишно дъно спрямо щатския долар. Това поевтиняване представлява сериозно предизвикателство както за японските власти, така и за бизнеса. Тъй като в петък Японската централна банка (ЯЦБ) ще вземе решение за паричната си политика, всички погледи са насочени към това дали най-накрая ще предприеме действия за укрепване на отслабващата валута.


Перфектна буря за йената


Няколко фактора допринасят за проблемите на йената. Една от основните причини е продължаващото укрепване на щатския долар. Упоритата инфлация в САЩ предизвика ястребови сигнали от страна на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, което предполага, че намаляването на лихвените проценти е малко вероятно в близко бъдеще. Това разминаване в паричната политика на САЩ и Япония, където Bank of Japan поддържа свръхниски лихвени проценти, засилва долара спрямо йената.


Вербална намеса


Японските власти се опитаха да ограничат спада на йената чрез вербална интервенция. Тези предупреждения обаче до голяма степен останаха глухи. Анализаторите смятат, че това се дължи на факта, че слабостта на йената е част от по-широка тенденция на засилване на долара, която оказва влияние върху повечето валути, а не само върху йената.


Повратна точка?


Срещата на Японската централна банка тази седмица ще бъде от решаващо значение за инвеститорите. Пазарите ще следят отблизо прогнозите на банката за инфлацията, особено в светлината на по-слабата йена, повишаващите се цени на петрола и неотдавнашните признаци за нарастване на заплатите в Япония. Всяка индикация за преминаване към по-неблагоприятна политическа позиция, като например потенциално бъдещо повишение на лихвените проценти, би могла потенциално да подкрепи йената.


След като йената загуби над 4% от последното заседание на BOJ през март, натискът за решителни действия се засилва.  Възможността за "координирана интервенция" с Южна Корея също беше обсъждана. При успех тя би била от полза и за двете страни, като стабилизира валутите им.


Растежът срещу стабилността на валутата


Анализаторите обаче остават предпазливи по отношение на вероятността за незабавна намеса от страна на ЯЦБ или Министерството на финансите. Преобладаващото мнение е, че BOJ вероятно ще запази "миролюбивата си сдържаност" по отношение на лихвените проценти. Това е така, защото политиците се опасяват да не възпрепятстват икономическия растеж чрез повишаване на лихвите.  Алтернативна стратегия би могла да включва използването от страна на ЯЦБ на "гъвкави сигнали за закупуване на облигации" - форма на интервенция, целяща да повлияе на пазарните нагласи, без да навлиза пряко на валутния пазар.


Труден път


Пътят напред за йената остава несигурен. Японската централна банка е изправена пред труден баланс - да подкрепя икономическия растеж, като същевременно не позволява обезценяването на йената да излезе извън контрол. Резултатите от предстоящата политическа среща ще хвърлят светлина върху планирания подход на банката и потенциално биха могли да осигурят така необходимата стабилност за японската валута.


Дългосрочните решения обаче вероятно изискват по-широка стратегия, включваща потенциални корекции на паричната политика и решаване на структурни икономически проблеми в Япония. Единствено чрез успешното преодоляване на тези предизвикателства Bank of Japan може да осигури дългосрочна стабилност и конкурентоспособност на йената.