Проблемите пред Германия и опасността от рецесия

Германската икономика изпитва затруднения и последните данни не дават особена надежда за подобрение.

Публикувано от Божидар Балевски фев 12, 2024 в Макроикономика

Германия, която отдавна се смята за икономическата сила на Европа, се сблъсква с множество предизвикателства, които хвърлят сянка върху икономическите ѝ перспективи за 2024 година. Въпреки проблясъците на надежда, последните данни очертават мрачна картина, което кара икономистите да действат предпазливо, докато оценяват траекторията на страната. На фона на забавянето на световната търговия, ескалиращите цени на енергията и политическите сътресения както в страната, така и в чужбина, Германия е изправена пред трудна битка за възстановяване.


Немската икономика е изправена пред трудности


Последните икономически показатели не предлагат голяма утеха за изпитващата затруднения германска икономика. Ключовите данни от 2023 година, включително заводски поръчки, износът и промишленото производство, подчертават хладния край на годината, като съживяват опасенията за ролята на Германия като "болния човек на Европа". Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, описва ситуацията като потвърждение на трайното рецесионно състояние на германската индустрия, за което свидетелства спадът на промишленото производство с 1,6% през декември и с 1,5% на годишна база. Износът, който е в основата на германската икономика, се свива с 4,6% през декември и с 1,4% на годишна база, възлизайки на 1,562 трлн. евро или 1,68 трлн. долара.


Въпреки че заводските поръчки за декември първоначално загатнаха за възстановяване с 8,9% ръст спрямо ноември, анализаторите остават предпазливи. Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics, отбелязва, че този очевиден растеж е изкривен от няколко мащабни поръчки, като базовите поръчки са отбелязали спад до минималните нива, които се наблюдаваха след пандемията. Като цяло заводските поръчки за 2023 година отбелязват спад от 5,9% в сравнение с предходната година, което е показателно за продължаващите предизвикателства.


Потенциална промяна


Въпреки тези обезкуражаващи тенденции последният доклад за индекса на мениджърите по поръчките предполага възможна точка на пречупване в производствения сектор. Шмидинг подчертава незначително подобрение, макар и все още под прага на растежа, което свидетелства за несигурен оптимизъм. В момента индекса се намира на нива от 45,5 пункта, което означава, че той все още е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Важно да се отбележи е, че той се повиши до 11-месечен връх.


Индексът на мениджърите по поръчките (Purchasing Managers' Index) е икономически показател, който се използва за оценка на състоянието на производствения сектор в дадена страна. Той дава представа за текущите условия на работа чрез анкетиране на мениджърите по покупките в представителна извадка от компании. PMI обикновено се основава на няколко ключови фактора, включително нови поръчки, производствени нива, заетост, доставки от доставчици и нива на запасите.


Показания на PMI над 50 показват разширяване на производствения сектор, което предполага растеж, докато показания под 50 означават свиване. Индексът служи като ранен показател за икономическите резултати, предлагайки ценна информация за тенденциите и потенциалните промени в бизнес условията.


На ръба на рецесия


Германия едва избегна техническа рецесия през 2023 година, което се дължи предимно на статистически нюанси, а не на съществена икономическа устойчивост. Ако свиването през първото тримесечие се реализира според очакванията, Германия може да бъде изправена пред мрачната перспектива да навлезе във фаза на рецесия.


Икономическите проблеми на Германия са съвкупност от фактори, включително глобална несигурност като нарастващите разходи за енергия, намаляващото търсене в Китай и геополитическото напрежение. Тези насрещни ветрове усложняват предизвикателствата пред германските износители, които в миналото са били подкрепяни от фактори, които сега са в процес на промяна.


Освен икономическите фактори, политическата нестабилност се очертава като значителен рисков фактор. Коалиционното правителство на Германия се сблъска с бюджетна криза след решение на Конституционния съд, което доведе до недостиг от 60 млрд. евро и намали доверието на избирателите. Тъй като опозицията набира сила, политическите сътресения заплашват да изострят икономическата нестабилност.


Международните събития допълнително помрачават икономическия хоризонт на Германия. Предстоящите избори в САЩ внасят допълнителна несигурност, като в зависимост от резултата от тях се очертават потенциални заплахи за търговска война. Шмидинг предупреждава за потенциалните последици за Германия, като подчертава взаимосвързаността на глобалната политика и икономика.


Пътят напред за германската икономика


Докато Германия се ориентира в тези многостранни предизвикателства, политиците са изправени пред нелеката задача да очертаят курс към стабилност и растеж. Намаляването на икономическите рискове изисква цялостен подход, включващ както вътрешни реформи, така и стратегически международен ангажимент. Структурните реформи за повишаване на конкурентоспособността, съчетани с проактивни мерки за справяне с геополитическото напрежение, ще бъдат наложителни за запазване на икономическата устойчивост на Германия.


В заключение, Германия се намира в критичен момент, като се бори с редица икономически предизвикателства на фона на глобалната несигурност. Макар че несигурните признаци на подобрение дават искрица надежда, устойчивото възстановяване остава трудно постижимо. Докато заинтересованите страни преценяват пътя напред, проактивните мерки и стратегическата далновидност ще бъдат от съществено значение за превеждането на Германия през бурните води към по-светло икономическо бъдеще.