Китай - кралят на патентите и защо това има значение

Китай е световен лидер с 607 758 патента и дава заявка за лидерство в ключови технологични сектори, въпреки западните ограничения

Публикувано от Божидар Балевски яну 12, 2024 в Макроикономика

Издигането на Китай като световен лидер в областта на технологичните иновации и последвалото рязко увеличаване на броя патенти са забележителни постижения, които отразяват съгласуваните усилия за насърчаване на стабилна иновационна екосистема. В тази статия ще разгледаме факторите, които допринасят за бума на патентите в Китай, кои са релевантните сектори и водещите компании в това отношение.


Според данни на Световната организация за интелектуална собственост към 2023 година, Китай е лидер с 607 758 патента, следван от САЩ с 286 205. Следва Янпония с 256 890, Южна Корея с 156 972 и Германия - 69 672.


Исторически контекст

Развитието на Китай в областта на технологиите и патентите започва сериозно в края на 20-ти век. Правителството провежда политики, които насърчават иновациите и научните изследвания, полагайки основите на бъдещ технологичен бум. Тези политики, често съгласувани с петгодишните планове на Китай, поставиха значителен акцент върху науката и технологиите като основни двигатели на икономическия растеж.


Разбира се от кардинална важност е отварянето на Китай към света, осъществено от Дън Сяопин през 70-те години на 20 век. Това дава началаото на стремглавия възход на Китай, който еволюира и в забележителен технологичен напредък.


Правителствени инициативи

Централно място в нарастването на патентите в Китай заема ролята на правителството. Инициативи като "Произведено в Китай 2025 г." и Националната стратегия за интелектуална собственост са от решаващо значение. Тези инициативи имат за цел да трансформират Китай от икономика, основана на производството, в икономика, основана на иновациите. Правителството предоставя субсидии, данъчни облекчения и финансови стимули на компании и институции, които допринесят за технологичния напредък и увеличаването на броя на подадените патентни заявки. Това е белег на т.нар. “Социализъм с китайски характеристики”, където държавата стимулира дадени сектори, а не ги оставя да се развиват изцяло на пазарен принцип.


Образование и научни изследвания

Китайското правителство инвестира значително в образованието, особено в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). Тези инвестиции доведоха до създаването на квалифицирана работна сила, която умее да работи в областта на иновациите и научните изследвания. Освен това фокусът на Китай върху висшето образование и научноизследователските институции, както и съвместните проекти между университетите и промишлеността, тласнаха страната към технологични постижения и увеличаване на създаването на интелектуална собственост (ИС).


Международно сътрудничество и трансфер на технологии

Стратегията на Китай включва също така учене от и сътрудничество със световни технологични лидери. Като насърчава преките чуждестранни инвестиции и съвместните предприятия, Китай улеснява трансфера на технологии, позволявайки на местните компании да усвояват и внедряват иновации в съществуващите технологии. Този подход, макар и понякога противоречив, е ключов фактор за технологичния напредък и натрупването на патенти. Все пак фактът, че големи технологични компании пренесоха ключови свои отрасли в Китай оказа огромна полза на държавата и стратегическо предимство в редица сектори, в които бе усвоен ценен опит и знания.


Закони за интелектуална собственост

Укрепването на законите за интелектуалната собственост не бива да бъде подценявано. Китай реформира системата си за патентно право, за да я приведе в по-тясно съответствие с международните стандарти, като предложи по-добра защита на притежателите на патенти и привлече повече чуждестранни изобретатели. Тази стъпка не само стимулира вътрешните иновации, но и повиши доверието на международните организации в китайската патентна система.


Предизвикателства и противоречия

Въпреки тези постижения, бумът на патентите в Китай не минава без предизвикателства. Притесненията относно качеството на патентите, като някои от тях бяха наречени "с ниска стойност", както и въпросите, свързани с кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии, са предмет на международни спорове. Отстраняването на тези опасения е от решаващо значение, за да може Китай да запази позицията си в глобалния иновационен пейзаж и да поддържа добра репутация на технологичен пионер.


В перспектива

Бъдещето на Китай в областта на технологичното развитие и създаването на патенти изглежда стабилно. С постоянна и правилна правителствена подкрепа, нарастващ акцент върху висококачествените, иновативни патенти и усилия за насърчаване на справедлива и прозрачна система за интелектуална собственост, Китай е готов да остане ключов играч в световните технологии и иновации. Въпросът тук е има ли потенциала Китай да стане едноличен лидер в ключовите технологични отрасли, измествайки САЩ. Отговорът на този въпрос съвсем не е ясен и по това направление се очертават сериозни сблъсъци през следващото десетилетие.


Основни сфери на патентоване


Някои от най-известните китайски патенти отразяват напредъка на страната в различни технологични сектори. Китай има значителен принос в области като телекомуникациите, изкуствения интелект (ИИ), високоскоростните железници, възобновяемата енергия и др. Ето някои забележителни примери:


5G технология: Една от най-значимите области на китайските технологични иновации е в областта на телекомуникациите 5G. Компании като Huawei са в челните редици, разработвайки и патентовайки ключови компоненти на технологията 5G, която е от ключово значение за следващото поколение безжични комуникации.


Високоскоростна железопътна технология: Китай е разработил една от най-обширните високоскоростни железопътни мрежи в света. Това постижение е подкрепено с множество патенти в областта на железопътните технологии, включително проектиране на влакове, инженерни решения за железопътни линии и системи за сигнализация. Влаковете от серията CRH (China Railway High-speed) са забележителни иновации в този сектор.


Технологии за възобновяема енергия: Китайските компании са водещи и в областта на патентите за възобновяеми енергийни източници, особено в технологиите за слънчева и вятърна енергия. Компании като Trina Solar и JinkoSolar са патентовали иновации в областта на технологиите за фотоволтаични клетки, които имат значителен принос за световната индустрия за слънчева енергия.


Изкуствен интелект (ИИ): Китайски технологични гиганти като Alibaba, Tencent и Baidu са подали множество патенти в областта на изкуствения интелект. Те обхващат различни приложения, включително обработка на естествен език, машинно обучение и алгоритмични иновации, които захранват електронната търговия, социалните медии и технологиите за автономно шофиране.


Иновации в електронната търговия: По-специално Alibaba е патентовала няколко технологии, които революционизираха електронната търговия. Тези патенти обхващат алгоритми за търсене, двигатели за препоръчване и системи за управление на логистиката, които са оказали значително влияние върху онлайн търговията на дребно в световен мащаб.


Потребителска електроника: Дружества като Lenovo и Xiaomi са постигнали значителен напредък в областта на потребителската електроника, като са патентовали иновации в областта на смартфоните, лаптопите и носимите устройства. Техните патенти често се фокусират върху подобрения на дизайна, подобрения на потребителския интерфейс и хардуерни постижения.


Квантови изчисления: Китай инвестира много в квантови изчисления и е подал патенти, свързани с квантовите технологии за криптиране и комуникация. Тези технологии са в авангарда на компютърните науки и имат потенциално значение за киберсигурността и обработката на данни.


Биотехнологии и фармацевтични продукти: Китайският биотехнологичен сектор се разраства бързо, като има патенти в области като редактиране на гени (по-специално технологията CRISPR), фармацевтични съединения и традиционна китайска медицина.


Кои компании са “патентни крале”


В Китай няколко компании са се отличили със значителни заявки за патенти и иновации в различни технологични сектори. Тези компании не само са водещи в създаването на патенти в страната, но и допринасят значително за световния технологичен напредък. Ето някои от най-изявените китайски компании по отношение на патентните връзки:


Huawei Technologies: Huawei е един от световните лидери в областта на телекомуникациите и потребителската електроника. Тя има огромен брой патенти, особено в областта на 5G технологиите, където води по брой подадени заявки в световен мащаб. Патентите на компанията обхващат редица технологии - от телекомуникационно оборудване до смартфони и изчисления в облак.


Компанията отнесе тежки органичения от западните сили, главно САЩ и Канадам тъй като влиянието й се оказа стратегическа заплаха. Но в края на миналата година Huawei, въпреки всички ограничения, блесна с пробив в изобретението на най-висок клас полупроводници за телефони и изглежда се завръща в голямата игра. 


Alibaba Group: Известна предимно със своите платформи за електронна търговия, Alibaba също има значително портфолио от патенти, особено в области като изкуствен интелект, машинно обучение, изчисления в облак и блокчейн технологии. Тези патенти са от съществено значение за поддържане на нейната огромна екосистема за електронна търговия и за разширяване на дейността ѝ в нови технологични области. Акциите на компанията са в тежка ситуацията, но компанията остава фаворит на мнозина инвеститори, които днес я намират за силно подценена.


Tencent Holdings: Tencent е основен играч в областта на социалните медии, игрите и интернет услугите. Компанията разполага с нарастващо портфолио от патенти в области като технологии за игри, системи за онлайн разплащания и изкуствен интелект, които са от решаващо значение за разнообразната ѝ гама от цифрови услуги.


Xiaomi: Xiaomi, известна предимно със своите смартфони, има значително присъствие и в широк спектър от потребителска електроника. Компанията притежава множество патенти, свързани с технологията на смартфоните, устройствата за интелигентен дом и носимите технологии.


BYD Company: BYD е специализирана в производството на електрически превозни средства и батерии и заема водеща позиция на пазара на електрически превозни средства в Китай. Компанията притежава различни патенти, свързани с технологиите за батерии, компоненти за електрически автомобили и решения за възобновяема енергия.


Baidu, Inc: Байду, Inc.: често наричана "китайския Google", е лидер в областта на интернет услугите и изкуствения интелект. Компанията притежава множество патенти в областта на технологиите за търсачки, автономното шофиране, изкуствения интелект и машинното обучение.


Lenovo Group: Като един от най-големите производители на компютри в световен мащаб Lenovo притежава значителен брой патенти в областта на компютърните технологии, включително лаптопи, сървъри и свързани хардуерни технологии.


DJI (Da Jiang Innovations): DJI е световен лидер на пазара на дронове, притежаващ множество патенти, свързани с технологиите за дронове, системите за стабилизиране на камерата и технологиите за въздушна фотография и видеография.


ZTE: Друг голям играч в областта на телекомуникациите, ZTE притежава значителен брой патенти, свързани с мрежова инфраструктура, 5G технология и производство на смартфони.


Haier: Специализирана в областта на домакинските уреди и потребителската електроника, Haier притежава патенти, които обхващат редица технологии в областта на интелигентните домашни устройства, домакинските уреди и интегрираните домашни решения.