Инфлацията в САЩ нарасна с 0,3% през януари

Индексът на потребителските цени нарасна с 0,3% през януари, голяма част от повишението се дължи на цените на жилищата.

Публикувано от Божидар Балевски фев 13, 2024 в Макроикономика

През януари инфлацията се повиши, като не се съобрази с очакванията и породи опасения относно траекторията на цените през следващите месеци. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се повиши с 0,3%, надхвърляйки прогнозите на икономистите, като основен двигател на увеличението се оказаха цените на жилищата. Бюрото за трудова статистика отчете 3,1% годишно повишение на индекса на потребителските цени, което е лек спад спрямо 3,4% през декември. Докато цените на храните и енергията се колебаеха, цените на жилищата се повишиха с 0,6% през месеца, допринасяйки значително за общото увеличение.


Инфлацията не стихва


Икономистите очакваха месечно увеличение на ИПЦ с 0,2%, поради което януарският скок беше изненада за много анализатори. Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, основният индекс на потребителските цени се повиши с 0,4% през януари, което съответства на данните за декември, но надхвърля очакванията за увеличение с 0,3%. Това ускоряване на основния ИПЦ подчертава устойчивия инфлационен натиск в икономиката, особено в основни сектори като пазара на имоти.


Скокът на цените на жилищата, които съставляват приблизително една трета от теглото на ИПЦ, поставя предизвикателства както пред потребителите, така и пред политиците. Макар че нарастването на цените отразява по-широки тенденции на жилищния пазар и пазара на наеми, то поражда и опасения относно достъпността и потенциалното въздействие върху моделите на потребителските разходи. Освен това цените на хранителните продукти отбелязаха увеличение от 0,4%, което допълнително допринесе за инфлационния натиск.


Реакцията на пазара


Цените на енергията осигуриха известно облекчение, като компенсираха част от общото увеличение на цените, отбелязвайки 0.9% спад. Все пак забележителният спад на цените на бензина - с 3,3%, смекчи въздействието на нарастващите разходи за храна и жилище. Въпреки тези колебания фючърсите на фондовите пазари спаднаха рязко в отговор на обявения индекс на потребителските цени, като фючърсите, свързани с индекса Dow Jones Industrial Average, се понижиха с повече от 250 пункта. Едновременно с това доходността на съкровищните облигации рязко се повиши, отразявайки опасенията на пазара относно инфлационните тенденции и техните последици за паричната политика.


Макар че повишаването на цените доведе до нарастване на почасовите доходи, коригирани с инфлацията, с 0,3%, реалните седмични доходи намаляха с 0,3%, когато бяха коригирани с оглед на намаляването на средната работна седмица. Това разминаване откроява нюансираното въздействие на инфлацията върху динамиката на пазара на труда и подчертава важността на отчитането на по-широки икономически показатели при оценката на растежа на реалните заплати.


Отговорът на ФЕД


Служителите на Федералния резерв следят отблизо инфлационните тенденции, тъй като се стремят да намерят правилния баланс в паричната политика. Въпреки пазарните очаквания за агресивно понижение на лихвените проценти създателите на политиката възприеха предпазлив подход, наблягайки на вземането на решения, основани на данни, а не на предварително определени политически действия. Рязкото покачване на данните за индекса на потребителските цени през януари представлява предизвикателство за ФЕД, тъй като той се ориентира между подкрепата на икономическия растеж и справянето с инфлационния натиск.


Представителите на Фед очакват, че с течение на времето инфлацията ще се забави, особено с намаляването на цените на жилищата през годината. Неочакваното увеличение на индекса на потребителските цени през януари обаче може да усложни усилията на централната банка да коригира позицията си по паричната политика. Пазарните наблюдатели очакват допълнителен анализ на данните, преди ФЕД да започне какъвто и да е цикъл на понижаване на лихвените проценти, като пазарните цени сочат наклон към потенциално първо понижение на лихвите през май.


Ситуацията в САЩ


В допълнение към разходите за подслон картината на инфлацията представи смесени резултати. Докато цените на употребяваните автомобили и на облеклото се понижиха, разходите за електроенергия и за самолетни билети се увеличиха. В магазините за хранителни стоки се наблюдаваха колебания, като цените например на шунката спаднаха, а цените на яйцата се повишиха. Тези разнопосочни тенденции подчертават сложността на инфлационната динамика и предизвикателствата, които тя поставя пред политиците при оценката на цялостното икономическо състояние.


Тъй като Фед продължава да следи инфлационните тенденции и да оценява последиците от тях за по-широката икономика, пазарните участници остават бдителни за по-нататъшни развития и потенциални промени в паричната политика. Докладът за индекса на потребителските цени през януари служи като своевременно напомняне за сложността на инфлационните сили и тяхното въздействие върху пазарната динамика, подчертавайки необходимостта от всеобхватен и основан на данни подход при формирането на политиката в динамична икономическа среда.