Идва ли драстична промяна за Аржентина или новият президент ще се отметне от заявките си?

Хавиер Милей определя себе си като анархо-капиталист и радикалните му възгледи относно икономиката и международните позиции на страната могат да имат разтърсващ ефект.

Публикувано от Божидар Балевски дек 06, 2023 в Макроикономика

Хавиер Милей е поляризираща фигура. Самата му персона преживява рядко срещана трансформация, като Милей се превръща от университетски професор в медийна звезда, подвизаваща се в телевизията и социалните медии. Забавен, способен да ядоса хора с мнението си, Милей на моменти наподобява шоумен, но на политическата сцена неговите амбиции не са за подценяване.

Аржентина бедства от икономическа криза и трицифрена инфлация, в подобни времена лидери с крайни позиции имат огромен шанс да покорят политическата сцена. Така стана и в Аржентина, Хавиер Милей е новият президент, който обещава да закрие централната банка, да приеме американския долар като валута в страна и да ограничи отношенията с Китай и Бразилия, поради левия характер на техните управления. Но едно е да си кандидат за висш политически пост, друго е вече да си в управлението на държавата.

На първо място, Милей излиза с десни икономически възгледи, следвайки либертарианската концепция, че държавата не е добър стопанин. Това означава, че колкото по-малко средства събира и преразпределя тя, толкова по-добре.

Аржентина, обаче има история на „социална държава“ и ниския слой на обществото е свикнал да се ползва с подкрепа. Държави с нисък стандард на живот не се характеризират с либерална икономическа система и подобно преструктуриране би било истинско предизвикателство. Заканите на Милей да балансира бюджета вече срещат отбор от работнически организации и възможността за протести е напълно реална. Има случаи в историята на Аржентина протестиращи да сменят властта.

Закриването на централна банка пък ще е огромно предизвикателство, но Милей все още не е отметнал от него. Единствено подчертава, че ще е нужно време. Тази идея върви редом с амбициите на Милей да въведе американския долар като официално разплащателно средство в Аржентина с цел да установи монетарна стабилност в страната. Аржентинското песо е обезценено до такава степен, че доларизация на икономика е напълно възможна.

Това, обаче отключва опасност за нездравословна зависимост на Аржентина от Съединените американски щати, което може отново да образува групи на недоволство. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ е възможно да се образува силна симбиоза между него и Хавиер Милей, имайки предвид сходния профил на двамата политици. Пресилено ли би било да наречем Милей „аржентинският Тръмп“? Предстои да разберем.

Ще има ли Милей дързостта да влоши отношенията с Китай, защото неговите заявки, ако бъдат изпълнени, несъмнено ще влошат отношенията между двете страни. Китай е най-големият купувач на соя в Аржентина, а Аржентина е третият по големина получател на китайски държавни банкови заеми в Южна Америка. Търговските отношения между страните са изключително важни за Аржентина и тяхното влошаване изглежда огромна заплаха за аржентинската икономика.