ОПЕК+ отлага важна среща: петролът поевтинява

Отлагането идва в момент, когато страните се борят да постигнат съгласие за нивата на добив.

Публикувано от Божидар Балевски ное 23, 2023 в Макроикономика

Дългоочакваните срещи на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни под общото наименование ОПЕК+, се забавиха значително, като бяха преместени от 25-26 ноември на 30 ноември. Това неочаквано събитие предизвика бърза реакция на енергийните пазари, като цените спаднаха с над 3 долара за барел по време на търговията в четвъртък.

Въпреки че секретариатът на ОПЕК, отговорен за съобщението, не разкри конкретната причина за отлагането, съобщенията сочат за потенциално напрежение сред членовете на алианса по отношение на нивата на производство на петрол - производителите се затрудняват да се споразумеят за нивата на добив, а оттам и за възможните съкращения. Пренасрочената дата на срещата, която съвпада с началото на срещата на върха на Конференцията на страните по въпросите на климата (COP28) в Дубай, добавя допълнително ниво на сложност към ситуацията. Този момент е от особено значение за Обединените арабски емирства, третия по големина производител в ОПЕК, и за други арабски доставчици на енергия, които се ориентират към екологичен преход.

По последни пазарни данни договорът за Брент с доставка през януари се търгува на цена 79,05 долара за барел, което е с 3,40 долара по-малко, а договорът за Nymex WTI с доставка през януари е на цена 74,40 долара за барел, което е с 3,37 долара по-малко. За съпоставка - цената на петрола сорт Брент се понижи от близо 98 долара в края на септември, под натиска на нарастващите доставки и опасенията за търсенето и потенциалното икономическо забавяне.

Отлагането идва на фона на предизвикателна пазарна среда, характеризираща се с ниски цени на петрола, по-бавно от очакваното възстановяване на търсенето в Китай и геополитическо напрежение в Близкия изток. Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+ вече обещаха намаляване на добива на петрол с около 5 млн. барела дневно (бр.), или около 5% от дневното глобално търсене, в поредица от стъпки, които започнаха в края на 2022 година. Понастоящем Саудитска Арабия, ключов участник в алианса ОПЕК+, прилага доброволно намаляване на производството с 1 млн. барела на ден до края на годината. От руска страна тази цифра е 300 000, което допринася за общо намаление на производството на ОПЕК+ с 1,66 млн. барела на ден, продължаващо и през следващата година.

Въпреки краткия скок до 90 щатски долара за барел, цените на петрола се понижиха поради слабото икономическо възстановяване на Китай и ескалиращото напрежение в Близкия изток. Преди отлагането на срещата делегатите на ОПЕК+ посочиха пазарния натиск, породен от геополитическите рискове и глобалните политически събития, включително тези в Израел.

От гледна точка на инвеститорите колебанията в цените на петрола и несигурността около производствените политики на ОПЕК+ представляват както предизвикателства, така и възможности. Когато цените на петрола се понижават, инвеститорите в акции, свързани с енергетиката, могат да претърпят краткосрочни загуби, докато потребителите се възползват от по-ниските разходи за гориво. И обратното, повишаването на цените на петрола може да даде тласък на енергийните акции, но може да доведе до увеличаване на разходите за предприятията и потребителите.

Инвеститорите трябва да следят отблизо развитието на срещите на ОПЕК+, особено всички съобщения или дискусии, свързани с намаляване на производството, базови стойности за определяне на квотите и цялостната производствена политика на алианса. Предвид настоящата несигурност около потоците от Иран и Венецуела, където САЩ сигнализираха за корекции на петролните санкции, решенията на ОПЕК+ могат да имат трайни последици за енергийния пазар.

Докато пазарът очаква резултата от пренасрочените срещи на ОПЕК+, анализаторите и инвеститорите ще наблюдават с внимание как алиансът се справя с деликатния баланс между търсенето и предлагането, геополитическите фактори и по-широкия глобален икономически пейзаж. Предстоящите решения вероятно ще определят траекторията на цените на петрола и ще повлияят на инвестиционните стратегии в енергийния сектор през следващите месеци.