Инфлацията в САЩ е под очакванията! Пазарите веднага отскочиха

0% инфлация за октомври и други позитивни данни дават импулс на пазарите

Публикувано от Божидар Балевски ное 14, 2023 в Макроикономика

Излязоха данните за инфлацията в САЩ за месец октомври - индикатор, който е внимателно следен от Wall Street и който е от фундаментално значение за действията на Федералния резерв. Резултатите бият очакванията на пазарите и дават сериозен повод за оптимизъм сред инвеститорите.

Индексът на потребителските цени отчита 0% разлика за октомври спрямо септември, тоест за първи път от май 2020 г. нямаме поскъпване на стоките и услугите в кошницата на индекса. Поскъпването на цените на годишна база пък е от 3.2% при очаквания от 0.1% увеличение за месеца и 3.3% увеличение на годишната база. Огромен принос за забавената инфлация има поевтиняването на бензина с 5.3% спрямо година по-рано.

Отчитат се също така още две важни забавяния - в цените на храните и на новите автомобили. При храните има нарстване от 3.3% спрямо 3.7% миналия месец, а колите са с 1.9% по-скъпи, при увеличение от 2.5% през миналия месец.

Федералният резерв обръща сериозно внимание на основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията от кошницата на стандартния индекс. Тук също имаме положителни новини, изразяващи се в 0.2% увеличение на месечна база и 4% на годишна, при очаквания от 0.3% и 4.1%.

Тези данни са повод за огромен оптимизъм на пазарите, който веднага се отрази върху индексите S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq. S&P 500 скочи с 2.1%, DJIA с 1.7% и Nasdaq с 2.4%. Оптимизмът идва от това, че вследствие на понижаващата се инфлация, очакванията за ново повишаване на лихвите от страна ан ФЕД се минимизират драстично. Това съответно дръпна надолу доходността на съкровищните облигации. Очакванията за вдигане през декемвривече  клони към 0% при 14% вероятност преди последните данни за инфлацията.

Федералният резерв увеличи своя ключов лихвен показател 11 пъти, докарвайки го до 5.25%. Повишенията започнаха преди 1 година и 8 месеца, през Март 2022 г. За този период, в който лихвите стигнаха от 0 до 5.25%, главният индекс на американската икономика, S&P 500 почти не е помръднал в своята стойност. Макар и той да се държи на стабилни нива главно заради т.нар. "Магнифична Седморка" от големи компании, които го носят на раменете си, тази динамика си остава забележителна.