Най-важните акценти от световната икономика

Японският индекс Nikkei 225 достига 30-годишен връх, китайският CSI 300 с 5-годишно дъно, а САЩ намалява търговския си дефицит.

Публикувано от Божидар Балевски яну 10, 2024 в Макроикономика

В постоянно променящия се пейзаж на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион разделението между оптимизъм и загриженост е ярко илюстрирана в последните събития. Докато японският Nikkei 225 се издигна до невиждани от повече от три десетилетия висоти, китайският CSI 300 достигна почти 5-годишно дъно.


Забележителният възход на Япония


Японският индекс Nikkei 225, противопоставяйки се на по-широките пазарни тенденции, се повиши с 2,01%, преминавайки границата от 34 000 пункта за първи път от март 1990 година насам. Това историческо събитие отразява подновеното доверие на инвеститорите и икономическата устойчивост. По-широкият индекс Topix също отбеляза забележителен възход, като се повиши с 1,3% до нива, невиждани от над 30 години, подчертавайки силното представяне на японските акции.


Скокът се дължи на различни фактори, включително високи печалби, нарастващо очакване за промяна в паричната политика на Японската централна банка и увеличени чуждестранни инвестиции. Bank of America прогнозира продължаване на динамиката, като предвижда Nikkei 225 да достигне 37 500 до края на 2024 година. Технологичният и банковият сектор са изтъкнати като най-добри избори, което съответства на очакванията за корекции в политиката.


В Австралия обаче се наблюдаваше спад, като S&P/ASX 200 се понижи с 0,69%, прекъсвайки четиридневната си печеливша серия. Претегленият индекс на потребителските цени в Австралия - определян като средната стойност на потребителските цени в осемте австралийски столици - нарасна с 4,3% на годишна база.


Загриженост за пазарния пейзаж в Китай


В ярък контраст с оживлението в Япония, Китай се сблъска с предизвикателства, тъй като индексът CSI 300 достигна почти 5-годишно дъно, затваряйки на 3277,13 пункта. За този спад допринесоха продължаващите опасения около икономическия растеж, засиленото геополитическо напрежение и регулаторната несигурност. Слизането на индекса до нива, наблюдавани за последен път през януари 2019 година, подчертава сложността на икономическия пейзаж в Китай.


Ситуацията се усложнява от икономическите проблеми на Южна Корея, където Kospi се понижи с 0,75% на фона на 23-месечния връх на равнището на безработица. Kosdaq също отбеляза спад, като се понижи с 1,04% до 875,46 пункта.


Динамика на търговията и икономически показатели


При разглеждане на динамиката на търговията Филипините се сблъскаха с предизвикателства, тъй като износът се сви за трети пореден месец, макар и с по-бавни темпове, отколкото през предходния месец. Същевременно търговският дефицит на страната се увеличи до 4,69 млрд. долара, отразявайки 26,3% увеличение на годишна база.


В Австралия, която се бори с опасенията за инфлация, през ноември се наблюдава забавяне на растежа на индекса на потребителските цени до 4,3% на годишна база. Показателят, макар и малко под очакванията, остава решаващ фактор за централната банка на страната при определянето на паричната ѝ политика.


Нивото на безработица в Южна Корея през декември, достигнало 23-месечен връх от 3,3%, допълнително усложнява икономическата ситуация в региона. В страната се наблюдава забележимо нарастване на броя на безработните лица, което поставя предизвикателства пред трудовия й пазар.


Устойчивост на петролния пазар в условията на волатилност


Цените на петрола показаха устойчивост, възстановявайки се след неотдавнашната разпродажба, предизвикана от решението на Саудитска Арабия да намали цените на суровия петрол. Фючърсният договор за West Texas Intermediate (WTI) за февруари поскъпна с 2,08% и се установи на ниво от 72,24 щатски долара за барел. Фючърсите на сорта Брент за март също поскъпнаха, достигайки 77,46 долара за барел. Геополитическото напрежение в Близкия изток и продължаващите предизвикателства в най-голямото петролно находище в Либия допринасят за нестабилността на петролния пазар.


Намаляване на търговския дефицит на САЩ и глобални последици


През ноември САЩ отбелязаха по-значителен от очаквания спад на търговския си дефицит, който се понижи до 63,2 млрд. долара. За тази промяна допринесоха по-малките дефицити както при вноса, така и при износа. Дефицитът на стоки с Европейския съюз и Китай също отбеляза забележителни намаления, представяйки нюансирана перспектива за динамиката на световната търговия.


Тъй като пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион преминават през различни периоди, характеризиращи се с еуфорията при японските акции и предизвикателствата, пред които са изправени китайските индекси, пазарните участници трябва да се ориентират в несигурността. Геополитическото напрежение, икономическите показатели и търговската динамика се преплитат, за да оформят финансовите перспективи в региона. Докато Япония се радва на историческия пазарен подем, другаде продължават да съществуват предизвикателства, които подчертават необходимостта от глобално осъзнат подход към инвестициите в Азиатско-тихоокеанския регион.