Нови проблеми пред японската икономика повдигат важни въпроси

Централната банка следи внимателно ситуацията

Публикувано от Божидар Балевски юни 21, 2024 в Макроикономика

Инфлацията в Япония се ускори, главно поради значителното увеличение на разходите за електроенергия. Това развитие засилва аргументите за потенциално повишаване на лихвените проценти от страна на Японската централна банка (ЯЦБ).


По данни на Министерството на вътрешните работи през май в Япония бе отчетено увеличение на потребителските цени без пресните храни с 2,5% спрямо 2,2% през април. Този темп е малко по-нисък от консенсуса на икономистите, но остава над целевата инфлация от 2% на BOJ за 26-и пореден месец. Увеличението бе значително повлияно от скока на цените на електроенергията с 14,7%, което съвпада с аналогичните предварителни данни, публикувани по-рано за Токио.


Основният измерител на инфлацията предполага възстановяване след няколкомесечно забавяне, което може да оправдае разглеждането от страна на централната банка на възможността за повишаване на лихвения процент още през следващия месец. Тази възможност ще стане по-ясна, когато BOJ очертае плановете си за свиване на покупките на облигации. Въпреки това Нобуясу Атаго, главен икономист в Института за икономически изследвания на Rakuten Securities, предполага, че този доклад сам по себе си може да не е достатъчен, за да повлияе решително върху решенията на BOJ относно повишаването на лихвените проценти.


Според Таро Кимура от Bloomberg Economics нарастването на инфлацията се дължи предимно на увеличените разходи, а не на повишаване на търсенето. Той отбелязва, че има малко индикации, че нарастващите заплати подкрепят увеличението на инфлацията при услугите, което БСК очакваше.


Настояща позиция на BOJ и бъдещи съображения


Управителят на BOJ Казуо Уеда остава неангажиращ, но отворен за коригиране на лихвените проценти въз основа на предстоящите икономически данни. Наскоро той призна възможността за повишаване на лихвения процент през следващия месец в зависимост от развитието на икономическите и финансовите условия.


Въпреки тези събития по-задълбоченият анализ на инфлацията, която изключва както пресните храни, така и енергията, показа продължаваща тенденция към охлаждане, като през май увеличението бе само 2,1%. Това бележи девети пореден месец на забавяне на растежа, особено при цените на услугите, което може да показва нежелание на предприятията да повишават допълнително цените в условията на затихващо потребителско търсене.


Икономически перспективи и потребителски нагласи


В перспектива различни фактори биха могли да окажат влияние върху движението на цените. Отслабването на йената, която се колебае близо до 34-годишно дъно спрямо долара, допринася за нарастването на разходите за внос, като по този начин задълбочава търговския дефицит и раздува сметките за внос, както показват последните данни за търговията.


От друга страна, потиснатите потребителски разходи, подчертани от най-значителния спад на потребителските нагласи от две години насам, вероятно смекчават инфлационния натиск. Очаква се краят на субсидиите за комунални услуги и промените в енергийните такси да тласнат инфлацията към 3% през лятото.


Докато Япония се ориентира в тези икономически предизвикателства, връзката между повишаването на заплатите и стимулираното от потребителите нарастване на цените остава ключов компонент от стратегията на министър-председателя Фумио Кишида за преодоляване на дефлацията и стимулиране на икономическия растеж. Вътрешните предизвикателства и намаляващата обществена подкрепа обаче поставят допълнителни препятствия пред икономическата политика на Кишида.