Какво ще накара FED да намали лихвените проценти през 2024 година?

Фючърсите върху федералните фондове вече сочат пет намаления на лихвите с четвърт процентен пункт през следващата година.

Публикувано от Божидар Балевски ное 30, 2023 в Макроикономика

На фона на нарастващите спекулации за потенциално намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през 2024 г., пазарните участници се ориентират в сложен пейзаж, оформен от икономически показатели и сигнали на централните банки. Вероятността за агресивно намаляване на лихвените проценти през следващата година, която понастоящем се посочва от фючърсите върху федералните фондове, сочещи пет намаления с четвърт процентен пункт, подтиква към по-внимателно разглеждане на условията, при които Фед може да предприеме такава траектория на паричната политика.

Изключително важно е да се признае, че намаляването на лихвените проценти обикновено не се прилага по време на икономически просперитет. Перспективата за агресивно облекчаване на лихвените проценти през 2024 г. предполага сценарий, характеризиращ се с чувствително забавяне на икономиката и нарастване на безработицата, което потенциално може да доведе до по-ниска инфлация. Макар че пазарните очаквания са станали по-ясно изразени, анализаторите предупреждават да не се тълкува превантивно всеки сигнал като потвърждение за предстоящо намаляване на лихвените проценти.

Кати Джоунс, главен стратег по фиксирана доходност в Charles Schwab, подчертава, че Фед няма да намали лихвите произволно. За централната банка ще трябва да се появи убедителна причина, която вероятно се корени в икономическите предизвикателства, за да започне облекчаване. Очаква се темпът на понижаване на лихвите да бъде премерен, освен ако непредвидени обстоятелства не принудят Фед да предприеме по-агресивни действия.

Неотдавнашната пазарна реакция на коментарите на управителя на Фед Кристофър Уолър е пример за чувствителността към всякакви намеци за промяна на политиката. Предположението на Уолър за евентуално облекчаване, ако данните за инфлацията се изравнят през следващите няколко месеца, предизвика ентусиазъм на пазара, въпреки че колегата му управител Мишел Боуман запази очакването за повишаване на лихвените проценти. Това подчертава важността на тълкуването на сигналите в по-широкия контекст на позициите на отделните политици и преобладаващия икономически климат.

Джоузеф Лаворгна, главен икономист в SMBC Nikko Securities America, предвижда сценарий, при който умерената икономика може да доведе до значителна дезинфлация, предизвикваща необходимост от съществено намаляване на лихвените проценти. ЛаВоргна предполага, че през 2024 г. може да се наложи Фед да приложи намаления с до 200 базисни пункта (2 процентни пункта). Пазарното ценообразуване, отразено във фючърсите върху федералните фондове, става все по-агресивно, предвиждайки пет намаления на лихвените проценти с четвърт пункт през следващата година.

Рисковете пред Фед

Това засилено очакване обаче крие рискове, особено ако инфлацията не спадне с очакванията. Крис Маранги, главен инвестиционен директор по стойността в Gabelli Funds, подчертава, че Фед трябва внимателно да балансира икономическите условия, преди да се ангажира със значително намаляване на лихвите. Очаква се икономическа слабост, но едно значително намаляване на лихвите трябва да съответства на забележима икономическа слабост - фактор, който все още не е напълно отразен в текущите цени на акциите.

Предстоящото заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) има важно значение, тъй като политиците ще актуализират икономическите прогнози, включително "точкова диаграма" на очакванията за лихвените проценти. Предишните прогнози сочеха две намаления с по четвърт пункт за 2024 г., обусловени от увеличение на лихвените проценти през 2023 г. - събитие, което сега е малко вероятно въз основа на последните коментари и пазарни очаквания.

Основният въпрос е дали потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през 2024 г. ще бъде предизвикано от ясно изразена икономическа слабост - исторически прецедент за подобни действия. Опасенията от твърдо приземяване се изразяват от фигури като титана на хедж фондовете Бил Акман, който предполага, че неуспехът да се намалят лихвите незабавно може да доведе до рязък спад, с който Фед впоследствие ще трябва да се справи.

Въпреки опасенията някои служители на ФЕД, сред които президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик и президентът на Ричмънд Томас Баркин, остават предпазливи в прогнозите си за времето на намаляване на лихвите. Бостик отбелязва низходящите тенденции, но подчертава необходимостта потенциалните увеличения на лихвените проценти да останат на дневен ред. Разнообразието от мнения сред служителите на Фед подчертава сложността на оценката на точните условия, които биха предизвикали намаляване на лихвените проценти.

Докато пазарът очаква решението на Фед, анализатори и бивши ръководители на икономическата политика, като Гари Кон, подчертават предизвикателството да се определи точно времето на икономическата слабост. Кон предполага, че Фед може да отложи намаляването на лихвените проценти до по-късно през 2024 г., като споделя важността на това да бъдеш "последният, който напуска партито" при коригирането на паричната политика.

В заключение, потенциалните съкращения на лихвите от страна на Фед през 2024 г. зависят от внимателно преценена комбинация от икономически показатели, инфлационна динамика и глобални икономически тенденции. Макар че пазарните очаквания са повишени, предпазливият подход на Фед предполага, че всякакви промени в политиката ще бъдат премерени и повлияни от развиващия се икономически пейзаж.