Изборната игра на Аржентина. Какво може да очакваме от новия президент на страната Хавиер Милей?

Поддръжника на Биткойн Милей обещава закриване на централната банка, отказ от песото и съкращаване на разходите.

Публикувано от Божидар Балевски ное 20, 2023 в Макроикономика

При изненадващ развой на събитията Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за свой нов президент - ход, който означава значително отклонение от традиционния политически пейзаж. Официалните резултати показаха, че Милей е получил близо 56% от гласовете, побеждавайки своя съперник, перонисткия министър на икономиката Серхио Маса, който подчерта в речта си, че отговорността сега е на Милей. 

Победата на Милей идва в ключов момент за Аржентина, която се бори с трицифрена инфлация, предстояща рецесия и нарастваща бедност. Най-тежката икономическа криза в страната от две десетилетия насам създаде предпоставки за привлекателността на Милей като аутсайдер, който намери отклик сред избирателите, разочаровани от икономическите предизвикателства.

Новоизбраният президент представи смела икономическа програма, обещавайки шокова терапия за справяне с икономическото неразположение. Плановете му включват противоречиви мерки като закриване на централната банка, отказ от песото и значителни съкращения на разходите. Тези предложения, макар и потенциално болезнени, намериха разбиране сред избирателите, търсещи драстични решения.

Освен това Хавиер Милей често е изразявал и подкрепата си за Биткойн и криптовалутите. Той е известен със своите либертариански възгледи, а либертарианците често оценяват децентрализирания и безграничен характер на криптовалутите.

Предизвикателствата пред Милей обаче са огромни. Той наследява правителство и централна банка с празни хазни, тежка дългова програма с Международния валутен фонд на стойност 44 млрд. долара, инфлация, достигаща 150%, и сложна мрежа от механизми за контрол на капитала.

Някои гласоподаватели определиха изборите като избор между "по-малкото зло": страх от потенциално болезнените икономически реформи на Милей и гняв към Маса и перонистката партия за продължаващата икономическа криза. Популярността на Милей, особено сред по-младото поколение, отразява желанието за промяна и за излизане от цикличните кризи, които определят най-новата история на Аржентина.

Победата бележи значителен разрив в политическия пейзаж и икономическата траектория на Аржентина. Тя може да има последици за търговията в ключови сектори като зърнопроизводство, литий и въглеводороди, тъй като Милей изрази критично отношение към Китай и Бразилия, предпочитайки по-силни връзки със Съединените щати.

Издигането на 53-годишния икономист и бивш телевизионен водещ нарушава хегемонията на традиционните политически сили в Аржентина - перонистите и основния консервативен блок "Заедно за промяна". Анализаторите подчертават, че победата на Милей представлява дълбок разрив в системата на политическо представителство в страната.

Поддръжниците на Маса се опитаха да се възползват от страховете на избирателите, свързани с променливия характер на Милей и радикалния му план за намаляване на размера на държавата. Въпреки това избирателите изглеждаха склонни да поемат риска с надеждата, че нетрадиционният подход на Милей може да доведе до положителна промяна.

Победата на Милей, последвала нелекия съюз с консерваторите след гласуването на първия тур през октомври, усложнява политическия пейзаж. При силно фрагментиран Конгрес, в който нито един блок няма мнозинство, Милей ще трябва да се ориентира в съюзите, за да прокара законодателната си програма. Това може да доведе до смекчаване на някои от по-радикалните му предложения, като се имат предвид предизвикателствата за получаване на широка подкрепа.

С навлизането на Аржентина в нова ера под ръководството на Милей, страната очаква да види дали неговите неконвенционални политики могат да изпълнят обещанието за разчупване на политическото статукво и справяне с дългогодишните икономически проблеми, които измъчват страната от години. Потенциалът за социални вълнения е голям и успехът на президентството на Милей зависи от способността му да се ориентира в сложния икономически и политически пейзаж, който предстои.