Икономиката на Обединеното кралство

Икономиката на Обединеното кралство отбелязва ръст от 0,1% през февруари, което е допълнителен знак за възстановяване на рецесията.

Публикувано от Божидар Балевски апр 12, 2024 в Макроикономика

Икономиката на Обединеното кралство продължава да се измъква от рецесията, като официалните данни, публикувани в петък, показват скромен ръст от 0,1% през февруари. През януари бе отчетен слаб ръст, който бе ревизиран нагоре до 0,3%, но цялостната картина очертава вяло икономическо възстановяване, което се бори с продължаващия инфлационен натиск.


Излизане от техническа рецесия


Данните за февруари, в съответствие с прогнозите на анализаторите, потвърждават плахото излизане от техническата рецесия, обхванала Обединеното кралство през втората половина на 2023 година. Въпреки това годишните данни за БВП остават на отрицателна територия с 0,2% спад спрямо предходната година.


Това бавно и крехко възстановяване се подчертава от разбивката на секторния растеж. Строителството, което изигра ключова роля в началните етапи на възстановяването, отбеляза спад през февруари с 1,9%. Производството, от друга страна, се очертава като основен двигател на растежа, като се разширява с 1,1%. Въпреки това доминиращият сектор на услугите, който съставлява значителна част от икономиката на Обединеното кралство, отбеляза забавяне, като нарасна с едва 0,1% спрямо 0,3% през януари.


Продължаващата инфлация и дилемата на централната банка


Разказът за икономическото възстановяване на Обединеното кралство се усложнява допълнително от продължаващата борба с инфлацията. Макар че през март данните за британската инфлация донесоха известно облекчение, намалявайки до почти две и половина годишно дъно от 3,4%, тя продължава да буди сериозно безпокойство.


Това е в ярък контраст със САЩ, където инфлацията неочаквано нарасна до 3,5% през март. Това неочаквано развитие в най-голямата икономика в света отложи пазарните очаквания Федералният резерв на САЩ да започне да понижава лихвените проценти от лятото до септември.


Тази промяна в паричната политика на САЩ повдига въпроси пред централните банки по света, включително пред Английската централна банка (АЦБ). По-късното от очакваното намаляване на лихвените проценти в САЩ може да повлияе на решенията на Английската централна банка, особено ако доведе до засилване на щатския долар.


Goldman Sachs вече ревизира в посока надолу прогнозата си за намаляване на лихвените проценти в Обединеното кралство, предвиждайки четири намаления през тази година вместо предвидените по-рано пет. Първото намаление се очаква през юни, последвано от по-предпазлив, тримесечен темп.


Политически съображения и предстоящ път


Освен икономическите данни политическите съображения също могат да играят роля при решенията на Bank of England относно паричната политика. С оглед на потенциалните общи избори, които се очертават през втората половина на 2024 година, политиците ще се съобразяват с обществения натиск, особено от страна на управляващата партия, за намаляване на лихвените проценти с цел облекчаване на тежестта върху домакинствата.


Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon, признава края на рецесията, но предупреждава да не се правят прекалено оптимистични интерпретации на последните данни. "Растежът е под тенденцията отпреди пандемията и изостава от този в САЩ, но е на едно ниво с голяма част от Европа", отбелязва той. Въпреки че има признаци на положително развитие в сектори като производството и производството на автомобили, общата картина остава предпазлива.


Баланс


Икономиката на Обединеното кралство се намира на кръстопът. Макар че техническата рецесия изглежда приключила, пътят към стабилен и устойчив растеж остава дълъг. Английската централна банка е изправена пред решаващата задача да балансира мандата си за борба с инфлацията с необходимостта да подкрепя икономическото възстановяване. Политическите съображения допълнително усложняват това уравнение.


Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за определяне на ефективността на политическите решения на Английската централна банка и цялостната устойчивост на икономиката на Обединеното кралство при преодоляването на тези преплетени предизвикателства.