Германия е най-зле представящата се голяма икономика през миналата година

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0,3% на годишна база през 2023 година подари висока инфлация и повишени лихвени проценти.

Публикувано от Божидар Балевски яну 16, 2024 в Макроикономика

В условията на сериозни икономически препятствия Германия успява да избегне рецесията с малка разлика в края на 2023 година. Федералната статистическа служба на Германия отчете свиване от 0,3% на годишна база, което до голяма степен се дължи на продължаващата висока инфлация и твърдите лихвени проценти, които ограничиха растежа. Въпреки това по-дълбокото вглеждане в икономическия пейзаж разкрива както предизвикателства, така и възможности, които биха могли да определят траекторията на Германия през следващите месеци.


Икономически спад и фактори, които допринасят за него


Спадът от 0,3% на годишна база съответства на очакванията на анализаторите, отразявайки предизвикателната икономическа среда за най-голямата икономика в Европа. Рут Бранд, председател на Федералната статистическа служба, подчерта влиянието на кризите и външния натиск върху икономическата траектория на Германия през 2023 година. 


Няколко фактора допринесоха за това свиване. Производственият сектор, с изключение на строителството, отбеляза значителен спад от 2%. По-специално, основна роля за този спад изигра по-ниското производство в сектора на енергийните доставки. Слабото вътрешно търсене, съчетано с потиснатата глобална икономическа динамика, задуши външната търговия въпреки спада на цените. През годината се наблюдаваше по-значителен спад на вноса с 1,8% в сравнение с износа, което доведе до положително търговско баланс.


Международният валутен фонд (МВФ) позиционира Германия като най-зле представящата се голяма икономика в световен мащаб през 2023 година. В прогнозата на МВФ се подчертава контрастът между развитите икономики, които нарастват средно с 1,5 %, и нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които се разширяват с 4 %. В сравнение с тях Германия е изправена пред уникални предизвикателства, включително загубата на евтината руска енергия и забавянето на търсенето от страна на Китай, което оказва значително въздействие върху нейния ориентиран към износа производствен сектор.


Инфлация, парична политика и глобален контекст


Според статистическата служба през декември Германия се бори с висок темп на инфлация от 3,8% на годишна база. Решението на Европейската централна банка да запази непроменени лихвените проценти през декември, променяйки прогнозата си за инфлацията, усложнява икономическия пейзаж в Германия. Макар че равнището на инфлацията продължава да буди безпокойство, перспективата за постепенно намаляване през следващата година дава лъч надежда.


Глобалната икономическа динамика и геополитическото напрежение също изиграха роля за формирането на икономическия разказ на Германия. Последиците от нахлуването на Русия в Украйна нарушиха енергийните доставки, като поставиха предизвикателства пред Германия, която традиционно е основен потребител на руска енергия. Въпреки това Германия успя да се справи с тези предизвикателства, като опроверга прогнозите, че ще бъде единствената голяма европейска икономика, която ще се свие през изминалата година.


Секторен анализ и последици


Разглеждането на конкретни сектори разкрива нюанси в икономическите резултати на Германия. Спадът от 2% в производствения сектор, особено в производството на енергия, подчертава уязвимостта пред външни сътресения. Спадът на вноса е по-силен от този на износа, което показва влиянието на слабото глобално търсене върху външната търговия. Потреблението на домакинствата се сви с 0,8%, а правителствените разходи също намаляха с 1,7%, което сигнализира за предизвикателства както в сферата на индивидуалните, така и на публичните разходи.


Перспективи за икономическо възстановяване


Ранните показатели и експертните анализи сочат предпазливи перспективи по отношение на икономическото възстановяване на Германия. В доклад на германското министерство на икономиката се изтъкват опасенията за възможно бързо възстановяване, като се подчертава запазването на условията на рецесия. Capital Economics повтори тези настроения, като прогнозира нулев растеж на БВП през 2024 година. Главният икономист за Европа Андрю Кенингам подчерта, че жилищните и бизнес инвестициите вероятно ще се свият, съпроводени от спад в строителството, дори когато инфлацията показва признаци на отслабване.


Освен това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира скромен растеж от 0,6% за Германия през следващата година. Въпреки че това предполага потенциално възстановяване, Германия е сред най-слабите големи икономики в света.


Бюджетни предизвикателства и фискална политика


Към края на 2023 година Германия беше изправена пред значителни бюджетни предизвикателства. Решение на Конституционния съд относно ограниченията за вземане на национални заеми създаде потенциален недостиг от 17 млрд. евро в плановете за разходи за 2024 година, предизвиквайки дискусии около спирачката на държавния дълг на Германия. Правителството, ориентирайки се в тези предизвикателства, се съгласи временно да спре ограничението за заемане на средства. Преговорите доведоха до бюджетно споразумение, фокусирано върху фискалната отговорност, инициативите за климата и мерките за намаляване на разходите, което демонстрира ангажимента на Германия да поддържа финансова стабилност.


Преминаване през бурята


В заключение, икономическият пейзаж на Германия в края на 2023 година отразява деликатен баланс между предизвикателства и устойчивост. Макар че избягването на техническа рецесия е забележително, икономическите показатели подчертават необходимостта от адаптивни стратегии. Глобалната икономическа несигурност, динамиката на инфлацията и секторните предизвикателства изискват нюансиран подход. Ангажиментът на Германия за фискална отговорност и устойчиви практики е на преден план, но продължаващите геополитически и икономически промени ще играят ключова роля за формирането на икономическата траектория на страната през следващата година.