Какво се крие зад мрачната прогноза на Световната банка за бъдещето

Според Световната банка световната икономика е на път да отбележи най-лошия си растеж за последните 30 години

Публикувано от Божидар Балевски яну 09, 2024 в Макроикономика

В строго предупреждение Световната банка прогнозира, че световната икономика се насочва към най-трудния петгодишен период от три десетилетия насам, което показва потенциална промяна на парадигмата. Наскоро публикуваният от Световната банка доклад "Глобални икономически перспективи" разкрива траектория на забавяне на растежа, геополитическо напрежение и спешна необходимост от коригиращи действия за предотвратяване на това, което организацията нарича "десетилетие на пропилени възможности".


Десетилетие на пропилени възможности


Използваният от Световната банка термин "десетилетие на пропилени възможности" изразява идеята, че през следващите десет години може да не се използва потенциалът за трансформационна промяна и положителен растеж. Той предполага период, в който значителни предизвикателства и пропуснати възможности възпрепятстват цялостния напредък, икономическото развитие и глобалното благосъстояние.


Концепцията за пропиляно десетилетие често се появява, когато ключовите възможности за растеж, развитие и положителна промяна не са напълно реализирани, а вместо това доминират предизвикателствата, кризите или неадекватните реакции. Тези предизвикателства могат да включват икономически спадове, геополитически конфликти, провали в политиката или комбинация от фактори, които пречат на постигането на по-широки обществени и икономически цели.


В исторически план терминът се свързва с периоди на икономическа стагнация, политически вълнения или пропуснати възможности за значителен напредък. Един забележителен пример за това е често споменаваното "изгубено десетилетие" в Латинска Америка през 80-те години на ХХ век. Този термин се отнася най-вече до икономическите борби, пред които са изправени няколко латиноамерикански държави, характеризиращи се с висока инфлация, големи външни дългове и лошо икономическо управление. Последиците от тези предизвикателства се запазват през цялото десетилетие, което води до забавяне на икономическия растеж, увеличаване на бедността и ограничен напредък в социалните и икономическите показатели.


Тенденции за забавяне в световен мащаб


За трета поредна година световната икономика е на път да отбележи забавяне, като прогнозите са растежът да спадне до 2,4% през 2024 година от вече скромните 2,6%, отчетени през 2023 година След това прогнозираният растеж ще се повиши незначително до 2,7 % през 2025 година. Тази тенденция на забавяне създава тревожна картина, тъй като е значително под средния темп на растеж през предходното десетилетие, което е сигнал за продължителен период на икономически предизвикателства.


Въпреки показаната през 2023 година устойчивост срещу рисковете от рецесия, Световната банка подчертава, че геополитическото напрежение представлява непосредствена заплаха. Айхан Косе, заместник главен икономист на Световната банка, изтъква опасенията във връзка с конфликти като руската инвазия в Украйна и ескалиращото напрежение в Близкия изток. Тези геополитически събития имат потенциала да нарушат енергийните пазари, предизвиквайки последици за инфлацията и цялостния икономически растеж.


Призив за спешни действия


Главният икономист на Световната банка, Индермит Гил, отправи ясен призив за "сериозна корекция на курса", за да се предотврати това, което може да се счита за пропиляно десетилетие. Спешността се дължи на мнението, че през следващите години има потенциал за растеж, но има риск този потенциал да не се реализира поради липса на съгласувани усилия.


Развиващите се икономики понасят основната тежест на тези предизвикателства, като в доклада се посочва, че те ще окажат значително въздействие върху траекторията на растежа им. Очаква се забавянето на световната търговия и строгите финансови условия да окажат силно влияние върху тези икономики. В доклада се подчертава рискът развиващите се страни да попаднат в капан, характеризиращ се с високи нива на задлъжнялост и несигурен достъп до храна, който засяга почти всеки трети човек.


Очакваният растеж на развиващите се икономики през 2024 година е едва 3,9 %, което отразява рязък спад в сравнение със средната стойност за предходното десетилетие, която е била повече от 5%. Последиците са осезаеми, като се очаква приблизително 40% от държавите с ниски доходи и една от всеки четири развиващи се страни да завършат годината с по-нисък доход на глава от населението в сравнение с нивата преди пандемията.


Възможности сред предизвикателствата


Макар че перспективите несъмнено са предизвикателни, Световната банка вижда възможност за трансформираща промяна. Правителствата са призовани да действат бързо, като увеличат инвестициите и укрепят рамката на фискалната политика. В доклада се посочва, че инвестиционният бум е потенциален фактор за промяна на играта, способен да катализира положителни промени в развиващите се икономики.


В доклада Айхан Косе подчертава необходимостта от цялостни пакети от политики за укрепване на фискалните и паричните рамки, улесняване на трансграничната търговия и финансовите потоци, подобряване на инвестиционния климат и засилване на институционалното качество. Посланието е ясно - преодоляването на прогнозираното забавяне изисква съгласувани усилия, а историческите успехи показват, че това е постижимо.


Публикуването на този доклад предшества Световния икономически форум - важна платформа, на която световните лидери се събират, за да обсъждат важни въпроси. Констатациите служат като навременен призив за действие, като призовават лидерите да си сътрудничат по стратегии, които биха могли да смекчат очакваното забавяне на потенциалния растеж до края на десетилетието.


Пътят напред


Тъй като световната икономика се намира на кръстопът, прогнозата на Световната банка служи като предупредителен сигнал. Предизвикателствата, породени от геополитическото напрежение, бавния растеж и въздействието върху развиващите се икономики, налагат незабавни и координирани действия. Предстоящото десетилетие наистина може да бъде трансформиращо, но само ако правителствата и заинтересованите страни се възползват от възможността за прилагане на стабилни политики, които стимулират устойчив икономически растеж, преодоляват бедността и се справят с изменението на климата. 


Световният икономически форум е важен етап за световните лидери, на който те могат да обсъдят необходимите мерки за насочване на световната икономика към по-обещаваща траектория. Въпросът сега е дали това предупреждение ще бъде чуто и дали ще бъдат предприети активни стъпки, за да се предотврати потенциално "десетилетие на пропилени възможности".