Goldman Sachs и Morgan Stanley в противоречие за намаляването на лихвите

Morgan Stanley предвижда намаляване на лихвените проценти с 300 базисни пункта, Goldman Sachs само с 175

Публикувано от Божидар Балевски ное 14, 2023 в Макроикономика

В забележително отклонение от консенсуса финансовите гиганти Goldman Sachs и Morgan Stanley представят противоречиви прогнози за подхода на Федералния резерв към лихвените проценти през следващите години. Разминаването в техните прогнози разкрива сложността и несигурността на икономическия пейзаж, като всяка институция предлага различна перспектива.

Икономистите на Morgan Stanley предвиждат значително намаляване на лихвените проценти с 300 базисни пункта през следващите две години, което се дължи на очакванията за охлаждане на инфлацията. Според тяхната прогноза за 2024 г. Федералният резерв се очаква да започне понижаването на лихвените проценти през юни 2024 г., последвано от допълнителни намаления през септември и на всяко заседание от четвъртото тримесечие нататък. Тези намаления ще възлизат на 25 базисни точки всяко, като в крайна сметка ще доведат до понижаване на основния лихвен процент до 2,375% до края на 2025 г.

От друга страна, Goldman Sachs заема по-консервативна позиция, като прогнозира първо намаление с 25 базисни точки през четвъртото тримесечие на 2024 г., последвано от по едно намаление на тримесечие до средата на 2026 г. Това кумулативно намаление ще възлезе на 175 базисни точки, като лихвените проценти ще се установят в целевия диапазон 3,5%-3,75%. Тази прогноза съответства в по-голяма степен на собствените прогнози на Федералния резерв от септември, които предвиждат две намаления с по тримесечен пункт през следващата година.

Различията в тези прогнози се дължат на различните оценки на икономическата ситуация. Morgan Stanley предвижда по-слаба икономика, макар и без пълноценна рецесия, което обосновава необходимостта от по-значително облекчаване. Те предвиждат пиково равнище на безработицата от 4,3% през 2025 г., за разлика от оценката на Фед за 4,1%. Освен това те предвиждат по-бавен растеж и инфлация в сравнение с официалните прогнози.

Анализът на ключови показатели за 2025 г., включително ставката на федералните фондове, равнището на безработица, промяната в реалния БВП и основната PCE инфлация, разкрива различията между Morgan Stanley, Goldman Sachs и Федералния резерв. Прогнозите на Morgan Stanley, особено за ставката на федералните фондове и нивото на безработица, показват по-благосклонна позиция в сравнение с тези на Goldman Sachs, които предвиждат по-висока равновесна ставка и относително по-висока ставка на фондовете.

В доклада на Morgan Stanley се подчертава потенциалното въздействие на "високите лихвени проценти за по-дълго време", като се предвижда трайно забавяне на икономиката, което компенсира фискалните импулси и задържа растежа под потенциалния от третото тримесечие на 2024 г. нататък. Въпреки очакванията им за меко приземяване опасенията за отслабване на растежа остават.

Morgan Stanley също така прогнозира, че централната банка ще започне постепенното прекратяване на количественото затягане през септември, като то ще приключи в началото на 2025 г. Те предвиждат постепенно намаляване на лимитите за изтичане на средства от ДЦК и продължаващо реинвестиране на ипотечни кредити в ДЦК.

Голдман Сакс, напротив, предвижда Фед да поддържа относително високи лихвени проценти, повлияни от по-високия равновесен лихвен процент. Те твърдят, че насрещните ветрове след финансовата криза са останали зад гърба ни, а устойчивите бюджетни дефицити вероятно ще стимулират търсенето, което обосновава компромисната им прогноза.

Тъй като тези финансови сили предлагат различни мнения, инвеститорите са оставени да се ориентират в несигурния икономически пейзаж, като обмислят потенциалните последици от различните парични политики за своите портфейли. Сблъсъкът между Goldman Sachs и Morgan Stanley подчертава нюансирания характер на прогнозите и продължаващия дебат за ролята на Федералния резерв в определянето на икономическото бъдеще.