Инфлацията се повишава

Инфлацията се повиши до 3,5% спрямо предходната година, намаляването на лихвените проценти изглежда, че ще почака.

Публикувано от Божидар Балевски апр 10, 2024 в Макроикономика

Надеждите на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти в краткосрочен план изглежда са попарени от доклада за инфлацията през март, който е по-силен от очакваното. Индексът на потребителските цени (ИПЦ), основен измерител на инфлацията, се повиши с 0,4% на месечна база, което доведе до нарастване на годишната инфлация до 3,5%. Това надхвърли очакванията на икономистите за месечен ръст от 0,3% и годишен темп от 3,4%.


Разходите за подслон и енергия стимулират нарастването на ИПЦ


Ускоряването на инфлацията се дължеше главно на нарастващите разходи за подслон и енергия. Разходите за подслон, които съставляват около една трета от теглото на ИПЦ, се повишиха с 0,4% през март и са нараснали със значителните 5,7% на годишна база. Това нарастване оспорва по-ранните прогнози на ФЕД, че разходите за подслон ще се понижат през годината, допринасяйки за убеждението им за отслабване на инфлацията и проправяйки пътя за потенциално намаляване на лихвените проценти.


Цените на енергията също допринесоха за повишението, като се увеличиха с 1,1% след скока от 2,3% през февруари. Тази трайна тенденция към нарастване на енергийните разходи увеличава допълнително натиска върху бюджетите на домакинствата, които вече са натоварени от инфлацията.


Базовият индекс на потребителските цени показва подобна картина


Като се изключат волатилните хранителни и енергийни компоненти, базовият индекс на потребителските цени също се ускори по-бързо от очакваното. Базовият индекс на потребителските цени нарасна с 0,4% на месечна база и с 3,8% на годишна база, надхвърляйки прогнозите съответно за 0,3% и 3,7%. Това подсказва, че инфлационният натиск е по-широкообхватен, отколкото се смяташе първоначално, като обхваща по-широк кръг стоки и услуги.


Тревога на пазара и промяна в политиката на ФЕД


Финансовите пазари реагираха бързо на доклада за инфлацията. Фючърсите на фондовите пазари се понижиха, отразявайки опасенията на инвеститорите за потенциално забавяне на цикъла на облекчаване на политиката на ФЕД. От друга страна, доходността на съкровищните облигации се повиши, тъй като инвеститорите започнаха да оценяват възможността за продължаващо затягане на паричната политика от страна на централната банка.


След оповестяването на данните пазарите очакваха първото понижение на лихвените проценти на ФЕД да бъде отложено от юни за септември. Това съответства на предпазливата позиция, възприета от представителите на ФЕД, които последователно подчертават необходимостта от търпение по отношение на намаляването на лихвените проценти. Докладът за индекса на потребителските цени през март вероятно подхрани притесненията им, че инфлацията е по-сериозна, отколкото се очакваше по-рано.


Фокусът се насочва към предстоящите протоколи на ФЕД


По-късно в сряда се очаква ФЕД да публикува протокола от заседанието си през март. Тези протоколи ще бъдат внимателно проучени от пазарните участници, които търсят допълнителна информация за настоящата позиция на централната банка по отношение на паричната политика. Неотдавнашните изказвания на няколко служители на ФЕД загатнаха за по-ястребов подход. Рафаел Бостик, президент на ФЕД Атланта, очаква само едно понижение на лихвения процент през тази година, което евентуално може да се случи едва през четвъртото тримесечие. Обратно, управителят Мишел Боуман предположи, че може дори да се наложи увеличение на лихвения процент, ако икономическите данни не съдействат на очакванията на ФЕД.


Друг проблемен въпрос


ФЕД очакваше също така инфлацията в сектора на услугите да бъде умерена през годината. Този сегмент обаче се оказа също толкова упорит. Като се изключи енергията, индексът на услугите се повиши с 0,5% през март и понастоящем се движи с 5,4% годишен темп, което значително надхвърля целта на ФЕД от 2%.


Сима Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management, отбеляза тази тревожна тенденция. Тя отбеляза, че "това е третото поредно високо отчитане и означава, че спрелият дезинфлационен разказ вече не може да се нарече кратък епизод". Дори ако през следващия месец инфлацията покаже известни признаци на охлаждане, тя смята, че ФЕД може да е все още твърде предпазлив, за да осъществи понижение на лихвените проценти през юли, особено с оглед на наближаващите по-късно през годината избори в САЩ, които исторически оказват влияние върху вземането на решения от централната банка.


В перспектива


Докладът за индекса на потребителските цени през март усложнява траекторията на политиката на ФЕД. Докато централната банка продължава да се бори с инфлацията, опасенията за икономическия растеж също са големи. ФЕД трябва да постигне деликатен баланс между борбата с инфлацията и предотвратяването на рецесия.


Инвеститорите ще следят внимателно предстоящите публикации на икономически данни и комуникацията на ФЕД, за да преценят бъдещия курс на действие на централната банка.