Кристалина Георгиева назова проблема на европейските пазари

Европа изостава и това не може да остане скрито

Публикувано от Божидар Балевски юни 20, 2024 в Макроикономика

В четвъртък управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Европа да реализира напълно потенциала на своя единен пазар, като изрази загриженост, че понастоящем регионът служи като "супермаркет за идеи" за САЩ.


В интервю за Карен Цо от CNBC Георгиева отбеляза, че икономическите резултати на Европа се подобряват, а инфлацията бележи ясна тенденция към намаляване. МВФ наблюдава повишено потребление и очаква намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка, което би се отразило положително на инвестициите в еврозоната и би подобрило икономическите резултати на нейния 20-членен блок.


Георгиева отправи двойно послание: оптимизъм за настоящите икономически перспективи и спешна необходимост от по-нататъшни действия. "Носим тези сравнително добри новини с предупреждение: Еврозоната трябва да се съсредоточи върху производителността", заяви тя.


Тя изтъкна две основни области на внимание. Първо, Европа трябва да използва максимално потенциала на своя единен пазар, който все още не е напълно реализиран. Това включва по-голяма гъвкавост на пазара на труда, по-задълбочена интеграция на финансовите пазари и създаване на банков и капиталов съюз.


Второ, Георгиева подчерта значението на иновациите. Европа трябва да инвестира повече в научноизследователска и развойна дейност, за да гарантира, че предприятията, основани на иновации, могат да процъфтяват на континента. Понастоящем Европа изглежда като "супермаркет за идеи" за САЩ, където много европейски иновации намират търговски успех и мащаб.


"Много от това, което се изобретява тук, в крайна сметка се оказва търговски жизнеспособно и се разширява там. Основната пречка е липсата на пълна интеграция между 27-те държави", добави Георгиева.


Преодоляване на разликата в производителността на САЩ


Единният пазар на Европейския съюз, създаден преди повече от 30 години, има за цел да осигури свободното движение на стоки, капитали, услуги и работна ръка в неговите държави-членки. Той позволява на гражданите на ЕС да живеят и работят навсякъде в ЕС и предлага на потребителите по-широк спектър от висококачествени услуги и продукти.


МВФ смята, че по-нататъшната интеграция на единния пазар може значително да стимулира икономическия растеж в Европа. В доклад на МВФ от 2023 г. се изказва предположение, че намаляването на оставащите бариери пред единния пазар на стоки и услуги с 10% може да увеличи европейското производство с до 7 процентни пункта в дългосрочен план.


"В момента еврозоната решава критични въпроси за бъдещето, като на първо място сред тях е как да повиши производителността, за да се конкурира със САЩ", каза Георгиева.


Тя потвърди прогнозата на МВФ за растежа на еврозоната, като предвиди темп на растеж от 0,8% за 2024 г., в сравнение с 0,4% през 2023 г., с очаквано увеличение до 1,5% през следващата година.