Потребителската дефлация в Китай се завръща

Потребителските цени в Китай се понижават с 0.2% на годишна база през октомври

Публикувано от Божидар Балевски ное 13, 2023 в Макроикономика

Китай е изправен пред задълбочаващ се дефлационен натиск, като според последните данни на Националното статистическо бюро потребителските цени са се свили с 0,2% на годишна база през октомври. Едновременно с това цените на производител се понижават за 13-и пореден месец, като спадат с 2,6%. Тази низходяща тенденция в цените представлява значителна пречка за икономическото възстановяване на Китай и предизвиква призиви за допълнителни мерки за стимулиране.

Борбата със слабите цени е постоянна тема през цялата година, като през юли потребителските цени слязоха под нулата. Въпреки спорадичните подобрения неотдавнашният спад на потребителските цени поражда опасения относно ефективността на предишните усилия за борба с дефлационния натиск.

Икономистите твърдят, че ниската инфлация е показателна за това, че китайската икономика функционира под своя потенциал, което налага по-нататъшни парични и фискални стимули. В отговор Пекин предприе мерки като намаляване на лихвените проценти, намаляване на задължителните резерви на банките и емитиране на допълнителни държавни облигации. Продължаващите дефлационни предизвикателства обаче подсказват, че може да е необходима по-голяма подкрепа, за да се предотврати низходящо изменение на инфлационните очаквания.

Къде се крие проблемът на Китай

Брус Панг, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Ltd., подчертава необходимостта от подходяща комбинация от политики, за да се противодейства на дефлацията и да се предотврати неблагоприятното въздействие върху доверието на бизнеса и разходите на домакинствата. Призивът за повече насърчителни мерки е подкрепен и от Сяоцзя Чжи, ръководител на отдел "Изследвания" в Credit Agricole CIB, който предлага възможността за по-нататъшно намаляване на нормата на задължителните резерви.

Бившият съветник на ПБЦК Ю Йондин се застъпва за по-експанзивен подход, като призовава за увеличаване на инвестициите в инфраструктура и подчертава широките възможности за стимулиране. Слабите данни за инфлацията подчертават важността на преодоляването на вътрешни фактори като срива в жилищното строителство и слабото потребителско доверие, както и на глобални фактори като спадащите цени на суровините и слабото търсене на китайския износ.

Неотдавнашният спад на потребителските цени се дължи до голяма степен на значителното понижение на цените на свинското месо, което е съществен компонент на индекса на потребителските цени в Китай. Въпреки че производителите увеличиха предлагането в очакване на нарасналото търсене след облекчаването на ограниченията за коронавирус, възстановяването не оправда очакванията.

Справяне с кризата

Макар че слабите данни за индекса на потребителските цени (ИПЦ) будят безпокойство, има и потенциална положителна страна. Томи Сие, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp Ltd, смята, че това може да се разглежда като положителна новина за световните централни банки, които се борят с инфлацията. Тя показва, че въпреки икономическото възстановяване на Китай не съществува непосредствена заплаха страната да изнася инфлация.

Цените на хранителните продукти, особено на свинското месо, отбелязаха значителен спад от 4% спрямо предходната година. Основният индекс на потребителските цени, изключващ променливите разходи за храна и енергия, нарасна със скромните 0,6%, което е сигнал за трайно слабото търсене в Китай. Дефлацията не само влияе върху доверието на инвеститорите, но и увеличава натиска за обслужване на дълга и затруднява потреблението, тъй като домакинствата очакват по-нататъшно понижение на цените.

В перспектива очакваният растеж на индекса на потребителските цени в Китай за цялата 2023 г. се предвижда да бъде 0,5%, което е значително под годишната цел на правителството от около 3%. Неотдавнашните усилия за стимулиране на икономиката повишиха търсенето на суровини, но това не се отрази непременно в увеличение на цените, за което свидетелстват свитите маржове на различни преработватели.

След оповестяването на данните офшорният юан не отбеляза съществена промяна, поддържайки стабилен диапазон от началото на седмицата. Доходността на 10-годишните китайски държавни облигации също остана стабилна на равнище 2,64%. Тъй като Китай се бори с дефлационните предизвикателства, пазарните участници ще следят отблизо реакциите на политиците и потенциалното въздействие върху по-широкия икономически пейзаж.