КНСБ: 2615 лв. са нужни за издръжка на семейство с дете

Какво ни казва докладът на КНСБ и малко разсъждения относно минималната работна заплата

Публикувано от Божидар Балевски юли 17, 2024 в България

Излезе доклад на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ (Конфедерация на независимите синдикати в България), който изчислява какъв трябва да бъде минималният месечен доход за сам човек или семейство с едно дете, за да живеят нормално.


Цифрите от КНСБ


Докладът посочва, че човек, живеещ сам, се нуждае от 1453 лева, докато на семейство с едно дете са необходими 2615 лева, за да живее нормално. Важно е обаче да се отбележи, че този доклад се издава от организация, чиято основна цел е да защитава правата и интересите на работниците и служителите в страната. Тъй като те представляват само една страна, възможно е оценката им да е леко завишена, за да подчертае необходимостта от по-високо минимално заплащане.


Това не означава непременно, че КНСБ манипулира данните, но е полезно да имате това предвид, когато четете доклада. Също така си струва да се отбележи, че всяка година необходимите средства за издръжка нарастват поради продължаващата инфлация, въпреки твърденията на икономистите, че тя ще намалее скоро.


Едно интересно развитие в тази ситуация е нарастващото напрежение върху разходите за морски транспорт на стоки поради конфликта в Червено море. Хутите от Йемен атакуват търговски кораби и блокират преминаването през Суецкия канал, което увеличава както разстоянието от Китай до основното европейско пристанище - Ротердам, така и времето за доставка.


Минимална работна заплата


Друг важен момент, засегнат в доклада, е минималната работна заплата, която в момента е 933 лева. Това може да е още един опит на синдикатите да повлияят на увеличаването на минималната работна заплата, за да осигурят основен доход за работниците. 


Тази тема е противоречива, тъй като правителството иска да увеличи минималната работна заплата, за да спечели от по-високи данъци и социални вноски, платени от работника, докато работодателите, управляващи малки предприятия, особено в по-малко развити региони/градове в България, може да не са в състояние да си позволят да плащат такава заплата. Това потенциално може да доведе до елиминиране на конкуренцията и оставане само на най-големите компании, повечето от които са чуждестранни.


Някои икономисти, подкрепящи свободния пазар, твърдят, че правителството не трябва да се намесва в определянето на минималното заплащане, оставяйки го вместо това на свободния пазар. Според тях наличието на множество фирми в даден сектор ще увеличи минималната работна заплата, тъй като всеки работодател търси работници/служители. 


Този повишен интерес към работната ръка ще повиши минималната работна заплата, особено в страни като България, където предлагането на работна ръка непрекъснато намалява поради ниската раждаемост и емиграцията на граждани към Западна Европа и извън нея.


Въпреки това, ако пазарът има олигополен характер, което означава, че няколко големи фирми контролират по-голямата част от пазара, това може да не доведе до желаното увеличение на минималната работна заплата. Вместо това тези фирми биха могли колективно да решат да поддържат по-ниски заплати, което не е от полза за обикновените хора.