Предупреждението на Лагард за икономическия кръстопът на Европа

За кратко време ще са необходими огромни инвестиции, които изискват това, което тя нарече "усилия на цяло поколение"

Публикувано от Божидар Балевски ное 17, 2023 в Макроикономика

В ключова реч на Европейския банков конгрес президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард изрази загриженост за това, че Европа достига критичен момент, белязан от деглобализацията, демографските промени и спешната необходимост от декарбонизация. Лагард отбеляза засилващата се тенденция на фрагментиране на световната икономика на конкуриращи се блокове, като подчерта предизвикателствата, които предстоят пред Европа.

Съществен аспект от анализа на Лагард се върти около очакваното намаляване на населението в трудоспособна възраст в Европа, което се очаква да започне още през 2025 г. Едновременно с това нарастващата честота на климатичните бедствия добавя още едно ниво на сложност към икономическия пейзаж. В отговор на тези предстоящи сътресения Лагард се застъпва за значителни и бързи инвестиции, като ги определя като "усилие на поколенията".

В контекста на променящата се геополитическа и икономическа динамика Лагард прогнозира появата на нови търговски бариери. Вследствие на това е необходимо да се направи преоценка на веригите за доставки с акцент върху разработването на по-безопасни, по-ефективни и локализирани алтернативи. Лагард подчерта необходимостта обществата да внедрят нови технологии за повишаване на производителността в условията на застаряващо население. Според нея цифровизацията ще изиграе решаваща роля за постигането на тази цел. Освен това Лагард подчертава спешната необходимост от ускоряване на екологичния преход за борба с изменението на климата без по-нататъшно забавяне.

Лагард подчертава зашеметяващите финансови изисквания за тези преходи, като цитира оценки, според които са необходими годишни инвестиции в размер на 620 млрд. евро (672 млрд. долара) за зеления преход и допълнителни 125 млрд. евро годишно за цифровия преход до края на десетилетието. Предизвикателството се усложнява от високите нива на държавния дълг, напомнящи нивата след Втората световна война, и предстоящото приключване на европейското финансиране за възстановяване през 2026 г.

Въпреки че Лагард признава централната роля на банките в този процес на трансформация, тя предупреждава да не се претоварват балансите им с прекомерен риск. Вместо това тя се застъпва за предложения Съюз на капиталовите пазари (СМК), който в момента се обсъжда. Целта на СМК е да се създаде единен пазар на капитали в Европа, който да отразява структурата в Съединените щати. Европейският съюз изтъква, че основната цел е да се улесни движението на пари, инвестиции и спестявания в целия ЕС, от което да се възползват потребителите, инвеститорите и дружествата, независимо от тяхното местоположение.