Геополитиката и действията на централните банки: Въздействие върху търсенето на злато през 2024 г.

WGC изчисли, че търсенето от страна на централните банки е допринесло с 10% или повече за представянето на златото

Публикувано от Божидар Балевски дек 08, 2023 в Макроикономика

В неотдавнашен доклад, озаглавен "Перспективи за златото през 2024 г.", Световният съвет по златото (World Gold Council) очерта основните фактори, които се очаква да повлияят на търсенето на злато през следващата година. Като се основава на инерцията от 2023 година, когато цените на златото достигнаха рекордни стойности, WGC очаква продължаваща устойчивост на търсенето на злато, обусловена главно от геополитическото напрежение и устойчивите покупки от страна на централните банки.

WGC изтъква значимите събития, които формираха търсенето на злато през 2023 година, включително срива на Silicon Valley Bank и нападението на Хамас срещу Израел. Според WGC геополитическите фактори са допринесли с между 3% и 6% за представянето на златото през годината.

Търсенето от страна на централните банки се определя като друг ключов фактор, като WGC оценява, че то е допринесло с 10% или повече за представянето на златото през 2023 година. Въпреки че признава, че 2024 г. може да не достигне същите висоти, WGC предполага, че покупките на централните банки над тенденцията все още могат да осигурят допълнителен тласък на цените на златото.

В началото на седмицата цената на златото надхвърли 2 100 долара за тройунция, след което леко се понижи и в петък спот цените се колебаеха около 2 030 долара за тройунция. WGC обяснява тази възходяща траектория с комбинираното влияние на геополитическото напрежение и продължаващите покупки от страна на централните банки.

В перспектива WGC разглежда вероятността за "меко приземяване" в САЩ, където Федералният резерв има за цел да върне инфлацията към целевите нива, без да предизвика рецесия. Макар че в исторически план условията на "меко приземяване" не са били особено благоприятни за златото, WGC подчертава, че всеки икономически цикъл е уникален. Засиленото геополитическо напрежение в годината на ключови избори за големите икономики, съчетано с продължаващите покупки от централните банки, може да предложи допълнителна подкрепа за цените на златото.

Главният пазарен стратег на WGC Джон Рийд очаква, че през 2024 г. цените на златото ще останат ограничени, но нестабилни. Той подчертава важността на наблюдението на отделните икономически данни, които дават информация за вероятната траектория на политиката на Федералния резерв до осъществяването на първото намаление на лихвените проценти.

Въпреки очакванията за продължаване на покупките на централната банка през 2024 г. Рийд предполага, че нагласите към златото могат да бъдат повлияни от фактори като темповете на инфлация и по-нисък от очаквания икономически растеж, което може да повлияе на потребителското търсене на злато.

В заключение, анализът на WGC показва, че пресечната точка на геополитиката и действията на централните банки ще изиграе решаваща роля при формирането на траекторията на търсенето на злато през 2024 г. Тъй като инвеститорите се ориентират в пейзаж, белязан от несигурност, златото се позиционира като потенциално ефективен хедж в портфейлите, според WGC.

Добър момент ли е за покупка на злато?

Решението кога да се купи злато може да бъде повлияно от различни фактори, а историческите модели дават известна представа за потенциалните тенденции. Важно е обаче да се отбележи, че миналите резултати не са показателни за бъдещите, а пазарът на злато се влияе от широк спектър от динамични фактори. Ето няколко исторически съображения, които трябва да имате предвид:

Пазарни условия по време на икономическа несигурност:

Златото исторически се счита за сигурен актив и търсенето му има тенденция да се увеличава по време на икономическа несигурност, геополитическо напрежение или нестабилност на финансовите пазари. Следователно купуването на злато в периоди на криза или несигурност може да съответства на историческите тенденции.

Лихвени проценти и инфлация:

Златото често се представя добре в условия на ниски лихвени проценти и по време на нарастваща инфлация. Когато реалните лихвени проценти (номиналните лихвени проценти минус инфлацията) са ниски или отрицателни, златото става по-привлекателно като инвестиция. Историческите данни сочат, че цените на златото са се повишавали в периоди на инфлация.

Движение на валутите:

Златото често е в обратна зависимост от силата на щатския долар. Когато доларът отслабва, цените на златото могат да се повишат. Наблюдението на историческите тенденции в движението на валутите може да даде представа за потенциалните движения на цените на златото.

Добив на злато и динамика на предлагането/търсенето:

Разбирането на динамиката на търсенето и предлагането на пазара на злато може да бъде от съществено значение. Периодите на повишено търсене или ограничено предлагане могат да окажат влияние върху цените. Освен това наблюдението на тенденциите в производството на злато може да даде представа за потенциалните бъдещи нива на предлагане.

От решаващо значение е да проведете задълбочено проучване, да обмислите инвестиционните си цели и толерантността си към риск и, ако е необходимо, да се консултирате за финансовите си цели, преди да вземете каквото и да е инвестиционно решение. Въпреки че историческите тенденции могат да предложат ценен контекст, пазарните условия винаги подлежат на промяна и никоя стратегия не гарантира успех. Ако имате интерес относно това направление, позвънете на телефона на сайта за безплатна консултация.