Перфектна буря за 100 долара петрол?

Цените на петрола могат да скочат драстично, ако конфликтът в Близкия изток ескалира след нападението на Иран срещу Израел.

Публикувано от Божидар Балевски апр 15, 2024 в Макроикономика

Неотдавнашната въздушна атака на Иран срещу Израел отново разпали опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток, предизвиквайки трусове на и без това нестабилния световен пазар на петрол. Анализаторите прогнозират потенциален "супер скок" на цените, надхвърлящ 100 долара за барел, но по-внимателният поглед разкрива съвкупност от фактори, които застрашават световните доставки на суров петрол.


Иранският петрол


Иран разполага с огромни запаси от петрол, което го прави третият по големина производител в рамките на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол). Всяко прекъсване на производствените или експортните му възможности може да окаже значително въздействие върху световните цени на петрола. Ормузкият проток - критично място, през което преминава около една пета от дневния добив на петрол в света - допълнително засилва тревогите. Затварянето на този стратегически воден път поради ескалация на напрежението може да доведе до мащабно повишаване на цените.


Експерти като Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates, прогнозират потенциален скок до 100 долара за барел суров петрол тип "Брент" в случай на атака срещу иранската петролна инфраструктура. Пълното затваряне на Ормузкия проток може да доведе до още по-високи цени, достигащи 120-130 долара за барел.


Недостатъчни инвестиции и свиване на предлагането


Освен непосредствената геополитическа заплаха, петролният пазар е изправен пред по-основно предизвикателство - хронично недостатъчните инвестиции в дейности по проучване и разработване през последните няколко години. Това доведе до крехка верига на доставките, която е силно податлива на смущения. Джош Йънг, портфолио мениджър в Bison Interests, инвестиционна компания за нефт и газ, подчертава тази уязвимост. Той подчертава как недостатъчните инвестиции правят световните доставки на суров петрол по-податливи на ценови скокове, надхвърлящи 100 долара за барел, ако настъпи прекъсване.


Намаляващият добив от съществуващите кладенци допълнително влошава ситуацията. Morgan Stanley оценява естествения спад на добива на конвенционални петролни кладенци без капиталови разходи на около 15%. Този естествен спад, съчетан с липсата на инвестиции в нови проучвания, създава сценарий, готов за ценова волатилност.


Геополитическо напрежение


Неотдавнашната атака от страна на Иран е само последната глава в един дългогодишен регионален конфликт. Подкрепата на Иран за групировки като "Хамас" и "Хизбула", които Израел разглежда като противници, поддържа напрежението. Продължаващият конфликт в Газа често се разглежда като марионетна война между тези две държави.


Нарастването на напрежението може да доведе до допълнителни смущения в търговията с петрол. Неотдавнашните нападения на хутите в Червено море, мотивирани от солидарност с палестинците, са ярък пример за такава уязвимост.


САЩ и Иран - Деликатен танц


Реакцията на САЩ на иранската атака подчертава сложния геополитически пейзаж. Макар да осъжда нападението и да потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел, администрацията на Байдън също така сигнализира за нежеланието си да се ангажира с офанзивни операции срещу Иран. Този предпазлив подход може да бъде подложен на изпитание, ако напрежението продължи да ескалира.


Дейвид Басанес, главен икономист в Betashares, инвестиционна компания, фокусирана върху развиващите се пазари, очаква подновяване на натиска върху САЩ и техните съюзници за затягане на санкциите срещу Иран, ако военните действия се засилят. Въпреки това той признава и очевидната готовност на САЩ да поддържат иранския петрол в миналото, за да управляват световните цени на петрола.


Скъпо бъдеще за петрола?


Ескалиращият конфликт в Близкия изток служи като ярко напомняне за уязвимостта на петролния пазар от геополитически рискове. Това, в съчетание с хронично недостатъчните инвестиции в нови проучвания и производство, създава сценарий, при който "суперскок" на цените на петрола, надхвърлящ 100 долара за барел, става напълно възможен.


Бъдещата траектория на цените на петрола зависи от няколко фактора. Развитието на настоящия конфликт, отговорът на международната общност и инвестиционните решения на петролните компании ще играят решаваща роля. Както потребителите, така и инвеститорите трябва да се подготвят за потенциално нестабилен пазар на петрол в близко бъдеще.