Предстои ли наистина ренесанс за турските пазари?

Интересен доклад загатва за инвестиционен потенциал в южната ни съседка

Публикувано от Божидар Балевски май 24, 2024 в Макроикономика

Според доклад на Citi, в който се изтъкват нови положителни сигнали в страната, инвеститорите, които преди това са бягали от Турция, сега могат да обмислят завръщането си.


През последните няколко години Турция се бори с рязко поевтиняваща валута, изчерпване на валутните резерви и нетрадиционни парични стратегии. Към април официалните данни за страната отчитат близо 70% инфлация, като от 2019 г. насам турската лира се е обезценила с около 81% спрямо долара. Този икономически спад оказа сериозно въздействие върху достъпността на основните стоки за турското население.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който поддържа силно влияние върху централната банка, исторически се противопоставя на повишаването на лихвените проценти, като ги осъжда като силно вредни и твърди, че по-ниските лихвени проценти ще смекчат инфлацията - въпреки това този подход често води до обратен ефект.


Неотдавнашните промени в икономическото ръководство и в персонала на централната банка изглеждат решени да променят икономическата траектория на Турция, независимо от свързаните с това предизвикателства. От май 2023 г. до януари 2024 г. централната банка осъществи значително повишение на лихвените проценти с 3650 базисни точки, а през март отново повиши лихвите до сегашното им равнище от 50%. Тези корекции бяха съпроводени с обещанието да поддържа строги парични политики, докато не се наблюдава последователно и забележимо намаляване на месечните инфлационни тенденции.


Това преминаване към по-ортодоксални политики възбуди отново интереса към турските пазари, както е отбелязано в доклада на Citi. Анализаторите наблюдават няколко фактора, които вероятно ще окажат влияние върху представянето на турската лира и националните облигации. Сред тях са способността на централната банка да възстанови инфлационните очаквания, постепенното прекратяване на неконвенционалните регулаторни мерки и надеждните усилия за фискална консолидация, които са от решаващо значение за управлението на инфлацията и коригирането на текущата сметка.


Правилното провеждане на тези политики се счита за жизненоважно за подобряване на макроикономическата стабилност, повишаване на доверието на инвеститорите и привличане на значителен приток на капитали. Анализаторите на Citi изразяват оптимизъм по отношение на паричната стратегия на централната банка, като предполагат, че строгите парични условия може да се запазят по-дълго, отколкото отразяват пазарните очаквания в момента.


Въпреки рязкото нарастване на инфлацията до близо 70% на годишна база през април някои анализатори наблюдават леко забавяне на ценовите прирасти, което показва потенциално отслабване на инфлационния натиск. Повечето икономически прогнози предвиждат намаляване на инфлацията през втората половина на годината, като до 2025 г. не се очаква намаляване на лихвените проценти.


Агенциите за кредитен рейтинг започват да отчитат нормализирането на политиката на Турция и основните икономически подобрения, като в бъдещите оценки се очакват положителни корекции. Въпреки това нестабилността на турската политика и непредсказуемостта на нейното ръководство продължават да налагат значителни институционални и политически рискове, които биха могли да ограничат подобренията в кредитния ѝ рейтинг.