Прогнозата за ръст на търсенето на петрол се свива

Международната агенция по енергетика преразгледа прогнозата си на база геополитика и все повече електрически коли.

Публикувано от Божидар Балевски апр 12, 2024 в Макроикономика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) преразгледа в посока надолу прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол, позовавайки се на съвкупност от фактори. Тази низходяща ревизия идва на фона на повишаващите се цени на петрола, подхранвани от продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток.


Отслабване на растежа на търсенето и факторът EV


В последния си месечен доклад за петролния пазар МАЕ понижи прогнозата си за ръста на търсенето на петрол през 2024 година със 100 000 барела дневно до 1,2 млн. бр. Тази низходяща ревизия отразява няколко основни тенденции.


На първо място, икономическият подем след пандемията, който доведе до рязко нарастване на търсенето на петрол, изглежда наближава своя връх. МАЕ очаква тази тенденция да се запази, като ръстът на световното търсене на петрол ще се забави допълнително до 1,1 млн. барела дневно през 2025 година.


На второ място, процъфтяващият пазар на електромобили оказва влияние върху потреблението на традиционни горива. МАЕ изтъква "изключително слабите" резултати на търсенето на бензин в развитите икономики като Китай и Европа, които се дължат на бързото навлизане на електромобилите. Повишената горивна ефективност на конвенционалните превозни средства допълнително допринася за този спад.


Торил Босони, ръководител на отдел "Петролна индустрия и пазари" в МАЕ, подчерта значителната роля, която играят електрическите превозни средства за намаляване на търсенето на бензин, особено в Китай, който е основен потребител на петрол в световен мащаб.


Геополитическото напрежение ограничава предлагането


Докато ръстът на търсенето се забавя, опасенията за предлагането остават ключов фактор, влияещ върху цените на петрола. МАЕ признава, че е възможно да възникнат смущения, породени от различни геополитически горещи точки.


Напрежение в Близкия изток


Неотдавнашното нападение срещу иранското посолство в Дамаск, за което се твърди, че е извършено от Израел, отново разпали напрежението в Близкия изток. Иран се закани да отвърне на удара, което засили тревогите в богатия на петрол регион. Това се случва след продължаващия конфликт между Израел и Хамас, който допълнително засилва опасенията за потенциални прекъсвания на доставките.


МАЕ следи отблизо ситуацията, тъй като всякакви значителни смущения могат да окажат сериозно въздействие върху световните пазари на петрол.


Други заплахи за сигурността на доставките


Босони изтъква допълнителни заплахи за сигурността на доставките на петрол извън Близкия изток. Продължаващите атаки срещу танкери в Червено море предизвикват безпокойство, а нарастващото напрежение между Русия и Украйна, включително атаките срещу руски рафинерии, допринасят за общата нестабилност.


Несигурно бъдеще


Взаимодействието между отслабващия ръст на търсенето и потенциалните прекъсвания на доставките създава несигурна ситуация за петролния пазар. Макар че преразглеждането на растежа на търсенето в посока надолу от страна на МАЕ предполага натиск за понижаване на цените, постоянно присъстващият риск от геополитически смущения може да противодейства на тази тенденция.


Следващите месеци ще бъдат решаващи за определяне на траекторията на цените на петрола. Ефективността на дипломатическите усилия за деескалация на напрежението в Близкия изток и други региони ще играе важна роля. Освен това ще се следи отблизо продължаващият темп на внедряване на електрически превозни средства и неговото въздействие върху общото търсене на петрол.


Докладът на МАЕ напомня за сложното взаимодействие между геополитическите събития, поведението на потребителите и технологичния напредък при формирането на бъдещето на световния пазар на петрол.