Икономическият шок в Аржентина е неизбежен

Аржентинският президент Милей се застъпва за смели икономически промени и предупреждава, че пътят ще е тежък.

Публикувано от Божидар Балевски дек 11, 2023 в Макроикономика

В реч при встъпването си в длъжност аржентинският икономист либертарианец Хавиер Милей заявява, че за преодоляване на тежката икономическа криза в страната, характеризираща се с наближаваща 200% инфлация, е неизбежно да се направи значителен фискален шок.

53-годишният Милей, бивш телевизионен експерт, известен с яростните си критики към съперниците, Китай и папата, наследи перонисткия лидер Алберто Фернандес. Въпреки че признава влошаването на икономиката в краткосрочен план, Милей подчертава необходимостта от шокова корекция, заявявайки: "Няма алтернатива, няма пари."

Макар и да не разполага с подробни очертания на политиката, Милей посочи, че решаващите мерки ще включват фискална корекция, равняваща се на 5 % от БВП на страната, която ще засегне предимно държавата, а не частния сектор. Този нетрадиционен подход представлява значителна авантюра за Аржентина, тъй като може да спечели подкрепата на инвеститорите, но може да влоши икономическото положение на над две пети от населението, което вече живее в бедност.

Победата на Милей на втория тур на изборите през ноември срещу кандидата на управляващата перонистка коалиция отразява готовността на избирателите да приемат нетрадиционните му предложения, включително закриването на централната банка и доларизацията.

Какво означава доларизация?

"Доларизация" означава приемането на чуждестранна валута, по-специално на щатския долар, като официална валута на дадена страна вместо или наред с националната валута. В доларизираната икономика трансакциите, цените и заплатите се деноминират в щатски долари, а местната централна банка се отказва от възможността да емитира и контролира паричното предлагане.

Страните могат да изберат доларизацията по различни причини, като например да стабилизират икономиката си, да привлекат чуждестранни инвестиции, да намалят инфлацията или да спечелят доверие на финансовите пазари. Като използва стабилна и широко приета валута като щатския долар, страната цели да вдъхне доверие в паричната си система и да привлече чуждестранен капитал.

Въпреки че доларизацията може да донесе ползи, като например по-ниска инфлация и лихвени проценти, тя е свързана и с предизвикателства. Страните губят контрол върху паричната си политика, което затруднява реагирането на икономически спадове чрез корекции на лихвените проценти или паричното предлагане. Освен това доларизацията може да доведе до неравенство в доходите и богатството, тъй като икономическите условия стават по-зависими от фактори извън контрола на страната.

Струва си да се отбележи, че доларизацията е значителна промяна в икономическата политика и често е обект на дебати и разглеждане на потенциалните рискове и ползи от страна на политиците и обществеността в засегнатата държава.

Какви са идеите на Милей?

Поддръжниците му виждат в Милей последната надежда за страната, която е измъчвана от години на икономически кризи при управлението на правителства, които те възприемат като "безполезни и неумели". Предизвикателствата обаче са огромни - Аржентина е изправена пред отрицателни нетни резерви в чуждестранна валута, годишната инфлация е 143% и се увеличава, предстои рецесия, а капиталовият контрол изкривява валутния курс.

Милей предупреди за възможността от хиперинфлация и дългова "бомба" от 100 млрд. долара, ако не бъдат предприети незабавни решителни действия. Неговата администрация трябва да се справи с програмата за заем от 44 млрд. долара с Международния валутен фонд (МВФ) и да дефинира наново  дипломатическите и икономическите отношения с ключовите търговски партньори Китай и Бразилия, които са твърде леви за разбиранията на Милей.

Въпреки първоначалните радикални предложения, Милей смекчи позицията си, като състави кабинет от консерватори и отложи по-крайни идеи като доларизацията. Този подход допринесе за стабилността на пазара и успокои гласоподавателите, въпреки че предизвикателствата продължават, тъй като неговата либертарианска коалиция има малък блок в Конгреса, което налага преговори със съперници.

Изборът на основния консерватор Луис Капуто за ръководител на министерството на икономиката, съчетан с назначаването на Сантяго Баусили за шеф на централната банка, е сигнал за ангажимент към по-конвенционален икономически подход. Очаква се скоро да бъде представен подробен икономически план, който да хвърли светлина върху стратегиите на администрацията.

На встъпването в длъжност присъстваха международни високопоставени лица, сред които украинският президент Володимир Зеленски, унгарският министър-председател Виктор Орбан и делегация от САЩ, което подчертава глобалното значение на икономическите предизвикателства пред Аржентина.

Тъй като Милей се подготвя да вземе трудни решения през следващите седмици, включително потенциално повишаване на цените на бензина и девалвация на валутата, той подчерта: "Не търсим и не желаем трудните решения, но за съжаление нямаме избор." Международната общност следи отблизо как Аржентина поема по пътя на икономическите реформи под ръководството на нетрадиционния си нов лидер.