Икономическият пейзаж на Европа през 2024 година

Предпазлив оптимизъм на инвеститорите и ключови показатели, които да наблюдаваме.

Публикувано от Божидар Балевски яну 11, 2024 в Макроикономика

Докато ехото от бурната 2023 година за европейската икономика отминава, инвеститорите са предпазливи оптимисти за това, което може да донесе 2024 година. Въпреки че се бори с предизвикателства като висока инфлация и нарастващи лихвени проценти, Европа приключи годината с положителен резултат, като общоевропейският борсов индекс Stoxx 600 нарасна с 12,6%. Сега, в началото на новата година, икономистите очакват преходен период за европейската икономика, белязан от промени в паричната политика и икономическите показатели.


Предизвикателно минало


Фонът за европейската икономика през 2023 година се характеризираше със значителни насрещни ветрове, включително упорито висока инфлация и повишаващи се лихвени проценти. Въпреки тези предизвикателства Stoxx 600 се противопостави на очакванията, демонстрирайки рали през четвъртото тримесечие, което трансформира пазарите. Стратезите на Barclays European equity отбелязаха промяната в нагласите, като заявиха, че пазарът е преминал от състояние на "депресия през октомври към еуфория в края на годината".


Перспективи за паричната политика


Основен двигател на пазарния оптимизъм е очакването за значително разхлабване на паричната политика през 2024 година, не само от Федералния резерв на САЩ, но и от Европейската централна банка (ЕЦБ). Надеждата е, че тези централни банки ще инициират намаляване на лихвените проценти, което ще даде тласък на икономиката. С навлизането в новата година обаче световните пазари очакват ясни и конкретни сигнали и данни от създателите на паричната политика.


През последните месеци на 2023 година се наблюдаваше покачване на световните пазари, подхранвано от очакванията, че и Фед, и ЕЦБ ще обмислят намаляване на лихвените проценти в началото на 2024 година. Докато Фед намекна за потенциални промени в политиката, ЕЦБ все още не е дала ясен знак за предстоящо облекчаване. Въпреки декемврийското повишение на индекса на потребителските цени до 2,9% на годишна база инфлацията в еврозоната като цяло изглежда се движи в низходяща посока - тенденция, която може да окаже влияние върху политическите решения на ЕЦБ.


Главният европейски икономист на Goldman Sachs Яри Стен предполага, че основната инфлация може да достигне 2% на годишна база до четвъртото тримесечие на 2024 година, което ще предизвика по-ранно и по-бързо намаляване на лихвените проценти, отколкото първоначално съобщи ЕЦБ. Goldman Sachs прогнозира първо понижение на лихвените проценти през април, с последващи намаления с по 25 базисни точки на всяко заседание, докато лихвите достигнат 2,25% в началото на 2025 година.


Положителна прогноза на Deutsche Bank


Deutsche Bank потвърждава положителните нагласи, като прогнозира преходна година за европейската икономика с преминаване от лека рецесия към широка стагнация през първата половина на 2024 година. Главният икономист Марк Уол подчертава положителната посока на движение, като очаква инфлацията да намалее бързо, тъй като шоковете в предлагането ще се разсеят, а ЕЦБ ще започне бързо намаляване на лихвените проценти.


Банката обаче подчертава несигурността, произтичаща от структурните ефекти на пандемията, войната между Русия и Украйна, геополитиката, изменението на климата и зеления преход. Тези фактори поставят предизвикателства пред прогнозирането на траекторията на растежа и инфлацията след 2024 година. Банката идентифицира три основни фактора, влияещи върху икономиката и пазарите: монетарната трансмисия, пазара на труда и конкурентоспособността.


Ключови фактори, формиращи икономическия пейзаж


Монетарната трансмисия: "Монетарна трансмисия" се отнася до процеса, чрез който промените в паричната политика на централната банка, като например корекциите на лихвените проценти, се отразяват на икономиката в по-широк план. Казано по-просто, въздействието на решенията на централната банка по отношение на паричната политика върху местните банки и впоследствие върху по-широката икономика може би достига връх.


Пазар на труда: Силата или слабостта на запазването на работни места вероятно ще определи дали пазарът на труда ще се превърне в спирачка за растежа или в стимул за инфлацията.


Конкурентоспособност: Въпреки частичното облекчение от по-ниските цени на газа, общата конкурентоспособност на региона достигна исторически ниски нива. Това означава, че дори и при определени временни облекчения, съществуват основни и постоянни проблеми, които засягат способността на предприятията и икономиката да се конкурират ефективно.


Пазарна перспектива на Barclays


Стратезите на Barclays за европейските акции очакват пазарите да се възползват от известна здравословна консолидация в краткосрочен план. Въпреки това, с разширяващото се приемане на "меко приземяване" и потенциалното намаляване на лихвените проценти през 2024 година, общата пазарна посока изглежда подготвена за възходяща траектория. Те запазват положителен поглед към инвестициите в стойност и компаниите с по-малка пазарна капитализация, като очакват, че тези стилове ще продължат да се възползват от мекото приземяване.


Предстоящият път за европейската икономика


Тъй като Европа стои на кръстопътя на икономическия преход, инвеститорите са предпазливо оптимистични за перспективите за 2024 година. Деликатният баланс между справянето с инфлационния натиск, управлението на лихвените проценти и навигацията по геополитическата несигурност ще определи траекторията на европейската икономика. Внимателното следене на ключови показатели като решенията по паричната политика, динамиката на пазара на труда и конкурентоспособността ще бъде от решаващо значение за инвеститорите, които се стремят да се ориентират в променящия се икономически пейзаж през следващата година.