Правителствените ревизии показват по-ниска инфлация през декември

Индексът на потребителските цени показа скромно увеличение от 0,2% през месеца, ревизирано надолу от първоначално отчетените 0,3%.

Публикувано от Божидар Балевски фев 09, 2024 в Макроикономика

Последните ревизии, публикувани от Бюрото за трудова статистика (БТС) към Министерството на труда, показват, че темпът на инфлация в САЩ през декември е бил дори по-нисък от първоначално отчетения. Индексът на потребителските цени (ИПЦ), който е основен измерител на инфлацията, показа скромно увеличение от 0,2% през месеца, ревизирано надолу от първоначално отчетените 0,3%. Тази корекция предполага умерено нарастване на инфлацията с наближаването на края на 2023 година, което потенциално може да осигури по-голяма гъвкавост на Федералния резерв да коригира паричната си политика по-късно през годината.


Какво означава тази ревизия?


Значението на тези ревизии не може да бъде подценявано, особено на фона на повишената чувствителност на пазара към инфлационните тенденции. Миналогодишните ревизии, които показаха по-висок от предварителния инфлационен натиск през 2022 година, предизвикаха забележителни пазарни реакции, включително повишаване на доходността на държавните ценни книжа и опасения сред инвеститорите относно позицията на Фед по отношение на паричната политика. Забележките на управителя на Фед Кристофър Уолър относно ревизиите за 2022 година подчертаха повишеното внимание на пазара към последния кръг корекции, отразявайки потенциалното въздействие върху решенията по паричната политика и пазарните нагласи.


Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните цени на храните и енергията, запази първоначално отчетеното си увеличение от 0,3% за месеца. Създателите на политиката на Фед често отдават приоритет на основните показатели, тъй като те дават представа за основните инфлационни тенденции в дългосрочен план. Въпреки това основният показател за ноември получи възходяща ревизия, като посочи увеличение от 0,2% спрямо първоначалната оценка от 0,1%.


Промяна на очакванията


Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, тълкува ревизиите като сигнал за слабо забавяне на основния индекс на потребителските цени, оценявайки го на 2,7% на годишна база за четвъртото тримесечие, което е леко понижение спрямо първоначално посочените данни. Въпреки че корекциите може да изглеждат слаби, Пол Ашуърт, главен икономист за Северна Америка в Capital Economics, предполага, че те биха могли да повлияят на процеса на вземане на решения от ФЕД. Като отбелязва загрижеността на служителите на ФЕД относно миналогодишните корекции и потенциалното им въздействие върху паричната политика, Ашуърт изказва предположението, че липсата на съществени промени тази година може да подкрепи по-ранно намаляване на лихвения процент, евентуално още през май.


От съществено значение е да се признае, че макар индексът на потребителските цени да служи като жизненоважен измерител на инфлацията, Федералният резерв дава приоритет на ценовия индекс на разходите за лично потребление (Personal Consumption Expenditures) като свой основен измерител на инфлацията. Разликата се крие в техните методологии: докато ИПЦ отразява цената на стоките, PCE коригира действителното покупателно поведение на потребителите, отчитайки промените в моделите на потребление в отговор на ценовите колебания. Ето защо, макар че ревизиите на ИПЦ могат да информират пазарните очаквания, крайното въздействие върху решенията по паричната политика зависи от по-широката оценка на икономическите показатели и тенденции.


Пазарни реакции 


Пазарните реакции на оповестяването на данните бяха сравнително приглушени, което показва, че инвеститорите до голяма степен запазват очакванията си относно траекторията на паричната политика на ФЕД. Според прогнозите на CME Group трейдърите очакват ФЕД да запази референтния си лихвен процент на следващото заседание през март, с потенциално понижение на лихвения процент през май, последвано от допълнителни намаления през годината.


В заключение, ревизиите на правителствените данни за инфлацията през декември предлагат ценна информация за развиващата се икономическа динамика и нейните последици за паричната политика. Макар че корекциите може да изглеждат скромни, потенциалното им влияние върху вземането на решения от ФЕД подчертава важността на внимателното наблюдение на инфлационните тенденции и тяхното по-широко въздействие върху финансовите пазари и икономиката като цяло. Докато създателите на политиката се ориентират в сложността на променящата се икономическа обстановка, пазарните участници остават бдителни, коригирайки стратегиите си в отговор на развоя на събитията и променящите се очаквания.