Икономиката на САЩ нараства с 3,3%

Стабилен икономически растеж и умерени темпове на инфлация дават нов облик на американската икономика.

Публикувано от Божидар Балевски яну 25, 2024 в Макроикономика

При изненадващ развой на събитията икономиката на САЩ демонстрира забележителна устойчивост през четвъртото тримесечие на 2023 година, като нарасна с главозамайващия темп от 3,3%, надминавайки очакванията на Wall Street. Едновременно с това инфлацията, която е постоянен проблем, показа признаци на отслабване. Тези неочаквани икономически резултати не само опровергаха по-ранните прогнози за предстояща рецесия, но и поставиха интригуващи въпроси относно факторите, които обуславят този стабилен растеж.


Икономическият растеж през четвъртото тримесечие


Докладът на Министерството на търговията разкрива, че през последното тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт (БВП), представляващ общата стойност на произведените стоки и услуги, е нараснал с 3,3% на годишна база. Това надхвърли консенсусната оценка на Wall Street, която предвиждаше по-скромен растеж от 2% за същия период. Неочакваното ускорение последва силното трето тримесечие, през което икономиката нарасна с 4,9%.


Съществен принос за този растеж имаше високият темп на потребителските разходи - тенденция, която се наблюдаваше през цялата 2023 година. Разходите за лично потребление се увеличиха с 2,8% за тримесечието, което показва ключовата роля на потребителя за стимулиране на икономическата експанзия. Разходите на държавното и местното управление също изиграха роля, като нараснаха с 3,7%, заедно със забележителното увеличение с 2,5% на разходите на федералното правителство. Брутните частни инвестиции в страната се повишиха с 2,1%.


Основните цени показват умерена инфлация


Макар че икономическият растеж открадна вниманието, забележителен напредък бе отбелязан и в областта на инфлацията. Основните цени на разходите за лично потребление (Personal Consumption Expenditures -PCE) - показател, предпочитан от Федералния резерв за оценка на дългосрочната инфлация - се повишиха с 2% за периода. Общият темп на инфлация бе регистриран на ниво 1,7%, което свидетелства за умерено намаляване на инфлационния натиск.


На годишна база индексът на PCE цените се повиши с 2,7%, което е забележителен спад спрямо отчетените преди година 5,9%. Базовият показател, изключващ храните и енергията, отбеляза годишно повишение от 3,2%, което е спад спрямо 5,1% през предходната година. Този балансиран акт на стабилен икономически растеж и умерени темпове на инфлация дават нов облик на американската икономика. 


Реакция на пазара и перспективи за бъдещето


Пазарните реакции на доклада бяха сравнително слаби, като фючърсите върху акции леко поскъпнаха, а доходността на държавните ценни книжа се понижи. Анализаторите подчертават, че БВП е показател, ориентиран към миналото, който по-скоро дава представа за миналото, отколкото да прогнозира бъдещи тенденции. Докладът, макар и похвален за историческите модели, повдига въпроси за траекторията на икономиката през следващите месеци.


Преодоляване на предизвикателствата


След като американската икономика приключи една изненадваща година на растеж, вниманието се насочва към предстоящите предизвикателства и несигурност. Очакваните по-рано страхове от рецесия отслабнаха, заменени от очакванията Фед да започне намаляване на лихвените проценти, докато инфлацията постепенно се върне към целевото си равнище от 2%. Въпреки това продължават да съществуват опасения относно трайните ефекти от предишното затягане на паричната политика.


В периода от март 2022 година до юли 2023 година Федералният резерв осъществи 11 повишения на лихвените проценти с общ размер 5,25 процентни пункта. Конвенционалната мъдрост предполага, че ефектите от подобно затягане на политиката могат да отнемат до две години, за да проникнат в системата, което потенциално може да допринесе за бъдещи икономически предизвикателства.


Освен това възникват въпроси относно устойчивостта на потребителските разходи, тъй като спестяванията намаляват, а високолихвените дългове се натрупват. Характерът на икономическия подем, който се дължи не само на потребителските разходи, но и на значителния държавен дефицит, поражда несигурност относно неговата дълготрайност. Федералният бюджетен дефицит надхвърли половин трилион долара за първите три месеца на фискалната 2024 година, достигайки зашеметяващите 34 трилиона долара в общ размер на федералните задължения.


Политически и геополитически измерения


С навлизането на САЩ в сърцевината на президентската предизборна кампания политическите притеснения добавят още един слой сложност към икономическия пейзаж. Геополитическите опасения, белязани от насилието в Близкия изток и продължаващата война в Украйна, внасят елемент на непредсказуемост, който може да повлияе на икономическите тенденции.


В заключение, неочакваната устойчивост на американската икономика през четвъртото тримесечие на 2023 година представя смесена картина на оптимизъм и предпазливост. Макар че стабилният растеж и намаляването на инфлацията създават усещане за икономическа стабилност, на хоризонта се очертават предизвикателства. Преминаването през ефектите на паричната политика, поддържането на потребителските разходи и преодоляването на геополитическата несигурност ще бъдат от решаващо значение, за да може САЩ да очертаят курс към устойчив растеж през 2024 година.