Японската централна банка поддържа стабилен курс

Японската централна банка запазва паричната си политика непроменена, прогнозира малко по-висока инфлация през 2024 година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 26, 2024 в Макроикономика

На заседанието си по паричната политика Японската централна банка (ЯЦБ) избра предпазлив подход, като остави основния си лихвен процент непроменен на ниво 0%-0,1%. Това решение, в съответствие с пазарните очаквания, идва на фона на по-ниска от очакваната инфлация и отслабваща йена.


По-ниска инфлация подхранва колебанията


Въпреки че икономистите очакваха базова инфлация от 2,2% за април, действителната стойност бе по-ниска - 1,6%. Тази промяна несъмнено повлия върху решението на Bank of Japan да запази настоящата си благоприятна позиция по паричната политика. Централната банка също така потвърди ангажимента си да продължи покупките на облигации в съответствие с изявленията си по политиката от март.


Спад на йената


В изявлението за паричната политика на BOJ не се споменава поевтиняването на йената, което продължава, откакто банката се отказа от отрицателните лихвени проценти и контролира кривата на доходността миналия месец. Това мълчание заслужава внимание, особено след като валутата проби границата от 156 спрямо щатския долар след обявяването на политиката.


Все пак управителят на Японската централна банка Казуо Уеда призна потенциалното въздействие на колебанията на валутния курс по време на пресконференцията си. Той подчерта, че макар централната банка да не се насочва пряко към валутните курсове, значителните колебания биха могли да окажат "значително влияние" върху японската икономика и цени. По-специално, Уеда предположи, че BOJ може да обмисли коригиране на политиката, ако слабостта на йената започне да оказва неоспоримо въздействие върху инфлацията и икономическата активност.


Базисна инфлация и натиск върху разходите


Уеда призна, че слабата йена все още не е оказала значително въздействие върху базисната инфлация. Въпреки това той изрази загриженост относно потенциален сценарий на "превишаване на цените" и възможността за нов кръг на инфлация, стимулирана от разходите. Този вид инфлация възниква, когато производствените разходи нарастват, повишавайки потребителските цени, за разлика от инфлацията, предизвикана от свръхтърсенето.


Управителят на ЯЦБ подчерта, че при измерването на базисната инфлация се прилага подход, основан на данни. Той подчерта, че е важно наред с движението на цените да се отчитат и различни показатели, като например производствената разлика и инфлационните очаквания.


Преразгледани прогнози за инфлацията и растежа


Въпреки предпазливата парична позиция BOJ преразгледа прогнозите си за японската икономика. Сега централната банка прогнозира инфлацията да се понижи в рамките на 2,5% до 3% за фискалната 2024 година, което е малко по-високо от предишния диапазон от 2,2% до 2,5%, предвиден през януари. Очаква се обаче инфлацията да се забави обратно към "около 2%" през фискалните 2025 и 2026 година


Що се отнася до растежа, ЯЦБ понижи прогнозите си за БВП за фискалната 2024 година до диапазон от 0,7 % до 1 %, което е низходяща ревизия спрямо прогнозата от януари за растеж от 1 % до 1,2 %.


Позиция на стимулиране


В доклада за перспективите на BOJ се признава високото равнище на несигурност, свързано с вътрешните и международните икономически и финансови развития. Централната банка подчерта ангажимента си да поддържа "засега благоприятни финансови условия". Въпреки това тя оставя отворена вратата за бъдещи корекции, заявявайки, че ще обмисли "коригиране на степента на парична подкрепа", ако прогнозите й се сбъднат и базисната инфлация нарасне според очакванията.


В перспектива


Предпазливият подход на Японската централна банка отразява желанието ѝ да се ориентира в сложна икономическа ситуация. Макар че централната банка осъзнава необходимостта от подкрепа на растежа, тя има предвид и инфлационния натиск и потенциалните последици от слабата йена. Това балансиране ще изисква внимателно наблюдение на икономическите данни и готовност за адаптиране на политиката при необходимост през следващите месеци.