Инфлацията на цените на едро

Индексът на цените на производител се повиши с 2,1% на годишна база - най-високото ниво от април 2023 година насам.

Публикувано от Божидар Балевски апр 11, 2024 в Макроикономика

Последните данни за индекса на цените на производител (Producer Price Index) дадоха лъч надежда на инфлационния фронт, но основните тенденции показват, че борбата с нарастващите цени може би далеч не е приключила. Макар че през март цените на едро нарастват с по-бавен от очаквания темп, по-внимателен поглед разкрива устойчив възходящ натиск, който може да се превърне в устойчива потребителска инфлация.


По-бавно темпо, но все още горещо


По данни на Бюрото за трудова статистика индексът на цените на едро, който е ключов измерител на инфлацията на ниво търговия на едро, се е повишил с 0,2% през март, което не отговаря на очакванията на анализаторите за повишение от 0,3%. Това представлява добре дошло забавяне в сравнение с увеличението от 0,6%, наблюдавано през февруари.


Въпреки това картината на годишна база продължава да буди безпокойство. Индексът на цените на производител се повиши с 2,1% на годишна база - най-високото ниво от април 2023 година насам. Това показва, че инфлационният натиск все още е налице във веригата на доставките, което потенциално може да доведе до продължаващо повишаване на цените за потребителите надолу по веригата.


Базовата инфлация остава упорита


Базовият индекс на производствените цени, който изключва волатилните цени на храните и енергията, също обрисува смесена картина. През март той се повиши с 0,2% в съответствие с очакванията. Изключването на търговските услуги от изчисляването на базовия ИЦП обаче разкрива по-тревожна тенденция. Този по-тесен показател се повиши с 0,2% на месечна база, но с по-значителните 2,8% на годишна база.


Това подсказва, че инфлацията остава упорито висока за много стоки извън най-волатилните категории. Това съответства на неотдавнашния доклад за индекса на потребителските цени (ИПЦ), който показа, че потребителските цени продължават да нарастват по-бързо от очакваното.


Политиката на ФЕД


Последните данни за инфлацията поставят под въпрос плановете за паричната политика на Федералния резерв (ФЕД). Горещият доклад за индекса на потребителските цени в сряда вече разтърси пазарите, които преди това очакваха поредица от намаления на лихвените проценти през 2024 година. След като годишната инфлация надхвърли целта на ФЕД от 2% и достигна 3,5%, пътят на централната банка напред изглежда по-малко ясен.


По данни на CME Group финансовите пазари сега оценяват само две потенциални понижения на лихвите през тази година, които потенциално могат да започнат едва през септември. Тази промяна отразява необходимостта ФЕД да даде приоритет на контрола върху инфлацията, преди да обмисли мерки за стимулиране на икономическия растеж.


Смесени сигнали


Макар че по-бавният от очакваното растеж на индекса на цените на производител през март дава известни основания за оптимизъм, тенденциите на годишна база и данните за основния индекс на потребителските цени показват, че инфлационният натиск далеч не е под контрол. Това създава несигурна ситуация за ФЕД, който се ориентира в необходимостта да се бори с инфлацията, без да застрашава икономическия растеж.


В перспектива


Няколко ключови показателя ще окажат влияние върху бъдещата траектория на инфлацията и политическите решения на ФЕД. Те включват:


Цените на енергията - Неотдавнашният спад на цените на едро на енергията, особено на бензина, е положително явление. Въпреки това трайната колебливост в този сектор може да окаже значително влияние както върху индекса на цените на производител, така и върху индекса на потребителските цени.

Динамика на веригата на доставките - Продължаващите смущения в глобалната верига на доставките биха могли да засилят инфлационния натиск чрез ограничаване на предлагането и повишаване на разходите. Мониторингът на подобренията в ефективността на веригата за доставки ще бъде от решаващо значение.

Растеж на заплатите - Повишаването на заплатите може да допринесе за инфлацията чрез ефекта на привличане на търсенето. Наблюдението на тенденциите в растежа на заплатите ще бъде от съществено значение за оценката на цялостната инфлационна среда.

Поведение на потребителите - Потребителските навици за харчене оказват значително влияние върху инфлацията. Ако опасенията за инфлацията доведат до намаляване на потребителските разходи, това може да спомогне за намаляване на инфлационния натиск.


Следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за определяне на ефективността на мерките на политиката на ФЕД и на цялостната устойчивост на американската икономика в условията на трайна инфлация.