Притеснения за водния ресурс

Недостигът на вода заплашва производители на чипове като TSMC и може да доведе до повишаване на цените.

Публикувано от Божидар Балевски фев 29, 2024 в Макроикономика

Глобалният недостиг на чипове наруши редица индустрии, като засегна всичко - от смартфони и автомобили до игрални конзоли и медицинско оборудване. Сега производителите на чипове се сблъскват с ново предизвикателство - недостигът на вода. Според неотдавнашен доклад на S&P Global Ratings този проблем представлява заплаха за производството и дори може да доведе до повишаване на цените.


TSMC на прицел


Докладът обръща специално внимание на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият в света производител на чипове по договор и производител на съвременни процесори за компании като Nvidia и Apple. Доминиращото положение на TSMC в индустрията я прави особено уязвима към недостига на вода.


Производството на полупроводници е процес, изискващ много вода. Заводите се нуждаят от огромни количества вода ежедневно за две ключови функции - охлаждане на машините и осигуряване на чистота на пластините. Както обяснява анализаторът на S&P Хинс Ли, "има пряка връзка между използването на вода и сложността на чиповете". Докладът разкрива значително увеличение на потреблението на вода на единица продукция на TSMC след преминаването към по-усъвършенствани 16-нанометрови технологични възли през 2015 година. Това увеличение се дължи на допълнителните производствени стъпки, свързани с производството на тези сложни чипове.


S&P предупреждава, че свързаните с водата смущения в дейността на TSMC могат да нарушат глобалната верига за доставки на технологии. В доклада обаче се признава и уникалната позиция на TSMC на пазара. Според S&P доминиращата позиция на TSMC на пазара позволява на компанията потенциално "да блокира крайното търсене и да компенсира по-ниските продажби на единица продукция с повишаване на цените". Това предполага, че TSMC може да е в състояние да прехвърли някои от разходите, свързани с недостига на вода, на своите клиенти.


Освен това S&P предполага, че TSMC може да даде приоритет на производството на модерни чипове по време на недостиг на вода. Тези чипове, използвани в приложения за изкуствен интелект и квантови изчисления, обикновено имат по-високи маржове от "зрелите" чипове, което може да намали финансовите загуби.


Предизвикателство за цялата индустрия и дългосрочни съображения


В доклада се подчертава, че потреблението на вода в цялата полупроводникова индустрия се очаква да нараства постоянно, което се дължи на фактори като разширяване на капацитета и нарастваща сложност на дизайна на чиповете. Понастоящем световните производители на чипове консумират общо толкова вода, колкото Хонконг, град с население от 7,5 милиона души.


В доклада също се споменава, че водната сигурност ще става все по-критичен фактор за кредитоспособността на компаниите за полупроводници. Ако не се подходи отговорно към това предизвикателство, това може да доведе до оперативни смущения, финансови загуби и влошени взаимоотношения с клиентите.


Изменението на климата добавя още едно ниво на сложност, тъй като увеличава честотата на засушаванията и екстремните метеорологични явления, което допълнително влияе върху способността на производителите на чипове да поддържат стабилно производство.


В перспектива


Докладът служи като грубо напомняне за възникващите предизвикателства пред полупроводниковата индустрия. Производителите на чипове като TSMC ще трябва да се справят с деликатен баланс, осигурявайки ефективно управление на водите, като същевременно поддържат производствен капацитет и рентабилност.


Инвестирането в устойчиви практики за използване на водата и проактивното разработване на планове за действие при недостиг на вода ще бъдат от решаващо значение за производителите на чипове, за да се гарантира непрекъснат успех в свят с ограничени ресурси. Способността на индустрията да се адаптира и да прави нововъведения в тази област ще бъде от първостепенно значение за осигуряване на гладкото функциониране на глобалната технологична екосистема през следващите години.