Инфлацията в Обединеното кралство остава сериозна

Инфлацията в Обединеното кралство се понижи по-малко от очакваното до 3,2% през март.

Публикувано от Божидар Балевски апр 17, 2024 в Макроикономика

Английската централна банка (АЦБ) е изправена пред сериозен проблем, след като данните за инфлацията в Обединеното кралство за март се оказаха по-високи от очакваното. Макар че основният показател се понижи леко от 3,4% до 3,2%, той остана над прогнозираните от икономистите 3,1%. Това, в съчетание с надхвърлящия очакванията показател за базисната инфлация, изключваща променливите елементи като храните и енергията, от 4,2%, постави под съмнение неотдавнашния оптимизъм на централната банка относно траекторията на инфлацията.


Повод за безпокойство


Основният мандат на Английската централна банка е да поддържа ценова стабилност, стремейки се към инфлационна цел от 2%. Данните за март подчертават устойчивостта на инфлационния натиск, особено в основни сектори като услугите, които достигнаха 6%. Това е обезпокоително, тъй като инфлацията в сектора на услугите е ключов показател за основната динамика на цените и растежа на заплатите.


Пазар на труда


Последните данни за пазара на труда в Обединеното кралство са разнопосочни. Въпреки че безработицата се повиши до 4,2% между декември и февруари, ръстът на заплатите леко спадна от 6,1% на 6%. Английската централна банка вероятно ще следи внимателно тенденциите в заплащането на труда, тъй като трайното увеличение на заплатите може да подхрани самоподдържащ се инфлационен цикъл.


Дилемата на централните банки


Управителят Андрю Бейли изрази увереност в ефективността на по-високите лихвени проценти за овладяване на инфлацията, която достигна своя връх от 11,1% през октомври 2022 година. Настоящата прогноза на Английската централна банка предвижда временно понижение на инфлацията до целевото равнище от 2% през пролетта, последвано от скромно повишение.


Данните от март обаче поставят под въпрос тази оптимистична прогноза. По-високата от очакваното базисна инфлация предполага, че инфлацията може да е по-утвърдена, отколкото се смяташе досега. Това би могло да накара Английската централна банка да запази ястребовата си позиция - да запази лихвените проценти на стабилно равнище или дори да обмисли по-нататъшни повишения - за ефективно ограничаване на инфлацията.


Пазарната тревога


Пазарните очаквания по отношение на потенциалното намаляване на лихвените проценти се промениха значително. Преди обявяването на инфлацията инвеститорите очакваха намаление с 25 базисни пункта през юни. Сега мнозинството смята, че първото намаление ще се случи през септември или ноември. Тази промяна отразява опасенията за това, че инфлацията се оказва "по-прилепчива", отколкото се смяташе първоначално.


Глобална несигурност


Инфлационните проблеми на Обединеното кралство не са изолирани. Признаците за продължаващ инфлационен натиск в САЩ създават допълнителна несигурност. Глобалният икономически пейзаж става още по-сложен поради потенциалното въздействие на геополитическото напрежение в Близкия изток върху цените на енергията - известен двигател на инфлацията. Тази несигурност усложнява политическите решения на Английската централна банка, тъй като външните фактори лесно могат да нарушат вътрешния напредък.


Предстоящите избори и съображения за фискалната политика


С наближаването на националните избори министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт приветства данните за инфлацията като "добре дошли новини". Въпреки това АЦБ трябва да запази своята независимост и да се съсредоточи върху постигането на инфлационната си цел независимо от политическия натиск. Фискалната политика също трябва да бъде внимателно калибрирана, за да се избегне изостряне на инфлационния натиск.


Деликатно балансиране


Английската централна банка е изправена пред деликатно балансиране. Макар че високата инфлация е неотложен проблем, агресивното повишаване на лихвените проценти може да задуши икономическия растеж. Централната банка ще трябва да следи отблизо предстоящите данни за инфлацията, тенденциите в заплащането на труда и глобалните процеси, за да определи оптималния курс на политиката.


Следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за АЦБ. Дали ще запазят ястребовата си позиция, за да потиснат инфлацията, или ще дадат приоритет на икономическия растеж и ще обмислят намаляване на лихвените проценти по-рано от очакваното? Отговорът ще зависи от това колко ефективно ще се ориентират в този сложен икономически цикъл.