МВФ: Възходът на Китай продължава

МВФ повишава прогнозата си за БВП на Китай след промените в политиката на Пекин

Публикувано от Божидар Балевски ное 07, 2023 в Макроикономика

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро коригира прогнозата си за растежа на Китай през 2023 г., като я повиши до 5,4%. Тази ревизия идва в отговор на няколко фактора, включително по-добър от очаквания растеж през третото тримесечие и изявленията на Пекин относно политиката. Въпреки тази положителна перспектива обаче МВФ запазва предпазлива перспектива, като предвижда забавяне на растежа до 4,6% през следващата година поради продължаващите предизвикателства на пазара на недвижими имоти и потиснатото външно търсене.

През октомври МВФ първоначално понижи прогнозите си за Китай, като очакваше темп на растеж от 5% за текущата година и 4,2% за следващата.

Едно от основните опасения, изтъкнати от МВФ, е повишеното равнище на рисковете за финансовата стабилност, които се увеличават. Тази ситуация произтича от финансовите институции, работещи с по-ниски капиталови буфери, и от нарастващите рискове, свързани с качеството на активите. Първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат изрази тези опасения в изявление, като обърна внимание на необходимостта от бдителност и предпазливост.

За да се запознаят по-задълбочено с икономическото положение и политиките в Китай, представители на МВФ посетиха страната от 26 октомври до 7 ноември. По време на посещението те проведоха дискусии с видни фигури от китайския финансов и икономически сектор, сред които управителят на Китайската народна банка Пан Гуншен, председателят на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) И Хуиман, комисарят на Националното статистическо бюро Канг И, заместник-министърът на търговията Уан Шууен, заместник-министърът на финансите Ляо Мин и председателят на EXIM У Фулин.

Китай отчете впечатляващ ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,9% през третото тримесечие, което надмина очакванията и засили прогнозите за целогодишен ръст от около 5% или повече. Тези данни говорят за устойчивост на китайската икономика дори в условията на глобални икономически предизвикателства.

В отговор на предизвикателствата, породени от бавно развиващия се сектор на недвижимите имоти и местните правителства, които се борят с финансови проблеми, китайските политици предприеха мерки за оказване на подкрепа. Освен това Пекин взе рядко срещано решение да увеличи бюджетния дефицит - ход, който се очаква да осигури допълнително стимулиране на икономиката.

Едно от забележителните развития е ангажиментът на китайското правителство да се справи с проблемите на пазара на недвижими имоти. Гита Гопинат от МВФ похвали този ход, като подчерта, че е важно да се постигнат необходимите пазарни корекции, като същевременно се сведат до минимум икономическите разходи и се запази макрофинансовата стабилност.

Освен това на наскоро приключилата Централна работна конференция по финансовите въпроси бяха разкрити средносрочни приоритети, като се акцентира върху рисковете, произтичащи от сектора на недвижимите имоти, дълга на местното управление и малките и средните банки. Това подчертава отдадеността на китайските власти да се справят ефективно с икономическите предизвикателства и да осигурят дългосрочна стабилност.

В заключение, коригираната прогноза на МВФ за растежа на Китай отразява комбинация от положителни икономически показатели и разумно провеждане на политика. Въпреки оптимизма, опасенията на МВФ относно рисковете за финансовата стабилност ни напомнят, че предизвикателствата продължават да съществуват. Ангажиментът на Китай да се справи с тези предизвикателства е очевиден в политическите му решения, като се подчертава значението на постигането на баланс между икономическия растеж и стабилността. Тъй като Китай се движи по своя икономически път, световните наблюдатели ще следят с внимание как тези мерки ще се реализират през следващата година.