Предизвикателствата на китайския пазар и перспективите за 2024 година

Световните банки прогнозираха двуцифрени печалби за Китай през 2023 година - реалността е коренно противоположна.

Публикувано от Божидар Балевски дек 18, 2023 в Макроикономика

В ретроспекция 2023 година се оказа трудна година за оптимистичните настроения към Китай  на Уолстрийт, които първоначално бяха окуражени от двуцифрените прогнози на световните инвестиционни банки за ръст на индекса MSCI China. Пазарът обаче преживя неочакван обрат със спад от 14%, което предизвика преоценка на очакванията.


Непредвидените пречки, вариращи от слабото потребление и продължителните жилищни проблеми до геополитическото напрежение, подчертаха сложността на ориентирането в китайските пазари. Анализаторите отбелязаха промяна от оптимизъм към песимизъм сред инвеститорите, подчертавайки променящите се възприятия на пазара.


В края на 2022 година големите финансови институции като Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co и Morgan Stanley очакваха силен растеж, предвиждайки поне 10% годишно увеличение на индекса MSCI. Въпреки това реалността беше коренно различна, като китайските акции се превърнаха в най-зле представящия се основен пазар в света.


Неуместният оптимизъм на Уолстрийт се дължи на подценяването на предизвикателствата, включително слабото потребление, продължителните проблеми в имотния сектор, геополитическото напрежение и надценяването на готовността на властите да стимулират икономиката. Освен това непрозрачността и непредсказуемостта на политиката на Китай добавиха още едно ниво на сложност за инвеститорите.


На фона на разбитите надежди за съществено стимулиране на китайския пазар, някои от основните оптимисти, включително JPMorgan и Morgan Stanley, коригираха възгледите си в средата на годината. Goldman Sachs последва примера им през ноември, като подчерта скромния ръст на печалбите и понижи препоръката си за китайските акции, търгувани в Хонконг, до неутрална.


Анализатори като Уенди Лиу, главен стратег по акциите на JPMorgan в Азия и Китай, признаха промяната в стратегията, като станаха по-предпазливи поради опасенията за спад на растежа. Въпреки тези корекции предизвикателствата се запазиха, като през декември Китай отбеляза рекорден пети пореден месец на изходящи чуждестранни парични потоци.


Бавната реакция на политиката и предпазливият подход на китайските политици изненадаха анализатори, като Херълд ван дер Линде от HSBC Holdings Plc. Той отбеляза, че макар забавянето на китайската икономика и проблемите със собствеността да са били очаквани, забавената реакция е била най-трудният за прогнозиране аспект.


Какво може да очакваме през следващата година?


В перспектива до 2024 година Уолстрийт остава предпазлив оптимист по отношение на китайските акции. Въпреки смекчените прогнози повечето банки очакват едноцифрен ръст за индекса MSCI China. Сюжетът повтаря този от предходната година - перспективи за по-нататъшна политическа подкрепа, подобрена динамика на печалбите и атрактивни оценки.


Въпреки това несигурността остава, като дефлацията представлява заплаха, а висшите ръководители сигнализират за нежелание да приемат решителни мерки за стимулиране. Анализаторите се надяват на "облекчително рали" в началото на 2024 година, като се позовават на отслабване на напрежението между Китай и САЩ и подобряване на растежа на приходите. Специалистите от HSBC очакват Китай да постигне по-добри резултати и да повиши стойността на регионалните акции, като подчертава подреждането на глобалните макрофактори в полза на Китай.


Въпреки това някои инвеститори предупреждават, че анализът на китайския пазар по фундаментални показатели е станал по-малко значим поради все по-капризната регулаторна среда и по-малко прозрачното разработване на политики. Джиан Ши Кортези, мениджър на фонд в GAM Investment Management, отбелязва, че сега новинарският поток до голяма степен движи пазара, което прави трудно за инвеститорите да вникнат в корпоративните печалби на китайските акции.


Докато Уолстрийт предпазливо гледа към перспективите за 2024 година, предизвикателствата за ориентиране в променящата се динамика на китайския пазар продължават да съществуват, което изисква подходящ подход и адаптивност от страна на инвеститорите.