Историческо глобално споразумение за климата на COP28

Правителствените министри от близо 200 държави се споразумяха за отказ от изкопаеми горива.

Публикувано от Божидар Балевски дек 13, 2023 в Макроикономика

На проведените в Дубай преговори по въпросите на климата COP28 бе отбелязан важен етап с първото в света глобално споразумение за климата, с което държавите се ангажират да се откажат от изкопаемите горива. Под ръководството на председателя на тазгодишната среща на върха, спонсорирана от ООН, Султан Ал Джабер от ОАЕ, споразумението получи подкрепата на ключови участници, включително САЩ и Европейския съюз, като същевременно Саудитска Арабия и другите държави-производителки на петрол бяха информирани и съгласни.

"Консенсусът на ОАЕ", както е известно окончателното споразумение, е в отговор на предизвикателствата, породени от най-горещата година в историята, белязана от суши и опустошителни горски пожари. Въпреки че не предвижда изричен отказ от изкопаемите горива, то е новаторско, тъй като признава необходимостта от отказ от петрола и газа, които отдавна са гръбнакът на световната икономика.

Успехът на прилагането на споразумението зависи по-скоро от действията на инвеститорите, потребителите и националните правителства, отколкото от дипломатическите преговори, които осигуриха сключването му. По-специално, текстът набляга на бърз и организиран отказ от изкопаеми горива, като призовава държавите да допринесат колективно за глобалните усилия за преход.

Въпреки опасенията, че предишното обещание за постепенно намаляване на използването на въглища в Глазгоу не даде желаните резултати, решението на COP28 в Дубай е сигнал за решаваща стъпка към нисковъглеродна енергийна система. В споразумението се очертават и ангажименти за утрояване на внедряването на възобновяема енергия и удвояване на темповете на повишаване на ефективността до края на десетилетието. 

Конференцията на ООН по изменението на климата - COP26, която се проведе в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември 2021 година, не даде нужните резултати според много експерти. По време на COP26 бяха проведени обсъждания и сключени споразумения, насочени към справяне с изменението на климата, включително усилия за намаляване на използването на въглища и преминаване към по-чисти енергийни източници.

Няколко държави и организации поеха ангажименти за ускоряване на постепенното спиране на неизползваната въглищна енергия и за намаляване на емисиите, свързани с въглищата. Пактът за климата от Глазгоу, основният резултат от COP26, включваше формулировки, свързани с постепенното спиране на използването на въглища и увеличаване на усилията за ограничаване на глобалното затопляне.

Исторически момент и важни екологични решения

Дженифър Морган, пратеник на Германия по въпросите на климата, подчертава значението на формулировката на COP28 относно намаляването на използването на изкопаеми горива, като смята, че тя изпраща ясен сигнал към инвеститорите за бъдещето на енергийните пазари. Тя твърди, че инвестициите във възобновяеми енергийни източници сега се възприемат като печеливши и дългосрочни, докато инвестициите в изкопаеми горива могат да се превърнат в невъзстановим актив.

Дипломатическият успех в последната минута на COP28 се счита за победа за ОАЕ и Ал Джабер, въпреки противоречията около неговата роля и предполагаемото лобиране за петролни сделки. Ал Джабер използва председателството си, за да интегрира петролната и газовата индустрия в процеса на COP28, привличайки повече представители на компаниите за изкопаеми горива от всякога. Беше сключен пакт с участието на над 50 компании за намаляване на емисиите от дейността им, въпреки че той не засягаше нивата на производство.

Критики от страна на активисти за климата и съпротива от страна на страните производителки на петрол, особено Саудитска Арабия, се опитаха да осуетят включването на поетапно намаляване на изкопаемите горива в текста. Макар че окончателният текст беше коригиран, за да се отговори на опасенията, коалицията на производителите на петрол се оказа все по-изолирана и неспособна да се противопостави на консенсуса.

За малките островни държави обаче, които вече изпитват тежките последици от покачването на морското равнище, текстът на COP28 се разглежда като предприемащ само "постепенни стъпки" към постепенното отказване от изкопаемите горива. Ан Расмусен, водещ преговарящ от страна на Самоа, изтъкна, че акцентът върху енергийните системи изключва по-широката икономика, и изрази загриженост относно одобряването на улавянето и съхранението на въглероден диоксид и възможността за продължаване на използването на природен газ като преходно гориво.

В заключение, въпреки че COP28 представлява значително постижение, особено в признаването на необходимостта от намаляване на изкопаемите горива, остават предизвикателства, свързани с осигуряването на ефективното прилагане на споразумението и с преодоляването на опасенията, изразени от различни държави.