Лихвите са долу! Балонът излита ли нагоре?

Европейската централна банка с ключово решение

Публикувано от Божидар Балевски юни 06, 2024 в Макроикономика

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали основния си лихвен процент с 25 базисни точки по време на заседанието, проведено днес. Това намаление, обявено във Франкфурт, доведе до намаляване на основния лихвен процент до 3,75% от предишните 4%, ниво, което е поддържано от септември 2023 г. Този ход дойде въпреки продължаващия инфлационен натиск в 20-те държави - членки на еврозоната.

Управителният съвет на ЕЦБ публикува изявление, обясняващо решението: „Въз основа на последната оценка на прогнозите за инфлацията, продължаващата динамика на базисната инфлация и ефективното предаване на паричната политика, ние намерихме за подходящо да намалим интензивността на нашите ограничения върху паричната политика, след като поддържахме стабилни лихвени проценти през последните девет месеца."

Това е първото понижение на лихвите на ЕЦБ от септември 2019 г., когато лихвите паднаха на отрицателна територия. Пазарите напълно очакваха тази корекция на юнската сесия на ЕЦБ.

Икономисти и търговци внимателно наблюдават ситуацията. Докато на пазарите беше напълно оценено само едно допълнително понижение на лихвите до края на годината, анкетираните от Reuters анализатори прогнозират потенциални допълнителни две намаления въз основа на текущите икономически тенденции.

Вниманието е насочено и към председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, чито изявление се следи с голям интерес и всяка дума има значение. Инвеститорите показват специален интерес към актуализираните тримесечни прогнози за икономическия растеж и инфлацията, които ще бъдат споделени от служителите на ЕЦБ.

Това стратегическо понижение на лихвените проценти поставя ЕЦБ пред Федералния резерв на САЩ по отношение на намаляването на лихвените проценти, дори когато Фед продължава да се бори с високите нива на инфлация в САЩ. Председателят Лагард подчерта, че политическите решения на ЕЦБ се основават на данни, а не на действия на Фед.

Освен това в резултат на международните събития Канада стана първата страна от Г7, която понижи лихвените проценти през този цикъл, а централните банки на Швеция и Швейцария също осъществиха своите понижения по-рано тази година.