Потребителските цени в Китай се понижиха с най-бързия темп от три години насам

Производствените разходи се понижиха още повече, подчертавайки предизвикателствата пред икономическото възстановяване.

Публикувано от Божидар Балевски дек 11, 2023 в Макроикономика

През ноември в Китай се наблюдава най-бързият спад на потребителските цени от три години насам. Едновременното задълбочаване на фабричната дефлация породи опасения за икономическото възстановяване, сигнализирайки за засилен дефлационен натиск в условията на слабо вътрешно търсене.

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро (НСБ) в събота, показаха спад на индекса на потребителските цени (ИПЦ) с 0,5% както спрямо година по-рано, така и в сравнение с октомври. Тези спадове надхвърлиха очакванията, тъй като в анкета на Ройтерс се прогнозираше средно понижение от 0,1% както на годишна, така и на месечна база. Този спад на индекса на потребителските цени на годишна база бележи най-рязкото понижение от ноември 2020 година насам.

Базисната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, остана на ниво от 0,6% на годишна база, което съответства на данните от октомври. Този застой на базисната инфлация подчертава трудната задача, пред която са изправени китайските власти, да разпалят отново търсенето в условията на устойчиви дефлационни сили.

Въпреки че през последните месеци потребителските цени в Китай се движат близо до ръба на дефлацията, миналата седмица управителят на централната банка Пан Гуншен изрази оптимизъм, заявявайки, че се очаква инфлацията да се повиши.

Успоредно със спада на потребителските цени индексът на производствените цени (PPI) отбеляза 3,0% годишен спад през ноември, надхвърляйки отчетения през октомври спад от 2,6%. Това е 14-ият пореден месец на спад, като той е най-бързият от август насам. Икономистите обаче прогнозираха малко по-слабо понижение от 2,8% за ноември.

Проблемите в Китай

През 2023 година китайската икономика се сблъска с редица предизвикателства, включително ескалиращ дълг на местните власти, вял жилищен пазар и потиснато търсене в страната. Потребителите, които са предпазливи на фона на несигурността около икономическото възстановяване, предпочитат да са по-внимателни що се отнася до техните ежемесечните разходи.

Във вторник Moody's предупреди за понижаване на кредитния рейтинг на Китай, като посочи разходите, свързани със спасяването на местните власти и държавните фирми, както и усилията за справяне с кризата с недвижимите имоти, като потенциална спирачка за икономиката. В отговор китайското министерство на финансите определи решението като "разочароващо", като заяви, че икономиката ще се възстанови и рисковете са под контрол.

В стремежа си да противодейства на тези предизвикателства висшият орган за вземане на решения на управляващата Комунистическа партия - Политбюро, беше цитиран от държавните медии в петък, като подчерта плановете за стимулиране на вътрешното търсене и засилване на икономическото възстановяване през 2024 година.

Тъй като пазарите с нетърпение очакват годишната "Централна конференция за икономическа работа" по-късно този месец, перспективата за допълнителни правителствени стимули остава тема на голям интерес и спекулации.