Японската централна банка продължава да провежда свръххлабава политика

Японската централна банка реши единодушно да запази лихвените проценти на ниво -0,1%.

Публикувано от Божидар Балевски яну 23, 2024 в Макроикономика

Японската централна банка (ЯЦБ) потвърди ангажимента си към ултрахлабавата парична политика, като запази лихвените проценти на ниво -0,1% и се придържа към политиката си за контрол на кривата на доходността. Съобщението на централната банка дойде след двудневно заседание, на което управителят Казуо Уеда изрази увереност, че икономиката се приспособява към прогнозите за инфлацията. Въпреки единодушното решение за запазване на лихвените проценти без промяна, Bank of Japan (BOJ) понижи медианната си прогноза за растежа на основните потребителски цени до 2,4% за фискалната 2024 година, позовавайки се на спада в цените на петрола.


Инфлационни перспективи и позиция на политиката


BOJ изрази оптимизъм относно постигането на целта си за инфлация от 2%, като заяви, че вероятността за устойчиво постигане на тази цел "постепенно се увеличава". Управителят Уеда подчерта прогнозата за базисната инфлация от 1,9% - стойност, близка до целевото равнище от 2%. Централната банка запазва бдителна позиция, като подчертава въздействието на положителната производствена разлика, нарастващите инфлационни очаквания и растежа на заплатите. Решението за поддържане на ултрахлабавата политика съответства на пазарните очаквания.


Реакции на пазара и икономиката


След изявлението на BOJ японската йена поскъпна спрямо долара, а капиталовият бенчмарк Nikkei 225 отбеляза незначителен спад, след като достигна тригодишен връх. Доходността на 10- и 30-годишните японски държавни облигации леко се повиши, докато при по-краткосрочните облигации се наблюдаваше умерен спад. Реакцията на пазара отразява деликатния баланс между силата на валутата и движенията на капиталовите пазари в отговор на решението на централната банка.


Перспективи за инфлацията и основния индекс на потребителските цени


В тримесечната си прогноза Японската централна банка коригира медианната си прогноза за растежа на основните потребителски цени и понижи прогнозата си до 2,4% за фискалната 2024 година, в сравнение с 2,8%, които бяха оценени през октомври, поради спада на цените на петрола. 


Централната банка леко повиши прогнозата си за основната инфлация на потребителските цени за фискалната 2025 година, отчитайки продължаващите предизвикателства и несигурност. Макар че основният индекс на потребителските цени се забави до 2,3% през декември, запазвайки ниво над целевото равнище от 2% на BOJ за 21 пореден месец, управителят Уеда подчерта необходимостта от оценка на тенденциите, лишени от еднократни фактори.


Очакванията са свързани с потенциалното нормализиране на лихвените проценти от страна на BOJ, като пазарният консенсус сочи срещата през април като ключова. Централната банка набляга на връзката между растежа на заплатите и устойчивата инфлация, разглеждайки значителното увеличение на заплатите като катализатор на вътрешното търсене. Управителят Уеда намекна за важността да не се изчаква резултатът от всички преговори за заплатите, като изрази увереност в прогнозирането на резултатите чрез проучване на различни икономически показатели.


Ренго, централният профсъюз на работниците в Япония, предложи по време на тазгодишните пролетни преговори да се поиска увеличение на заплатите с поне 5%. Позицията на профсъюза съвпада с очакванията на BOJ, че растежът на реалните заплати ще допринесе за постигането на целта за ценова стабилност. Управителят Уеда се спря на потенциалното нормализиране на паричната политика, заявявайки, че предвиждането на положителни реални заплати, дори и при сегашните негативни тенденции, няма да попречи на този процес.


Какво следва за японската икономика


Решението на Японската централна банка да запази ултрахлабавата си политика отразява предпазлив, но оптимистичен подход. Фокусът върху перспективите за инфлация, растежа на заплатите и деликатния баланс в пазарните реакции подчертава сложността на ориентирането в икономическата несигурност. Тъй като Япония се ориентира в предизвикателствата и се стреми да постигне целевата си инфлация, действията на централната банка ще продължат да бъдат внимателно следени от световните пазари, оказвайки влияние върху по-широките икономически нагласи и политическите очаквания.