Предстояща заплаха за финансовата стабилност?

Завишените корпоративни оценки, съчетани с лесното кредитиране и разклатения сектор на недвижими имоти, създават нестабилна финансова среда.

Публикувано от Божидар Балевски апр 17, 2024 в Макроикономика

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро алармира за потенциална заплаха за световната финансова стабилност - високите корпоративни оценки. В този анализ ще разгледаме опасенията, изразени от МВФ, и ще изследваме потенциалните последици от прегряването на пазара.


Пазарен оптимизъм срещу икономическа реалност


Според Тобиас Ейдриън, директор на отдел "Парични и капиталови пазари" в МВФ, сегашната пазарна среда се характеризира с "оптимизъм", който е довел до повишаване на оценките на компаниите отвъд това, което фундаменталните фактори биха могли да оправдаят. Това разминаване между пазарните нагласи и състоянието на компаниите създава уязвимост при непредвидени икономически сътресения.


Ейдриън подчертава този въпрос, като поставя на преден план въпроса: "ако се случи негативен шок, до каква степен ще видим пренастройване на цените?" Казано по-просто, ако настъпи негативно събитие, като рецесия или финансова криза, колко значително ще спаднат оценките на компаниите?


Опасенията са свързани с възможността за рязка корекция, при която завишените оценки се сриват до основи. Това би могло да предизвика ефект на доминото, при който доверието на инвеститорите да спадне, пазарите да изпитат значителна волатилност и евентуално да доведе до по-широка финансова криза.


Опасения на кредитния пазар


Анализът на МВФ се простира отвъд оценките на компаниите. Ейдриън посочва кредитните пазари като друга област на безпокойство. Настоящата среда на тесни кредитни спредове, при която разликата в лихвените проценти между рисковите и сигурните кредитополучатели е малка, е обезпокоителна. Това явление предполага, че инвеститорите са склонни да отпускат заеми на дори по-рискови кредитополучатели при изгодни лихвени проценти, като в преследването на доходност потенциално пренебрегват потенциални рискове.


Този лесен достъп до кредитиране може да доведе до ситуация, в която компаниите поемат прекомерен дълг, което ги прави по-уязвими към икономически спадове. В случай на спад тези дружества могат да се затруднят да изпълняват дълговите си задължения, което да доведе до фалити и допълнителна финансова нестабилност.


Рискове, свързани с недвижимите имоти


МВФ изразява загриженост и за пазара на търговски недвижими имоти. Преминаването към дистанционна работа и онлайн пазаруване оказва натиск върху този сектор, като повдига въпроси относно дългосрочната жизнеспособност на някои имоти.


Ейдриън подчертава потенциалната уязвимост на средните и малките кредитори, които са силно изложени на търговски недвижими имоти. Тези заемодатели често имат крехка база за финансиране, което означава, че могат да се затруднят да получат достъп до капитал в периоди на напрежение. Значителен спад на пазара на търговски недвижими имоти може да доведе до просрочване на заеми и да застраши стабилността на тези финансови институции.


Пресечна точка на рисковете


МВФ очертава картина на взаимосвързани рискове. Завишените оценки, съчетани с лесното кредитиране и потенциално разклатения сектор на търговските недвижими имоти, създават нестабилна финансова среда. Негативен шок, като рецесия или значително повишаване на лихвените проценти, може да предизвика ефект на доминото, водещ до широко разпространена финансова нестабилност.


Перспективи за глобалния растеж и смекчаващи фактори


Въпреки че МВФ отчита тези рискове, той наскоро повиши прогнозата си за глобалния растеж за 2024 година на 3,2%. Това подсказва, че световната икономика може да е по-устойчива, отколкото се очакваше по-рано. Въпреки това организацията все още подчертава, че продължават да съществуват неблагоприятни рискове, особено по отношение на инфлацията и несигурния път на лихвените проценти.


Централните банки, като Федералния резерв на САЩ, вървят по тънко въже. Те трябва да контролират инфлацията, без да задушават икономическия растеж. Решенията, които вземат по отношение на лихвените проценти, ще имат значително въздействие върху финансовите пазари и биха могли да повлияят на тежестта на потенциална корекция.


Призив за предпазливост


Анализът на МВФ призовава инвеститорите, корпорациите и политиците към предпазливост. Инвеститорите трябва да се съобразяват с потенциала за завишени оценки и да избягват преследването на прекомерна възвръщаемост. Компаниите трябва да управляват разумно нивата на дълга си и да избягват прекомерното му увеличаване. Политиците трябва да наблюдават финансовите пазари и да предприемат мерки за намаляване на потенциалните рискове.