Годишната инфлация в еврозоната се понижи до 2,4% - доста под очакванията

Базисната инфлация се понижи до 3,6% от 4,2%, което подхрани очакванията за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ

Публикувано от Божидар Балевски дек 01, 2023 в Макроикономика

Според публикуваните в четвъртък данни изненадващо годишната инфлация в еврозоната се понижи значително до 2,4% през ноември спрямо 2,9% през октомври. Тази цифра се оказа доста под очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които очакваха показател от 2,7%.

Базисната инфлация - показател, който се следи отблизо от Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като изключва променливите ефекти от енергията, храните, алкохола и тютюна - също отбеляза спад. Тя се понижи до 3,6% от 4,2% през октомври, давайки допълнителен тласък на спекулациите относно потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ.

Цените на енергията особено продължиха да се понижават на годишна база, като през ноември регистрираха спад от -11,5%, докато храните, алкохолът и тютюневите изделия изиграха ключова роля за повишаването на инфлацията, допринасяйки с 6,9%.

Тенденцията на охлаждане на общата инфлация бележи значително отклонение от пиковите нива, наблюдавани през октомври 2022 г., когато тя се покачи до 10,6%. Забележително е, че най-големите икономики в еврозоната - Германия и Франция, отчетоха темпове на инфлация съответно от 2,3% и 3,8%.

Въпреки тези развития представителите на ЕЦБ предупредиха да не се обявява преждевременно победа над инфлацията, като подчертаха, че продължават да наблюдават потенциалния натиск от повишаването на заплатите и енергийните пазари в рамките на 20-членния блок на еврозоната.

Матийо Савари, главен европейски стратег в BCA Research, предположи, че търговците може да се изкушат да коригират очакванията си за сроковете на първото понижение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ. Той обаче твърди, че опасенията на централната банка относно свиването на пазара на труда предполагат предпазлив подход, който предпочита "по-късно, отколкото по-скорошно намаляване на лихвите".

Успоредно с това отделни данни на статистическата агенция Евростат разкриха, че безработицата в еврозоната остава на рекордно ниско равнище от 6,5% през октомври въпреки свиването на икономиката на еврозоната през третото тримесечие.

Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING, тълкува ситуацията оптимистично, заявявайки: "За ЕЦБ признаците за предстояща победа по отношение на инфлацията се увеличават." Той добави, че някои от въздействията от досегашното затягане на паричната политика все още не са напълно усетени, което предполага, че разсъжденията на пазара за намаляване на лихвените проценти за 2024 г. са оправдани. Колийн прогнозира: "Смятаме, че първото от тях може да се случи още преди лятото." Докато пазарът следи внимателно развитието на ситуацията, динамиката на инфлацията и реакцията на ЕЦБ продължават да оформят икономическия пейзаж в еврозоната.

Какво означава това за инвеститорите?

За инвеститорите спадът на инфлацията в еврозоната под очакванията има последици, които могат да повлияят на техните стратегии и решения. По-ниските от очакваното данни за инфлацията подхранват спекулациите за потенциално намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Инвеститорите трябва да следят отблизо всички сигнали или съобщения от ЕЦБ относно нейната позиция по отношение на паричната политика. Преминаването към стимулиращи мерки, като например намаляване на лихвените проценти, би могло да доведе до верижни ефекти в различни класове активи и да стимулира скок в цените на отделните акции. Що се отнася до инвестициите с фиксирана доходност, като например облигации, те могат да изпитат промени в доходността въз основа на променящите се очаквания за лихвените проценти. Ако ЕЦБ даде сигнал за преминаване към по-ниски лихвени проценти, цените на облигациите може да се повишат, което да доведе до по-ниска доходност.  

Също така валутните пазари вероятно ще реагират на всякакви корекции на лихвените проценти. Евентуално намаляване на лихвените проценти може да доведе до обезценяване на еврото. Инвеститорите, участващи в международна търговия или притежаващи активи, деноминирани в евро, трябва да имат предвид валутния риск и могат да обмислят стратегии за хеджиране.

Промените в очакванията за инфлацията и лихвените проценти могат да подтикнат инвеститорите да преразгледат секторните си разпределения. Дефанзивните сектори, като комуналните услуги и основните потребителски стоки, могат да станат по-привлекателни, ако икономическата несигурност се запази, докато цикличните сектори могат да изпитат волатилност.

Пазарите на акции могат да реагират на променящите се макроикономически условия. Секторите, които са чувствителни към лихвените проценти, като например финансовите, могат да бъдат особено засегнати. Инвеститорите могат да обмислят коригиране на разпределението на акциите си въз основа на очакванията за икономическия растеж и движението на лихвените проценти.

Секторна ротация

Промените в очакванията за инфлацията и лихвените проценти могат да подтикнат инвеститорите да преразгледат секторните си разпределения. Дефанзивните сектори, като комуналните услуги и основните потребителски стоки, могат да станат по-привлекателни, ако икономическата несигурност се запази, докато цикличните сектори могат да изпитат волатилност.

В обобщение, по-ниската от очакваното инфлация в еврозоната въвежда редица съображения като подчертава важността за информирани решения на база действията на централните банки. Комуникациите на централните банки могат да предоставят ценна информация за намеренията им по отношение на политиката, а всяка промяна в реториката може да повлияе на пазарните нагласи. С развитието на пазарните условия адаптивността и добре информираният подход се превръщат в ключови елементи на успешните инвестиционни стратегии.