Инфлацията отговаря на очакванията, но несигурността около лихвите остава

Ценовият индекс на разходите за лично потребление нарасна с 0,4% за месеца и с 2,8% спрямо година по-рано.

Публикувано от Божидар Балевски фев 29, 2024 в Макроикономика

Ключовият показател за инфлацията на Федералния резерв - ценовият индекс на разходите за лично потребление (Personal Consumption Expenditures PCE) - се повиши според очакванията през януари, което дава смесени сигнали, тъй като централната банка обмисля бъдещите си решения за лихвените проценти. Макар че данните осигуряват известно облекчение, те също така подчертават продължаващата несигурност, която може да усложни пътя на политиката на Фед.


Инфлацията се задържа стабилна, а основният PCE показател е най-ниският от февруари 2021 година насам


Индексът на цените PCE, изключващ волатилните разходи за храна и енергия, нарасна с 0,4% за месеца и с 2,8% на годишна база, което съответства на пазарните очаквания. Това се случва след повишение от 0,1% през декември и 2,9% на годишна база. Основният показател PCE, включващ разходите за храна и енергия, отрази тази тенденция, като месечното повишение бе 0,3%, а 12-месечното - 2,4%, което съответства на прогнозите.


Тези данни, публикувани от Бюрото за икономически анализи, отразяват продължаващите тенденции в инфлационния пейзаж. Макар че все още е над целта на Фед от 2% годишна инфлация, показателят за основния PCE индекс отбелязва най-ниското си равнище от февруари 2021 година, което предполага потенциално забавяне на нарастването на цените.


Неочаквано повишение на личните доходи, спад на разходите


В доклада бяха представени и изненадващи данни. Личните доходи неочаквано нараснаха с 1%, което значително надхвърли очакваното увеличение от 0,3%. Потребителските разходи обаче се понижиха с 0,1%, което контрастира с прогнозираното увеличение от 0,2%.


Тази промяна в структурата на разходите вероятно отразява постепенното преминаване от стоки към услуги, тъй като икономиката се възстановява от смущенията, причинени от пандемията. Цените на услугите се повишиха с 0,6% през януари, докато цените на стоките се понижиха с 0,2%. За 12-месечен период инфлацията при услугите възлиза на 3,9%, докато цените на стоките са се понижили с 0,5%.


Wall Street се разколебава, Фед обмисля бъдещи действия


Финансовите пазари показаха приглушени реакции на оповестените данни, като фючърсите на фондовите пазари отбелязаха лек ръст, а доходността на държавните ценни книжа се понижи. Фючърсните пазари също предполагат минимално движение по отношение на лихвените проценти, като първото потенциално намаление се очаква през юни.


Процентът на спестяванията се понижава


Докладът разкри още, че потребителите продължават да разчитат на спестяванията си. Личната норма на спестяване възлиза на 3,8% през януари, което е леко увеличение спрямо декември, но е значително по-ниско от стойността например за юни 2023 година, когато беше с цял процент нагоре. Това предполага, че повишените цени карат потребителите да използват спестяванията си.


Пазарът на труда продължава да е силен


В отделни икономически новини Министерството на труда съобщи, че първоначалните молби за помощи при безработица за седмицата, приключваща на 24 февруари, са нараснали до 215 000, надхвърляйки прогнозата за 210 000. Това обаче остава в рамките на по-широката тенденция на устойчив пазар на труда. Продължаващите молби за помощи, отразяващи съществуващите случаи на безработица, отбелязаха леко увеличение до 1,9 милиона, което надхвърли очакванията.


Несигурността остава въпреки публикуването на данните


Тези доклади се появяват в момент, когато представителите на централната банка се борят с бъдещето на паричната политика след поредица от 11 повишения на лихвените проценти с общ размер 5,25 процентни пункта в периода от март 2022 година до юли 2023 година в опит да се преборят с инфлацията, която достигна 40-годишен връх в средата на 2022 година.


Макар че длъжностните лица изразиха намерението си да започнат да намаляват лихвените проценти по-късно тази година, времето и степента на това облекчаване остават несигурни. Последните данни, включително януарският доклад за PCE, показват, че инфлацията може да е по-устойчива, отколкото се очакваше първоначално.


Пазарните експерти са разделени по отношение на перспективите за политиката на Фед


Икономистите предлагат разнопосочни тълкувания на последиците от данните за Фед. Някои от тях, като Дейвид Алкали, водещ макростратег в Lazard, смятат, че данните "увеличават несигурността и отлагат очакванията за намаляване на лихвените проценти". Той обаче вижда в това временно препятствие и предполага, че "в крайна сметка ще има по-голямо значение колко дълбок е цикълът на намаляване на лихвите с течение на времето, отколкото кога ще започне".


Други, като Стивън Галахър, главен икономист за САЩ в Societe Generale, изразяват предпазлив оптимизъм: "Като цяло докладът отговаря на очакванията и някои от най-лошите страхове на пазара не се оправдаха." Той признава, че макар данните да са окуражаващи, от решаващо значение е да се следи за по-широки тенденции, за да се избегнат погрешни интерпретации.


Основни изводи


- Инфлационните показатели отговориха на очакванията, давайки известно успокоение, но оставайки над целта на Фед.

- Смесените сигнали в данните, при които основният PCE индекс намалява, но потребителските разходи показват слабост, създават несигурност за вземането на решения от ФЕД.

- Както икономическите новини, така и реакциите на пазара предполагат изчаквателен подход, като експертите предлагат различни тълкувания на последиците от данните за бъдещата парична политика.


Докладът за PCE от януари, макар и да отговаря на определени очаквания, подчертава сложността на бъдещите действия на Фед. Тъй като инфлацията продължава да буди безпокойство, макар и да показва признаци на забавяне, централната банка ще трябва внимателно да се ориентира в икономическата обстановка и да балансира политическите си решения, за да постигне желания резултат - ценова стабилност и устойчив икономически растеж. Като следи отблизо икономическите данни, поведението на потребителите и реакциите на пазара, Фед ще бъде по-добре подготвен да взема информирани решения относно бъдещите корекции на лихвените проценти и да насочва икономиката към устойчиво и балансирано състояние.