Кой печели най-много от войната?

Германската Rheinmetall отчита огромен ръст на продажбите си

Публикувано от Божидар Балевски авг 08, 2024 в Политика

Германският гигант в областта на отбраната Rheinmetall отчете значителен ръст на продажбите от 49%, дължащ се на постоянен приток на поръчки, особено за боеприпаси и оръжия, тъй като правителствата продължават да подкрепят Украйна в условията на продължаващ конфликт. Въпреки този впечатляващ ръст компанията реши да се придържа към целогодишната си финансова прогноза.


Резултатите на компанията


В четвъртък Rheinmetall потвърди продажби в размер на 2,23 млрд. евро (2,44 млрд. долара) за второто тримесечие, което съответства на предварителните данни, публикувани на 24 юли. Тази цифра надхвърля консенсусната оценка от 2,08 млрд. евро, изготвена от Visible Alpha.


Подразделението за автомобилни системи на компанията, което обхваща редица бойни, спомагателни и верижни превозни средства, остава с най-голям принос за продажбите, генерирайки 807 млн. евро. След него се нарежда сегментът на оръжията и боеприпасите, който е донесъл 692 млн. евро.


"Никога досега не сме били свидетели на такъв ръст", отбеляза главният изпълнителен директор Армин Папергер.


Въпреки високите продажби нетната печалба за второто тримесечие достигна 62 млн. евро, което не отговаря на консенсусната прогноза от 126,1 млн. евро. Въпреки това оперативната печалба, която е ключов показател за анализаторите и инвеститорите, се е увеличила повече от два пъти до 270 млн. евро. Маржът на оперативната печалба се подобри до 12,1% в сравнение със 7,4% през предходната година.


Rheinmetall се превърна в една от най-успешните европейски компании в областта на отбраната след конфликта в Украйна. Към 30 юни обемът на поръчките на групата се покачи до рекордните 48,64 млрд. евро, което отразява почти 62% увеличение в сравнение с предходната година. Сред забележителните договори са компоненти за 22 гаубици и значителна сделка за доставка на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси на стойност до 8,5 млрд. евро, като и двете са осигурени с германските въоръжени сили.


Какви са плановете на компанията


Глобалният скок в търсенето на боеприпаси накара Rheinmetall да разшири производствените си възможности. Компанията обяви плановете си да придобие 51% дял в Resonant Holdings, южноафрикански специалист в областта на инженерните съоръжения за химическата промишленост, с цел да увеличи производството си на ракетни горива и експлозиви.


Със седалище в Дюселдорф Rheinmetall изгражда и нови съоръжения за производство на боеприпаси в Литва, Унгария, Румъния и Украйна. Украинският завод обаче предизвиква опасения за сигурността, като се опасява, че може да стане мишена за руски атаки. Тези опасения се засилиха след съобщенията за руски заговор за убийството на Папергер.


Въпреки забележителния ръст на продажбите, Rheinmetall реши да не преразглежда прогнозата си за цялата 2024 г., противно на очакванията на анализаторите за повишение. Компанията очаква, че продажбите ще достигнат границата от 10 млрд. евро през тази година, в сравнение със 7,18 млрд. евро през 2023 г. Папергер също така прогнозира годишно увеличение на продажбите с приблизително 2 млрд. евро през следващите години, като маржът на оперативната печалба се очаква да варира между 14% и 15%.


"Положителните ефекти върху маржа значително повишават рентабилността ни", заяви Папергер. "Със силното представяне във всички области сме на път да постигнем годишните си цели."


Решението на Rheinmetall да запази прогнозата си следва подобен ход на британския конкурент BAE Systems, който наскоро повиши целогодишната си прогноза поради по-добри от очакваните продажби.


В перспектива перспективите на Rheinmetall за третото тримесечие остават добри, като се очакват допълнителни поръчки от Германия. Очаква се те да бъдат финансирани от специалния еднократен фонд на страната в размер на 100 млрд. евро, предназначен за модернизиране на германската армия.