Какво си казаха Индия и Русия

Защо администрацията на Байдън недоволства

Публикувано от Божидар Балевски юли 11, 2024 в Политика

Неотдавнашният ангажимент на индийския министър-председател Нарендра Моди с Владимир Путин, точно преди решаващата среща на върха на НАТО във Вашингтон, организирана от президента Джо Байдън, предизвика разочарование сред американските служители, които разглеждат по-силните връзки с Индия като ключова външнополитическа цел.


Какво означава срещата на Моди в Русия


Длъжностни лица от администрацията на Байдън, говорещи анонимно поради деликатността на въпроса, посочиха, че посещението на Моди в Русия, първото му от пет години насам, е предоставило муниции на критиците на отношенията между САЩ и Индия. САЩ са поели ангажимент да си сътрудничат с Индия в областта на съвременните технологии и съвместното производство на отбранителни технологии.


По време на посещението Моди и Путин се прегърнаха топло, като Моди нарече Путин "приятел". Пътуването доведе до засилване на сътрудничеството в областта на гражданската ядрена енергетика и до разширяване на индийското дипломатическо присъствие в Русия.


Пристигането на Моди в Москва последва смъртоносните руски ракетни атаки срещу Украйна, включително удара по главната детска болница в Киев, и съвпадна с подготовката на администрацията на Байдън за ключовата среща на върха на НАТО, целяща да засили подкрепата за Украйна.


Представителите на САЩ остават уверени, че отношенията между САЩ и Индия ще устоят на този епизод чрез продължаващите откровени дискусии. Американските официални лица изразиха загрижеността си в поредица от срещи и телефонни разговори с индийските си колеги. Заместник-държавният секретар Кърт Кембъл изтъкна проблематичното време на посещението на Моди пред индийския външен министър Виная Мохан Кватра, но призна дългогодишните връзки на Индия с Русия и приветства новия посланик на Индия във Вашингтон.


Защо Индия е толкова важна


САЩ неведнъж са насърчавали Индия да окаже натиск върху Путин да прекрати войната в Украйна. Служител от Съвета за национална сигурност на САЩ описа Индия като стратегически партньор, способен да подтикне Путин към мир.


Индия, информирала предварително САЩ за плановете на Моди, увери, че пътуването ще бъде с малко съдържание. При управлението на Моди Индия провежда политика на стратегическа автономия, като поддържа баланс между значителните покупки на руски петрол и военна техника и желанието си за американски инвестиции и технологии.


Индийски официални лица отчасти оправдаха ангажимента на Моди към Путин като стратегия за предотвратяване на твърде тясното сближаване на Русия с Китай. Отношенията между Индия и Китай са обтегнати след ожесточения граничен спор през 2020 г., въпреки продължаващите преговори за разрешаване на проблема.


Индия следи отблизо засилването на връзките на Русия с Китай, който подкрепя Русия икономически и дипломатически на фона на санкциите заради войната в Украйна. Наскоро Путин определи отношенията с Китай като "най-добрите в историята".


Въпреки че САЩ разглеждат Индия като партньор в съперничеството си с Китай, отношенията имат своите предизвикателства. Моди не осъди нахлуването на Русия в Украйна, като вместо това се застъпи за дипломация. Неотдавна той изрази загриженост пред Путин във връзка с убийствата на деца в Украйна, като подчерта, че решение не може да се постигне чрез военни действия.


Американските прокурори разследват и предполагаем заговор за наемно убийство, в който са замесени висши индийски служители на американска земя. Индия провежда свое собствено разследване по въпроса.


"Насрочването на посещението на Моди показва очевидно пренебрежение към интересите на САЩ, което е изненадващо предвид напредъка, постигнат в отношенията между САЩ и Индия през последната година", заяви Лиза Къртис, бивш служител на Белия дом и старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. "Индия се движи в деликатен баланс между Русия и САЩ, но този път балансът изглежда се наклони твърде много към Русия."