Кристалина Георгиева: Цифровите валути на централните банки могат да заменят парите в брой

Въвеждането им ще е трудно, но "не е време да се връщаме назад"

Публикувано от Божидар Балевски ное 15, 2023 в Макроикономика

Докато светът преминава в цифровата ера, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева подчертава трансформационния потенциал на цифровите валути на централните банки (CBDC) по време на речта си на Сингапурския фестивал на финтех технологиите 2023. Макар да признава бавното им приемане, Георгиева твърди, че CBDC могат в крайна сметка да заменят традиционните пари в брой, предлагайки уникални предимства и насърчавайки финансовото приобщаване.

Георгиева започва с подчертаване на гъвкавостта на CBDCs, като си ги представя като жизнеспособна алтернатива на разпространението на пари в брой в островните икономики, средство за повишаване на устойчивостта в развитите икономики и катализатор за подобряване на финансовото приобщаване там, където традиционното банкиране е ограничено. CBDC представляват цифрово проявление на фиатната валута на дадена държава, регулирано от централната банка и подкрепено от блокчейн технология.

По данни на МВФ над 100 държави, съставляващи около 60% от държавите в света, проучват CBDCs, което подчертава безпрецедентния глобален интерес. Въпреки този ентусиазъм, към юни 2023 г. само 11 държави са приели CBDCs, като още 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 активно проучват темата.

Проактивната позиция на МВФ по отношение на CBDCs се проявява в неотдавнашното представяне на изчерпателен наръчник за CBDCs, създаден като референтно ръководство за създателите на политики по света. Георгиева подчертава, че държавите все още се движат в неизследвани води, като подчертава широкото пространство за иновации и несигурността, свързана с начините на използване.

Позовавайки се на речта на предшественика си Кристин Лагард от 2018 г., в която тя призова политиците да приемат "вятъра на промяната" и да проучат CBDCs, Георгиева отбелязва постигнатия напредък. Много държави проучват CBDCs и създават регулации, които да ръководят развитието на цифровите валути. Георгиева подчертава, че въпреки настоящите предизвикателства в някои региони, остава необходимостта да останем отворени за разгръщане на CBDCs в бъдеще.

Важно е да се отбележи, че Георгиева призовава публичния сектор да остане ангажиран с подготовката за внедряване на CBDC и свързаните с тях платежни платформи. Тя предвижда тези платформи да бъдат разработени така, че да улесняват трансграничните плащания, като подчертава значението на международното сътрудничество при оформянето на бъдещето на цифровите валути.

Няколко държави, сред които Бахамските острови, Ямайка и Нигерия, вече издадоха CBDC на дребно. Паричният орган на Сингапур изрази мнение, че парите в брой са "като цяло несъвместими" с цифровата икономика, като предвижда намаляване на търсенето на пари в брой като метод за плащане.

Георгиева също така подчертава потенциалното взаимодействие между CBDC и изкуствения интелект (AI), като отбелязва, че AI може да засили ползите от CBDC, като осигури точен кредитен скоринг и персонализирана подкрепа. Макар да отчита необходимостта от неприкосновеност на личния живот и сигурност на данните, Георгиева вижда в ИИ инструмент за засилване на финансовото приобщаване и намаляване на неравенството.