Годишният износ на Китай бележи първи спад от седем години насам

Предизвикателствата, свързани с глобалната икономическа несигурност, напрежението в търговията и геополитическите събития, продължават да представляват риск.

Публикувано от Божидар Балевски яну 15, 2024 в Макроикономика

Според митнически данни, публикувани в петък, Китай отчита първия си годишен спад на износа от седем години насам за 2023 година. Въпреки че износът за декември надхвърли очакванията, общият годишен спад сигнализира за предизвикателства в глобалния търговски пейзаж. В този анализ ще разгледаме ключовите фактори, които оказват влияние върху търговските резултати на Китай, въздействието върху основните търговски партньори и последиците за икономическите перспективи на страната през 2024 година.


Годишен спад на износа на фона на оптимизма през декември


Въпреки оптимистичния подем през декември, когато износът нарасна с 2,3% на годишна база в щатски долари, надминавайки прогнозата от 1,7%, годишният износ на Китай отбеляза спад от 4,6% за цялата година. Вносът, от друга страна, отбеляза леко повишение от 0,2% през декември, като спадна малко под очакваните от анализаторите 0,3%. За 2023 година вносът се понижи с 5,5%, което е първият подобен спад от началото на пандемията през 2020 година.


Динамика на търговията с основните партньори


През 2023 година в търговията на Китай с основните му партньори настъпиха забележими промени. Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се превърна в най-големия регионален търговски партньор на Китай, следвана от Европейския съюз. Съединените щати запазват позицията си на най-голям търговски партньор на Китай на база държави. За отбелязване е, че Русия се откроява като положително отклонение, като износът на Китай за страната нараства с почти 47% през 2023 година, а вносът се увеличава с почти 13%.


Секторен анализ и икономически перспективи


Данните показват смесени резултати в различните сектори. При машините и домакински уреди се наблюдава спад в износа, докато автомобилите се оказват светъл лъч със забележителен ръст от 69% през 2023 година. Бързият растеж на пазара на електромобили и търсенето от страна на Русия допринесоха за доминиращата позиция на Китай като световен износител на автомобили, който през 2023 година може да надмине Япония.


На фона на това развитие продължават опасенията за по-бавното от очакваното икономическо възстановяване на Китай след пандемията. Въпреки че се очаква страната да завърши 2023 година с приблизително 5% растеж, спадът в износа предполага необходимостта от внимателно икономическо управление и политически съображения.


Перспективи за 2024 година и последици за политиката


Икономистите и анализаторите остават предпазливи оптимисти относно перспективите за износ на Китай през 2024 година. Главният икономист на Macquarie за Китай, Лари Ху, прогнозира 2% увеличение на износа за предстоящата година след близо 5% спад през 2023 година. Ху предполага, че ако износът се сблъска с по-нататъшно забавяне, политиците могат да приемат проактивни мерки за подкрепа на вътрешната политика, за да стимулират икономическия растеж.


Очаква се пазарът на електрически автомобили, стабилното търсене от Русия и устойчивостта на някои експортни сектори, като например автомобилния, да допринесат за по-силни резултатите от през следващата година. Въпреки това предизвикателствата, свързани с глобалната икономическа несигурност, напрежението в търговията и геополитическите събития, продължават да представляват риск.


През 2023 година Китай, като най-голям вносител на петрол в света, отбеляза 7,7% спад в търсенето на суров петрол. Вносът на интегрални схеми - ключов компонент в технологичната индустрия и микрочиповете - отбеляза повишение през декември, което показва потенциално възстановяване на свързания с технологиите износ.


Първият годишен спад на износа на Китай от седем години насам подчертава сложността и предизвикателствата в глобалната търговия. Въпреки че през декември се наблюдаваха признаци на подобрение, общият спад през 2023 година подчертава необходимостта от стратегически икономически мерки и внимателни политически съображения. Перспективите за 2024 година остават предпазливо оптимистични, с акцент върху насърчаването на глобалното търсене, ориентирането в динамиката на търговията с основните партньори и справянето със специфичните за отделните сектори предизвикателства. Тъй като Китай продължава да играе ключова роля в световната икономика, инвеститорите следят отблизо икономическата му траектория и ефективността на политическите мерки през следващата година.