Паниката около петродолара

Кои са митовете и легендите за петродолара

Публикувано от Божидар Балевски юли 04, 2024 в Макроикономика

Напоследък няколко медии алармираха за потенциален крах на споразумението за петродолара, което предизвика вълна от безпокойство сред инвеститорите. Обърнете внимание на тези скорошни заглавия:


- "ОПЕК ще прекъсне връзката с долара за определяне на цените на петрола" - The New York Times

- "Петродоларът е мъртъв и това е голям проблем" - FX Street

- "След 50 години смъртта на петродолара означава край на американската хегемония" - The Street Pro


Преди да прибързваме със заключенията, е важно да разберем какво всъщност представлява петродоларът и да обърнем внимание на опасенията относно потенциалната му смърт. Освен това можем да развенчаем сензационни заглавия като "Сделката за петродолара изтича; защо това може да предизвика "колапс на всичко".


Първо, отказ от отговорност: гореспоменатата статия в New York Times не е отскоро; тя датира от юни 1975 г. Тя започва с:


"ЛИБРЕВИЛ, Габон, 9 юни - Страните производителки на петрол се споразумяха днес да прекъснат връзката между цените на петрола и долара и да започнат да котират цените в специални права на тираж, заяви управителят на Иранската национална банка Мохамед Йегане."


Какво представлява петродоларът?


През 1974 г., след петролно ембарго, което доведе до четирикратно увеличение на цените на суровия петрол, предизвика инфлация и отслаби икономиката на САЩ, американските лидери се опитаха да избегнат друга подобна криза. Укрепването на връзките със Саудитска Арабия се разглежда като стратегически ход.


Саудитска Арабия, която разполагаше с големи приходи от петрол и имаше значителен бюджетен излишък, се нуждаеше от надеждно място, където да инвестира богатството си, и желаеше по-добро военно оборудване. САЩ, от своя страна, се нуждаеха от средства, за да се справят с бюджетния си дефицит. Въпреки че никога не е подписвано официално споразумение за петродолара, широко разпространено е мнението, че САЩ и Саудитска Арабия са имали негласно споразумение: Саудитска Арабия ще инвестира излишъка си в американски държавни ценни книжа, а САЩ ще предоставят военна подкрепа.


Истинската цел на петродолара


Споразумението за петродолара беше свързано не толкова със самия долар, колкото с взаимните икономически ползи. САЩ се нуждаеха от финансиране на големите си дефицити, отчасти дължащи се на войната във Виетнам и обширните социални програми, докато Саудитска Арабия се нуждаеше от сигурна инвестиция за приходите си от петрол. Пазарът на американските държавни ценни книжа, известен със своята ликвидност и сигурност, беше идеалното място за саудитски инвестиции. В резултат на това Саудитска Арабия изискваше от другите държави да плащат за петрола в щатски долари, което осигуряваше непрекъснат приток на долари за инвестиране в американски ценни книжа.


Настоящ икономически контекст


Днес динамиката се е променила. САЩ все още се нуждаят от значително финансиране, но Саудитска Арабия вече не разполага с големи излишъци, които да инвестира. Според статия на агенция Блумбърг, озаглавена "Петродоларът е мъртъв, да живее петродоларът" (The Petrodollar Is Dead, Long Live the Petrodollar):


"Саудитска Арабия изобщо не разполага с излишък, който да рециклира. Вместо това страната взема големи заеми на пазара на държавен дълг и продава активи, включително части от националната си петролна компания, за да финансира грандиозните си икономически планове."


Въпреки че Саудитска Арабия все още притежава значителни чуждестранни резерви, включително инвестиции в американски държавни ценни книжа, тя не натрупва нови резерви със същите темпове. Държави като Китай и Япония имат по-значителни инвестиции на американския дългов пазар от Саудитска Арабия.


Доминиращата позиция на долара


Съществува схващането, че САЩ оказват натиск върху други държави да използват долара, като по този начин осигуряват търсенето на доларови резерви. Макар че политическото убеждаване може да играе роля, САЩ предлагат и няколко убедителни причини за държане на долари:


1.Правило на закона: САЩ разполагат със стабилна правна система, която защитава инвестициите.

2. Ликвидни финансови пазари: Финансовите пазари в САЩ са високоликвидни, което позволява лесно купуване и продаване на ценни книжа.

3. Икономическа стабилност: Икономиката на САЩ, въпреки своите предизвикателства, остава една от най-големите и най-стабилните в света.

4. Военно могъщество: Военната мощ на САЩ осигурява ниво на геополитическа стабилност, което подкрепя долара.


Никоя друга държава не съчетава тези качества в същата степен. Въпреки че златото и биткойнът понякога се споменават като потенциални алтернативи, те не предлагат същата стабилност или ликвидност, а цените им са силно променливи.


Заключение


Независимо дали е имало официално споразумение или не, петродоларът няма да изчезне скоро. Дори ако Саудитска Арабия започне да приема други валути за петрол, тя вероятно ще ги конвертира в долари. Валутата на Саудитска Арабия продължава да е обвързана с долара и тя притежава значително количество американски държавни ценни книжа.


Повтарящите се истории за края на петродолара и за края на господството на долара са от десетилетия. В крайна сметка те може и да се окажат верни, но засега няма реална алтернатива на долара като световна резервна валута.