Икономиката на САЩ се задъхва

Растежът на БВП се забави до 1,6% през първото тримесечие, което е значително под очакванията, а инфлацията остава висока.

Публикувано от Божидар Балевски апр 25, 2024 в Макроикономика

Икономиката на САЩ започна 2024 година със сътресения, като не оправда очакванията за растеж и се бори със засилващ се инфлационен натиск. Тази новина разтърси финансовите пазари, повдигайки въпроси за бъдещата траектория на паричната политика и потенциално забавяйки очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.


Растежът се разминава с целта


Според Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията през първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП), който е основен показател за икономическата активност, нараства с едва 1,6% на годишна база. Този показател значително се разминава с прогнозите на анализаторите за 2,4% и бележи рязко забавяне спрямо силната експанзия, наблюдавана през предходните тримесечия (3,4% през четвъртото тримесечие на 2023 година и 4,9% през третото тримесечие на 2023 година.


Потребителските разходи, които са жизненият двигател на американската икономика, също отбелязаха забавяне, като се увеличиха с 2,5%. Този темп бледнее в сравнение с отчетеното през четвъртото тримесечие нарастване от 3,3% и не достигна очакваните от Wall Street 3%. Макар че спадът на частните инвестиции в материални запаси и нарастването на вноса допълнително възпрепятстваха растежа, инвестициите в основен капитал и правителствените разходи на щатско и местно равнище оказаха известна положителна подкрепа.


Инфлационна вълна


Новините не бяха много по-ярки на инфлационния фронт. Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - ключов показател, който се следи отблизо от Федералния резерв, нарасна с 3,4% на годишна база за тримесечието. Това представлява най-бързото нарастване на цените от една година насам и бележи значително увеличение спрямо отчетените през четвъртото тримесечие на 2023 година 1,8%. Базовите PCE цени, изключващи волатилните хранителни и енергийни компоненти, нараснаха с още по-обезпокоителния темп от 3,7%, като и двете стойности надхвърлят целевото равнище на Фед от 2%.


Пазарите реагираха негативно на този доклад. Фючърсите, обвързани с индекса Dow Jones Industrial Average, се понижиха с над 400 пункта, отразявайки опасенията на инвеститорите. Освен това доходността на съкровищните облигации се повиши, като бенчмарковата 10-годишна облигация достигна 4,69%.


Икономистите интерпретират тези данни като сценарий "най-лошото от двата свята" - слаб растеж, съчетан с устойчива инфлация. Това вероятно тласка Фед към запазване на ястребовата позиция на предстоящото заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC). Както посочва Дейвид Донабедян, главен инвестиционен директор на CIBC Private Wealth US: "Не сме далеч от това всички намаления на лихвените проценти да бъдат оттеглени от очакванията на инвеститорите. Това принужда вапредседателят на Фед Джером Пауъл да премине към по-твърд тон за заседанието на следващата седмица".


Променящи се приливи и отливи


Докладът идва на фона на пазарната несигурност относно бъдещата посока на паричната политика. Основният лихвен процент по федералните фондове на Федералния резерв, който понастоящем е в целевия диапазон от 5,25% до 5,5% - най-високият от над две десетилетия - остава непроменен от юли 2023 година насам. Предварителните очаквания за намаляване на лихвения процент по-късно през годината се основаваха на допускания за намаляваща инфлация. Последните данни обаче показват, че тези очаквания може да се нуждаят от преразглеждане.


По-рано чрез търговията с фючърси инвеститорите очакваха, че Фед може да започне да облекчава лихвените проценти през септември с едно или две намаления през тази година. Изчисленията на CME Group обаче показват промяна в нагласите след публикуването на БВП, като сега трейдърите предвиждат само едно понижение на лихвите през 2024 година.


Труден път за растежа


Икономисти като Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial, смятат, че икономиката вероятно ще продължи да се забавя през следващите тримесечия. С намаляването на нормата на спестяване и инфлацията, която намалява покупателната способност, потребителите вероятно са към края на своята разходна вълна. Роуч също така очаква умерено нарастване на инфлацията през годината поради смекчаване на общото търсене, но пътят към целта на Фед от 2% остава несигурен.


Светли моменти сред предизвикателствата


Въпреки цялостното забавяне в данните се появиха някои положителни показатели. Пазарът на труда остава динамичен, като първоначалните молби за помощи при безработица спаднаха до 207 000 за седмицата до 20 април, което е под прогнозите на анализаторите. Освен това инвестициите в жилищни имоти отбелязаха значителен скок от 13,9%, което е най-силното им увеличение от четвъртото тримесечие на 2020 година насам, предлагайки потенциален лъч надежда за жилищния пазар.


В крайна сметка


Първоначалната оценка на БВП за първото тримесечие очертава обезпокоителна картина на икономика, изправена пред забавяне на растежа заедно с упорита инфлация. Тези данни вероятно ще подтикнат Федералния резерв да запази предпазлив подход към паричната политика. Както потребителите, така и предприятията ще трябва да се приспособят към новата икономическа реалност през следващите месеци, докато САЩ преминават през този период на забавен растеж и се стремят да ограничат инфлацията.