По-гореща инфлация за декември месец от очакваната - какви са причините?

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3% през декември и с 3,4% спрямо предходната година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 12, 2024 в Макроикономика

Според последния доклад на Министерството на труда потребителските цени в САЩ отбелязаха неочакван ръст през декември, което противоречи на очакванията и подчертава трайната хватка на инфлацията върху икономиката на Америка. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се повиши с 0,3% през последния месец от годината, надхвърляйки очакваните 0,2%. Това развитие идва в момент, когато много икономисти и политици очакваха постепенно отслабване на инфлационния натиск. 


По-гореща инфлация от очакваната


Индексът на потребителските цени, отразяващ цялостното нарастване на потребителските цени, демонстрира повишение от 0,3% през декември, надхвърляйки консенсусната оценка от 0,2%. Годишният темп за цялата 2023 година завърши на равнище от 3,4%, надхвърляйки прогнозите на икономистите от 3,2%. Тези данни са значими в контекста на забележимото намаление спрямо годишното нарастване на индекса на потребителските цени от 6,4%, отчетено през декември 2022 година.


При по-дълбоко задълбочаване основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните цени на храните и енергията, отрази също увеличение от 0,3% за месеца и показа ръст от 3,9% спрямо година по-рано. Тези стойности надхвърлиха прогнозата от 3,8%. Годишният основен показател представлява най-ниската стойност от май 2021 година насам, което отразява сложното взаимодействие на икономическата динамика.


Кои са главните фактори зад числата?


Скокът на разходите за подслон се очертава като основен двигател на общото увеличение на ИПЦ. Повишавайки се с 0,5% за месеца, тази категория съставлява повече от половината от увеличението на основния ИПЦ. На годишна база разходите за подслон се увеличиха с 6,2%, което представлява значителна част от общото нарастване на инфлацията. Представители на Федералния резерв очакват спад на разходите за подслон през годината, тъй като подновените договори за наем започват да отразяват по-ниски цени.


При разглеждане на конкретни сектори, които допринасят за индекса на потребителските цени, цените на хранителните продукти се повишиха с 0,2% през декември, което съответства на данните от ноември. Цените на енергоносителите отбелязаха повишение от 0,4% след спада от 2,3% през ноември, като цените на бензина се повишиха с 0,2%, докато природният газ поевтиня с 0,4%. Цените на самолетните билети се увеличиха с 1% през месеца.


Застраховките на моторните превозни средства нараснаха с 1,5%, медицинските грижи се ускориха с 0,6%, а цените на употребяваните автомобили, които преди това имаха съществен принос за инфлацията, се повишиха с 0,5% след поскъпването им с 1,6% през ноември.


Какво още се крие в доклада за инфлацията?


В отделно съобщение Бюрото по трудова статистика подчерта, че заплатите, коригирани спрямо инфлацията, отбелязват ръст от 0,2% през месеца, при скромно увеличение от 0,8% спрямо година по-рано. Този аспект е от решаващо значение за разбирането на реалното въздействие на инфлацията върху покупателната способност на потребителите.


Представителите на Федералния резерв следят отблизо цените на услугите, за да преценят дали инфлацията проявява устойчиви признаци на завръщане към целта на централната банка от 2%. Услугите без енергията нарастват с 0,4% за месеца и с 5,3% спрямо година по-рано, което дава представа за устойчивостта на различните сектори в условията на инфлационен натиск.


Тези показания за инфлацията съвпадат с решението на Федералния резерв да запази основния си лихвен процент по кредитите за трето поредно заседание, съчетано с индикации, че през 2024 година може да се появи възможност за намаляване на лихвените проценти, ако инфлацията остане или падне на по-ниски стойности.


Отговорът на инвеститорите и политиците


Въпреки по-високите от очакваното данни за инфлацията търговците на фючърси определят голяма вероятност за намаляване на лихвените проценти от страна на ФЕД през март. Измерителят FedWatch на CME Group показва 69% вероятност за намаление през март, което отразява леко повишение спрямо предишните очаквания. Съществува обаче забележително разминаване между пазарните прогнози за шест намаления на лихвените проценти през 2024 година и насоките на самия ФЕД, сочещи три.


Неотдавнашните коментари на ключови политици, включително на президента на ФЕД на Ню Йорк Джон Уилямс, подчертават предпазливия подход. Макар да признава намаляването на инфлацията спрямо нейния връх, Уилямс се въздържа да посочи сроковете за намаляване на лихвените проценти, подчертавайки вероятността настоящата "рестриктивна" политика да се запази известно време. Други официални лица изразиха скептицизъм относно необходимостта от намаляване на лихвените проценти, като сигнализираха за готовност да обмислят повишения, ако инфлацията се развива в по-високи граници.


Пътят напред


Икономическият пейзаж остава устойчив, безработицата е под 4%, а потребителските разходи продължават да се увеличават въпреки опасенията за нарастващия дълг и намаляващите спестявания.


В допълнение към доклада за инфлацията данните на Министерството на труда за първоначалните молби за помощи при безработица сочат минимална промяна на равнище 202 000, подчертавайки продължаващата стабилност на пазара на труда, което допълнително допринася за сложния икономически разказ.


Докато се ориентираме в променящия се икономически пейзаж, тези данни за инфлацията служат като важен барометър, който влияе както на пазарните нагласи, така и на политическите решения. Нюансираното взаимодействие на различни фактори подчертава сложността на управлението на инфлационния натиск и значението на премерения и адаптивен подход както от страна на политиците, така и от страна на инвеститорите.